Στον γύψο… ο προγραμματισμός των τακτικών προγραμματισμένων χειρουργείων στο Νοσοκομείο Βόλου, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων. Από τους 8 αναισθησιολόγους που εργάζονταν μέχρι τον Μάιο, αποχώρησαν τρεις γιατροί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς που έχουν προγραμματισμένα χειρουργεία για το επόμενο διάστημα.
Τα χειρουργεία αυτά αναγκαστικά πλέον θα πάνε πίσω, αφού με τους εναπομείναντες γιατρούς δεν μπορούν να λειτουργήσουν, παρά μόνο δύο αίθουσες χειρουργείων από τις τέσσερις που ήταν σε λειτουργία μέχρι πρότινος.
«Το πρόβλημα είναι σοβαρό και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα», επισήμανε πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ν. Μαγνησίας Παύλος Μαλινδρέτος, που μίλησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για το θέμα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόβλημα που δημιουργείται με τα τακτικά χειρουργεία και τις καθυστερήσεις που θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα, είναι απόρροια της υποστελέχωσης του Αχιλλοπουλείου σε ειδικότητες.
Αυτό άλλωστε θα είναι το πρώτο ζήτημα που θα τεθεί στο νέο Διοικητή της 5ης ΥπΕ Φώτη Σερέτη, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες την ερχόμενη Δευτέρα θα επισκεφτεί για πρώτη φορά το Νοσοκομείο Βόλου με τη νέα του ιδιότητα για να έχει ενημερωτικές συναντήσεις με τη διοίκηση του ΓΝΒ και τους θεσμικούς εκπροσώπους γιατρών και εργαζομένων.
Η έλλειψη αναισθησιολόγων σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Μαλινδρέτου, αναμένεται να καθυστερήσει τουλάχιστον δύο μήνες προγραμματισμένα χειρουργεία, κυρίως παθολογικής φύσεως.
Αυτό όμως σημαίνει μεγάλη ταλαιπωρία για τους ασθενείς, οι οποίοι «ιδρώνουν» στις περισσότερες των περιπτώσεων μέχρι να προγραμματίσουν μία επέμβαση και τώρα θα υποχρεωθούν να περιμένουν…ελλείψει αναισθησιολόγων. ««Σε ένα κρίσιμο τμήμα όπως το αναισθησιολογικό δεν επιτρέπονται ελλείψεις.
Χωρίς κάλυψη όλων των κενών με διορισμούς σε μόνιμες οργανικές θέσεις δεν μπορεί να υπάρξει δημόσιο σύστημα περίθαλψης», σχολίασε επίσης σχετικά έντονα προβληματισμένος ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών.
Από τον Μάιο από τους 8 αναισθησιολόγους το Νοσοκομείο μετράει ήδη τρεις απώλειες. Ο ένας ως ειδικός γιατρός αναζήτησε την τύχη του αλλού και εργάζεται πλέον στη Λάρισα.
Ο δεύτερος γιατρός εργάζονταν με σύμβαση επικουρικού, έληξε και αποχώρησε και μία τρίτη γιατρός βρίσκεται σε άδεια. Μέχρι τέλος του χρόνου, αν το τμήμα των αναισθησιολόγων δεν ενισχυθεί, το πρόβλημα θα γίνει εντονότερο, καθώς επίκειται η συνταξιοδότηση ενός ακόμη γιατρού.

Βάσω Κυριαζή (Ταχυδρόμος)