Με μάσκες προσήλθαν χθες στα Γυμνάσια και τα Λύκεια αρκετοί καθηγητές, λαμβάνοντας τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας. Ήταν η πρώτη μέρα μετά τις 11 Μαρτίου, που τα σχολεία γέμισαν από εκπαιδευτικούς, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των καθηγητών μετέβη στις σχολικές μονάδες.
Άλλωστε και το ποσοστό συμμετοχής των καθηγητών της Μαγνησίας στην τρίωρη στάση εργασίας που κήρυξε η ΟΛΜΕ, ήταν ελάχιστο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, από τους 1.500 καθηγητές του Νομού συμμετείχαν στη στάση εργασίας λιγότεροι από δέκα. Μάλιστα ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σωκράτης Σαβελίδης δήλωσε πως «όλοι οι καθηγητές θα βρίσκονται τη Δευτέρα στα σχολεία τους». Στα Γυμνάσια και τα Λύκεια συνεδρίασαν οι σύλλογοι διδασκόντων, συζητήθηκε η οργάνωση και ο τρόπος λειτουργίας τους εν μέσω πανδημίας, αναφέρθηκαν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, που εστάλησαν χθες και τονίστηκαν τα νέα δεδομένα με τη λειτουργία των τμημάτων της Γ’ Τάξης από τη Δευτέρα 11 Μαΐου. Μάλιστα σε αρκετά Λύκεια έχουν καταρτιστεί ήδη τα νέα προγράμματα διδασκαλίας, με τους μισούς μαθητές να παρευρίσκονται στις αίθουσες, καθώς και οι ώρες διαλειμμάτων. Χθες κάποιοι σύλλογοι διδασκόντων συνεδρίασαν στους αύλειους χώρους, για να μη συνωστίζονται στα μικρά γραφεία καθηγητών.
Όλοι με μάσκα
Η αγωνία των καθηγητών για τα μέτρα προστασίας και την προφύλαξή τους από τη μετάδοση του ιού ήταν ένα από τα θέματα συζήτησης στις συνεδριάσεις των διδασκόντων. Άλλωστε υπάρχουν αρκετοί καθηγητές με υποκείμενα νοσήματα και ηλικία άνω των 60 ετών. Αρκετοί καθηγητές μάλιστα εμφανίστηκαν χθες στο σχολείο, φορώντας μάσκα. Σε Λύκειο του Βόλου αποφασίστηκε ομόφωνα, οι καθηγητές να κάνουν μάθημα στην αίθουσα από Δευτέρα, φορώντας τη μάσκα, ώστε να δώσουν και το παράδειγμα στους μαθητές. Πάντως ήδη τα Λύκεια έχουν λάβει αντισηπτικά, που τοποθετήθηκαν στην είσοδο κάθε αίθουσας.
Μικρή συμμετοχή μαθητών
Ένα ακόμη ζήτημα που έθιξαν οι καθηγητές, ήταν η συμμετοχή των μαθητών στην τηλεκπαίδευση. Όπως ανέφεραν, «από τους μαθητές της Γ’ Τάξης συμμετείχε το πολύ ένα 20%, ενώ για τους μαθητές των άλλων δύο Τάξεων δεν ξεπερνούσε το 50%. Ετοιμάζαμε τα μαθήματα για τη σύγχρονη εκπαίδευση, αλλά πολλές φορές, έμπαιναν στην πλατφόρμα, για να παρακολουθήσουν, ένας ή δύο μαθητές».
Επέστρεψαν σχεδόν όλοι
Η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας Μαρία Γιαννουλή επισήμανε πως «ελάχιστο ήταν το ποσοστό συμμετοχής των καθηγητών στη χθεσινή τρίωρη στάση εργασίας της ΟΛΜΕ, που σημαίνει πως σχεδόν όλοι οι καθηγητές έδωσαν το «παρών» στα σχολεία. Από την άλλη, κάποιοι συνάδελφοι δεν παρευρέθηκαν, γιατί ανήκουν και στις ευπαθείς ομάδες. Βέβαια η αγωνία και η ανησυχία όλων είναι μεγάλη, για το πώς μπορούν να κάνουν μάθημα σε συνθήκες πανδημίας, όταν τα διδακτήρια δεν έχουν επαρκή χώρο, για να μοιραστούν τα τμήματα. Επίσης θα πρέπει να απολυμανθούν όλα τα σχολεία. Εμείς λέμε ότι στα σχολεία θα έπρεπε να επιστρέψουν μόνο οι μαθητές της Γ’ Τάξης, που έχουν και τις Πανελλαδικές, για να μην υπάρξει κίνδυνος διασποράς του ιού. Το 73% των καθηγητών είναι ηλικίας άνω ων 50 ετών και αυτό το ποσοστό εντοπίζεται και στα σχολεία του Βόλου».

e-thessalia.gr