Περισσότερα από 1.800 νήπια και προνήπια σε όλη τη Μαγνησία αναμένεται να εγγραφούν στα 117 δημόσια νηπιαγωγεία του νομού. Οι εγγραφές για το νέο σχολικό έτος στα νηπιαγωγεία ξεκίνησαν από προχθές και η φοίτηση είναι υποχρεωτική τόσο για τα νήπια, όσο και για τα προνήπια ηλικίας από 4 έως 6 ετών στο σύνολο των Δήμων του νομού.
«Αγκάθι» είναι όμως οι κτιριακές υποδομές, καθώς 17 νηπιαγωγεία στεγάζονται σε νοικιασμένα κτίρια, με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Αποστόλη Μούσιο να ζητά γενναία χρηματοδότηση για υποδομές.
Οπως είναι γνωστό η υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση επεκτείνεται από το νέο σχολικό έτος στους Δήμους Βόλου, Αλμυρού, Ρήγα Φεραίου και Σκιάθου, ενώ ήδη ισχύει και θα συνεχίσει να ισχύει σε Ζαγορά - Μούρεσι, Νότιο Πήλιο, Σκόπελο και Αλόννησο.
Οι εγγραφές θα διαρκέσουν έως και τις 20 Μαΐου και αφορούν σε περισσότερα από 1.800 νήπια και προνήπια, που υποχρεωτικά θα πρέπει να φοιτήσουν στα δημόσια νηπιαγωγεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία των ληξιαρχικών πράξεων όπως καταγράφονται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, τα νήπια και τα προνήπια που γεννήθηκαν το 2014 και το 2015 είναι αντίστοιχα 939 και 936. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και τα παιδιά, η γέννηση των οποίων δεν καταχωρήθηκε στα Ληξιαρχεία της Μαγνησίας, αλλά σε υπηρεσίες γειτονικών νομών όπου εδρεύουν μεγαλύτερα νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές.
Σημειώνεται ότι το φετινό σχολικό έτος και μόνο στον Δήμο Βόλου φοιτούν σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Αποστόλη Μούσιο 1.101 νήπια. Με αφορμή δε την υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση οι γονείς καλούνται να υποβάλουν στο νηπιαγωγείο που ανήκουν αίτηση εγγραφής - υπεύθυνη δήλωση, πιστοποιητικό γέννησης των μαθητών το οποίο αναζητείται από το κάθε νηπιαγωγείο μέσω του πληροφοριακού συστήματος myschool.
Επίσης καταθέτουν αποδεικτικό στοιχείο για τη διεύθυνση κατοικίας του μαθητή και υπεύθυνη δήλωση του γονέα κηδεμόνα ότι αναλαμβάνει την ασφαλή προσέλευση και αποχώρηση του νηπίου από το σχολείο. Τέλος, ο γονέας θα πρέπει να επιδείξει το βιβλιάριο υγείας του μαθητή ή να προσκομίσει άλλο στοιχείο, στο οποίο να φαίνεται ότι έχει κάνει τα απαιτούμενα εμβόλια.
Στην περίπτωση μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες οι γονείς συνυποβάλλουν γνωμάτευση από το ΚΕΣΥ ή δημόσιο ιατροπαιδαγωγικό κέντρο ή άλλη δημόσια υπηρεσία.
Τη Δευτέρα 10 Ιουνίου οι γονείς θα ενημερωθούν για το νηπιαγωγείο φοίτησης των παιδιών τους και την Πέμπτη 13 Ιουνίου θα συγκροτηθούν τα τμήματα του νηπιαγωγείου.

Ελένη Χάνου  (Ταχυδρόμος)