Σε μια νέα «καραντίνα» έχει εισέλθει η αγορά εργασίας στον Βόλο, με την παραβατικότητα στις επιχειρήσεις που επλήγησαν περισσότερο από τα μέτρα για τον κορωνοϊό να «χτυπά κόκκινο». Η ύφεση διαμόρφωσε νέα εκρηκτικά δεδομένα, σε μια αγορά που επικρατούσε έτσι κι΄ αλλιώς «ζούγκλα».
Οι καταγγελίες για κρούσματα αυθαιρεσιών πέφτουν βροχή, ενώ ορισμένοι εργοδότες επιχειρούν συστηματικά να εκμεταλλευτούν τα μέτρα στήριξης που θεσμοθέτησε το Κράτος για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Κάθε μήνα, μετά τη λήξη της καραντίνας διενεργούνται από την Επιθεώρηση Εργασίας 120 έλεγχοι και το 30% των επιχειρήσεων στην εστίαση και το εμπόριο εντοπίζονται με σοβαρές παραβάσεις, όπως έγινε γνωστό. Καταγράφονται δεκάδες ανασφάλιστοι εργαζόμενοι, ενώ καταστρατηγείται το πρόγραμμα «Συν-εργασία», σε ό,τι αφορά στα ωράρια, όπως άλλωστε συνέβαινε και πριν την εφαρμογή του. Εργαζόμενοι που έχουν δηλωθεί στο σύστημα για διήμερη εργασία με τετράωρα, εργάζονται επταήμερο με δεκάωρο. Οι καταγγελίες των εργαζομένων είναι σε καθημερινή βάση τέσσερις κατά μέσο όρο και οι ελεγκτές πρέπει να καλύψουν και τους προγραμματισμένους ελέγχους. Τα ρεπό είναι άγνωστη λέξη και στους ελέγχους διαπιστώνεται πως κυριαρχεί η ανασφάλιστη εργασία, στους εργασιακούς χώρους όπου έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, δηλαδή το εμπόριο και την εστίαση.
Το 30% των παραβατικών επιχειρήσεων θεωρείται τεράστιο ποσοστό, για μια πόλη όπως ο Βόλος. Στα εργοστάσια τηρούνται και τα ωράρια που έχουν δηλωθεί για τους εργαζόμενους και γενικότερες παραβάσεις δεν έχουν καταγραφεί. Πολλές καταγγελίες εργαζομένων αφορούν και στις αναστολές στις οποίες τους επιβλήθηκε να εργάζονται.
Ελεγκτές εξετάζουν καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες εργαζόμενοι που επέστρεψαν από άδεια, οδηγήθηκαν από τον εργοδότη σε νέα… άδεια άνευ αποδοχών με το σκεπτικό της προληπτικής καραντίνας μετά από επιστροφή από διακοπές. Επίσης διερευνώνται καταγγελίες εξαναγκασμού σε εικονική παραίτηση – λόγω των περιορισμών στις απολύσεις Δεν είναι λίγοι επίσης οι εργαζόμενοι που καταγγέλλουν παραβιάσεις στο πρόγραμμα «Συν Εργασία», σε ό,τι αφορά στη σύγχυση που υπάρχει για άδειες και επιδόματα. Όπως κατήγγειλαν εργαζόμενοι, πολλοί εργοδότες προσμετρούν στις ημέρες της κανονικής τους άδειας και τις ημέρες που δεν δουλεύουν, λόγω του μειωμένου ωραρίου του προγράμματος. Υπενθυμίζεται πως το «Συν Εργασία» είναι μηχανισμός μειωμένου ωραρίου και ο εργοδότης μπορεί να μειώνει μονομερώς τον χρόνο εργασίας του μισθωτού έως και 50% εφαρμόζοντας μερική απασχόληση (λιγότερες ώρες από 8 αλλά καθημερινή εργασία) ή εκ περιτροπής απασχόληση (λιγότερες ημέρες εργασίας την εβδομάδα από 5 ή 6). Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας επικεντρώνει τους ελέγχους του σε παραβιάσεις αδήλωτης εργασίας, ωραρίων, αναστολών, «Συν-Εργασίας», υγείας και ασφάλειας.

Κατερίνα Τασσοπούλου (e-thessalia.gr)