Με παραγραφή κινδυνεύει ένα πολύ σοβαρό εργατικό ατύχημα, που σημειώθηκε τον Φεβρουάριο του 2011 στον Βόλο και είχε ως αποτέλεσμα ένας ηλεκτρολόγος εναέριων δικτύων να υποστεί κρανιοεγκεφαλική κάκωση και κατάγματα και να μείνει ανάπηρος κινητικά.
Στην υπόθεση είναι κατηγορούμενα τρία άτομα, ο μηχανολόγος μηχανικός, ο τεχνικός ασφαλείας και ο νόμιμος εκπρόσωπος μίας τεχνικής εταιρείας, που είχε αναλάβει για λογαριασμό της ΔΕΗ τη συντήρηση, την επισκευή, την εγκατάσταση και τη διανομή ηλεκτρικού ρεύματος στον Νομό και στο πλαίσιο της εργολαβίας απασχολούσε και τον εν λόγω εργαζόμενο.
Οι κατηγορούμενοι είχαν καταδικαστεί πρωτοδίκως σε συνολική ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών με αναστολή τριετίας για τα αδικήματα της σωματικής βλάβης από αμέλεια κατά συρροή και της μη τήρησης των μέτρων ασφαλείας και σε δεύτερο βαθμό είχαν αθωωθεί με απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου.
Η υπόθεση επρόκειτο να εκδικαστεί στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου για δεύτερη φορά την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019 μετά από παραγγελία του Αρειου Πάγου, ο οποίος έκανε δεκτή την αναίρεση του παθόντα κατά της αθωωτικής απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου.
Ομως, η δίκη δεν έγινε, καθώς η κλήση των κατηγορούμενων κρίθηκε άκυρη και η συζήτηση της υπόθεσης απαράδεκτη. Οι δικηγόροι υπεράσπισης των κατηγορούμενων εξέφρασαν αντιρρήσεις για τη σύντμηση της προθεσμίας της κλήσης, η οποία έγινε σε διάστημα εφτά ημερών με ένδειξη εξαιρετικά κατ’ επείγον και όχι οχτώ ημερών όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία.
Οι αντιρρήσεις έγιναν δεκτές από το Δικαστήριο, το οποίο αναμένεται να ορίσει νέα ημερομηνία εκδίκασης της υπόθεσης, η οποία όμως τώρα εκτιμάται ότι θα παραγραφεί και θα τεθεί στο αρχείο, καθώς θα έχει παρέλθει το διάστημα των οχτώ ετών από τη χρονική στιγμή που σημειώθηκε το εργατικό ατύχημα.
Επισημαίνεται ότι το εργατικό ατύχημα εκδικάστηκε για πρώτη φορά στις 30 Νοεμβρίου του 2016, ενώ δηλαδή είχαν περάσει πέντε χρόνια από τη χρονική στιγμή που είχε σημειωθεί και το ίδιο συνέβη και σε δεύτερο βαθμό το 2017, ενώ δηλαδή είχαν δοθεί πολλές αναβολές για τη συζήτησή του με διάφορες επικλήσεις.
Η χρονοτριβή που σημειώθηκε σε συνδυασμό και με τα φορτωμένα πινάκια των Δικαστηρίων είχαν ως αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να απαλλαχθούν ποινικά οι κατηγορούμενοι ενός τόσο σοβαρού εργατικού ατυχήματος, που οδήγησε έναν εργαζόμενο να καταστεί κινητικά ανάπηρος για μία ολόκληρη ζωή.
Συγκεκριμένα, το ατύχημα σημειώθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2011 στον Βόλο. Τότε ο ηλεκτρολόγος, ενώ εργαζόταν ως επισκευαστής συνεργείου σε επισκευή παροχής ρεύματος στον Βόλο, έπεσε από τον στύλο στον οποίο ήταν ανεβασμένος και συγκεκριμένα από ύψος 5 - 6 μέτρων, επειδή η ζώνη ασφαλείας που φορούσε δεν είχε ασφαλιστεί σωστά.
Κατεβαίνοντας τον στύλο και ενώ έβαζε λαμάκια για το καλώδιο που είχε τοποθετήσει σε κάποιο σημείο στο μέσο του στύλου υπήρχε μία προέκταση σε σχήμα τρίγωνου όπου είχε τοποθετηθεί μία δημοτική λάμπα και ο εναερίτης αναγκάστηκε για να συνεχίσει την ασφαλή κάθοδό του να λύσει τη ζώνη του και να την ξαναδέσει εκ νέου.
Ωστόσο, φαίνεται ότι η ζώνη για κάποιο λόγο δεν είχε ασφαλιστεί σωστά με αποτέλεσμα να συμβεί το μοιραίο και ο ηλεκτρολόγος εναέριων δικτύων να βρεθεί στο κενό από μεγάλο ύψος. Η πολιτική αγωγή ισχυρίζεται ότι η ζώνη είχε μόνο ένα κρίκο ασφαλείας, ενώ θα μπορούσε να έχει πέντε.

Κατερίνα Μαρούγκα (Ταχυδρόμος)