Μπλόκαρε το Πρωτοδικείο Βόλου από βροχή αιτήσεων για το Κτηματολόγιο. Οι απανωτές αιτήσεις και μάλιστα της τελευταίας στιγμής έχουν προκαλέσει προβλήματα. Πλέον ο χρόνος διεκπεραίωσης αίτησης φθάνει τον έναν μήνα, ενώ η προθεσμία υποβολής των τίτλων ιδιοκτησίας λήγει αύριο 29 Νοεμβρίου για τις υπόλοιπες περιοχές του Βόλου και τους Δήμους Αλμυρού, Ρήγα Φεραίου, Νοτίου Πηλίου και Σκοπέλου.
Για την απρόσκοπτη ροή της διαδικασίας το Πρωτοδικείο Βόλου ήρθε σε συνεννόηση με την Κτηματολόγιο ΑΕ και πλέον οι πολίτες μπορούν να προχωρούν στην κοινοποίηση των τίτλων ιδιοκτησίας τους με το αντίγραφο της αίτησης και τη σφραγίδα του Πρωτοδικείου Βόλου.
Τα στοιχεία που έχουν ζητηθεί θα προσκομιστούν εκπρόθεσμα, όμως η αίτηση στο Κτηματολόγιο θα εκληφθεί ως εμπρόθεσμη.
Οι δύο υπάλληλοι του Πρωτοδικείου που είναι επιφορτισμένοι με την εν λόγω αρμοδιότητα χρειάζεται να ανατρέχουν σε βιβλία πολλών ετών, καθώς τα πιστοποιητικά μη δημοσίευσης διαθήκης ή αποποίησης κληρονομιάς μπορεί να αφορούν σε θανάτους πριν από πολλές δεκαετίες, όπως το ’50 ή το ‘70.
Το Πρωτοδικείο έχει αναλάβει τη χορήγηση των πιστοποιητικών για το χρονικό διάστημα που αφορά στον Φεβρουάριο του 2013 και παλαιότερα, ανάλογα με την κάθε περίπτωση ξεχωριστά.
Αντίθετα, το Ειρηνοδικείο Βόλου χορηγεί τα πιστοποιητικά που αφορούν μέχρι στον Φεβρουάριο του 2013 και έτσι μπορεί να ανταποκρίνεται μέσα σε δύο με τρεις μέρες.
Ο μεγάλος όγκος εργασίας έχει ως αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να υπάρχει εκκρεμότητα για τη διεκπεραίωση 300 αιτήσεων, καθώς καθημερινά υποβάλλονται περί τις 50 αιτήσεις.
Ομως, οι πολίτες δεν θα πρέπει να ανησυχούν και να εκφράζουν δυσαρέσκεια και διαμαρτυρία.
Το αντίγραφο της αίτησης με τη σφραγίδα του Πρωτοδικείου έχει ακριβώς την ίδια ισχύ με τη χορήγηση των πιστοποιητικών μέχρι να διεκπεραιωθεί η εκκρεμότητα.
Ο έλεγχος των βιβλίων σε ένα βάθος χρόνου που πηγαίνει πίσω τόσες πολλές δεκαετίες απαιτεί τεράστια εργασία. Για να ανταποκριθούν στις αυξημένες υποχρεώσεις του οι υπάλληλοι εργάζονται Σαββατοκύριακα και απογεύματα, ατελείωτες ώρες πέραν της εργασίας τους.
Επισημαίνεται ότι αύριο Παρασκευή 29 Νοεμβρίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων τίτλων ιδιοκτησίας για τις εξής περιοχές: ΒΟΛΟΥ: Γλαφυρές, Σέσκλο, Αϊδίνι, Μικροθήβες.
ΑΛΜΥΡΟΥ: Αλμυρός, Ευξεινούπολη, Ανθότοπος, Κοκκωτοί, Κρόκιο, Κωφοί, Πλάτανος, Φυλάκη, Ανάβρα, Αγιοι Θεόδωροι, Αχίλλειο, Πτελεός, Σούρπη, Αγία Τριάδα, Αγιος Ιωάννης, Αμαλιάπολη, Βρύναινα, Δρυμώνας.
ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ: Κανάλια, Κερασιά, Ριζόμυλος, Στεφανοβίκειο, Κεραμίδι, Βελεστίνο, Αγιος Γεώργιος Φερών, Αερινό, Μικρό Περιβολάκι, Περίβλεπτο.
ΝΟΤΙΟΥ ΠΗΛΙΟΥ: Αργαλαστή, Μετόχι, Λαύκος, Μηλίνα, Προμύρι, Τρίκερι.
ΣΚΟΠΕΛΟΥ: Σκόπελος, Γλώσσα, Κλήμα.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα γνωστά, δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση.
Κατερίνα Μαρούγκα (Ταχυδρόμος)