Επιχείρηση… λίφτινγκ σε σχολικά κτίρια του Δήμου Βόλου για την επίλυση προβλημάτων, που αφορούν κυρίως στην υγιεινή και την ασφάλεια.
Οι εργασίες, που χρηματοδοτούνται μετά από αίτημα του Δήμου μέσω του προγράμματος «Φιλόδημος ΙΙ», βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.
Χθες το πρωί συνεργεία εργάζονταν πυρετωδώς στο σχολικό συγκρότημα των 1ου και 25ου Δημοτικών Σχολείων και 27ου Νηπιαγωγείου Βόλου για την ανακαίνιση των χώρων υγιεινής και την τοποθέτηση νέων κιγκλιδωμάτων περίφραξης.
Πρόκειται για σχολικό συγκρότημα με παλιό ισόγειο κτίριο του 1956 όπου συστεγάζονται το 25ο Δημοτικό και το 27ο Νηπιαγωγείο.
Οι χώροι υγιεινής για το 25ο Δημοτικό βρίσκονται σε παλιό ισόγειο ανεξάρτητο κτίριο, δίπλα από την κεντρική είσοδο. Οι χώροι υγιεινής θα ανακαινιστούν, θα αντικατασταθούν τα κάγκελα της περίφραξης, ενώ θα αποκατασταθεί η πρόσβαση στον χώρο της αυλής και επιπλέον θα αποκατασταθούν επιχρίσματα σε τμήμα της ισόγειας πτέρυγας του σχολείου.
Δεν είναι όμως το μοναδικό σχολικό συγκρότημα στο οποίο θα γίνουν παρεμβάσεις. Εργασίες εξελίσσονται ή θα ξεκινήσουν σε 14 ακόμη σχολικά συγκροτήματα του Δήμου.
Οι εργασίες αφορούν κυρίως στην ανακαίνιση των χώρων υγιεινής, στην αποκατάσταση των περιφράξεων και εισόδων στα προαύλια, στην αντικατάσταση φθαρμένων δαπέδων σε αίθουσες και διαδρόμους στο εσωτερικό των σχολικών κτιρίων, στην αντικατάσταση πορτών στις αίθουσες διδασκαλίας που δεν επιδέχονται επισκευών, αλλά και στην επισκευή των εξωτερικών επιχρισμάτων και χρωματισμών. Επιπλέον θα γίνει αντικατάσταση καμινάδων αμιαντοτσιμέντου σε 14 σχολικά συγκροτήματα.
Στα σχολεία που έχουν δρομολογηθεί ή εξελίσσονται παρεμβάσεις κατά περίπτωση είναι το 11ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου (ανακαίνιση χώρων υγιεινής και ανακαίνιση στις βρύσες της αυλής), 12ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου (ανακαίνιση χώρων υγιεινής, αντικατάσταση φθαρμένων πλακιδίων δαπέδου σε μερικές αίθουσες και διαδρόμους), στα 15ο και 24ο Δημοτικά Σχολεία Βόλου (αντικατάσταση εσωτερικών θυρών, αντικατάσταση φθαρμένων πλακιδίων δαπέδου), στο 21ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου (ανακαίνιση χώρων υγιεινής, πόρτες εσωτερικές και νέα κιγκλιδώματα αυλής), στο 19ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου (αντικατάσταση εσωτερικών θυρών στις αίθουσες), στο 16ο Νηπιαγωγείο Αγίας Παρασκευής (ανακαίνιση χώρων υγιεινής), στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας (αντικατάσταση εσωτερικών θυρών, εξωτερικοί χρωματισμοί), στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας (ανακαίνιση χώρων υγιεινής, εξωτερικοί χρωματισμοί), στο 1ο Γυμνάσιο - 1ο Λύκειο Ν. Ιωνίας (νέα κιγκλιδώματα περίφραξης και εξωστών), στο 6ο Γυμνάσιο Βόλου (επισκευή επιχρισμάτων και εξωτερικοί χρωματισμοί), στο 2ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας (αντικατάσταση εσωτερικών θυρών και ανακαίνιση χώρων υγιεινής), στο 2ο Γυμνάσιο - 2ο Λύκειο Βόλου (ανακαίνιση χώρων υγιεινής), στο σχολικό συγκρότημα Φυτόκου (επισκευή επιχρισμάτων και εξωτερικοί χρωματισμοί) και στο Γυμνάσιο Αγριάς (επισκευή επιχρισμάτων και εξωτερικοί χρωματισμοί).
Σημειώνεται ότι η επιλογή των σχολικών μονάδων στις οποίες δρομολογήθηκαν εργασίες έγινε με βάση την παλαιότητα των υποδομών, δηλαδή πρόκειται για κτίρια που έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1980 τα οποία παρουσιάζουν έντονες φθορές σε εσωτερικά κουφώματα, δάπεδα εσωτερικών χώρων, επιχρίσματα και κάγκελα περιφράξεων και με βάση τον πληθυσμό των μαθητών.
Εκτός από τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις, σε 14 σχολικά συγκροτήματα όπου υπάρχουν σε λειτουργία καμινάδες αμιαντοτσιμέντου στα λεβητοστάσια θα γίνει αντικατάστασή τους, με την τήρηση της διαδικασίας που προβλέπεται από τον νόμο για την αποξήλωση και διάθεση προϊόντων αμιάντου. Τα συνεργεία θα δώσουν μάχη με τον χρόνο για την έγκαιρη ολοκλήρωση των εργασιών, πριν το πρώτο σχολικό κουδούνι. Με βάση το πρόγραμμα, τα σχολεία θα ανοίξουν στις 11 Σεπτεμβρίου ημέρα Τετάρτη.

Eλένη Χάνου (Ταχυδρόμος)