Οι «ουρανοί άνοιξαν» και από προχθές το βράδυ που ξεκίνησε η έντονη βροχόπτωση στη Μαγνησία, «διάλειμμα» έγινε χθες το μεσημέρι στην εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Όλος ο Νομός βρέθηκε στο «μάτι του κυκλώνα» και προβλήματα σημειώθηκαν και μέσα στον Βόλο, όπου δέντρο έπεσε στην οδό Κασσαβέτη, στο ύψος της Κωνσταντά, προκαλώντας ζημιές σε τρία αυτοκίνητα. Το δέντρο απομάκρυνε η Πυροσβεστική, η οποία χρειάστηκε να επέμβει για άντληση νερών σε βιοτεχνία στη Λαρίσης, αλλά και σε πολυκατοικία στον Αλμυρό. Ο καιρός «δεν χαρίστηκε» και εκτός από τη βροχόπτωση συνέχισε και με χαλαζόπτωση. Χθες χαλάζι «έπεσε» το πρωί στη Νέα Ιωνία και στο Βένετο, στην Αργαλαστή και στη Σκιάθο. Η Ζαγορά δέχτηκε τον μεγαλύτερο όγκο νερού και χθες, με τον δήμαρχο Π. Κουτσάφτη να εκφράζει όχι απλώς την αγωνία του για τις καταστροφές, αλλά την απελπισία του.
Η ποσότητα του νερού καταστρέφει δρόμους στη Ζαγορά, με την αντιπεριφερειάρχη Δωροθέα Κολυνδρίνη να σημειώνει πως όπου έχουν κατασκευαστεί έργα και αντιστηρίξεις, δεν υπάρχει κίνδυνος, αλλά σε πολλά σημεία με φθορές γίνονται επιχωματώσεις και προγραμματίζονται έργα αντικατολισθητικής θωράκισης σε όλο τον Δήμο, κυρίως στον δρόμο Ζαγορά-Χορευτό. Στον συγκεκριμένο δρόμο, που επιβάλλεται να γίνουν έργα αντιστήριξης, εργολάβοι με ενστάσεις έχουν μπλοκάρει την έναρξη των εργασιών 8 μήνες. Στη Ζαγορά η καταστροφή είναι ολοκληρωτική στην παραγωγή και αν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, τα συνεργεία εκτιμητών του ΕΛΓΑ, θα προχωρήσουν σήμερα σε αυτοψίες. Σημειώνεται ωστόσο ότι από τις χαλαζοπτώσεις του 2019 οι παραγωγοί έχουν πληρωθεί μόλις το 65% για τις αποζημιώσεις. Από σήμερα, σύμφωνα με τις προγνώσεις τα φαινόμενα υποχωρούν και αναμένονται ασθενείς βροχοπτώσεις, αλλά και άνοδος της θερμοκρασίας.
Έπεσε βροχή για δύο μήνες…
Μέχρι τις 21 Μαΐου δεν είχε σημειωθεί χιλιοστό βροχή στον Βόλο. Από τις 21 Μαΐου και μέχρι χθες 27 του μήνα και συγκεκριμένα σε τρεις ημέρες, 21, 26 και 27, έπεσε βροχή που πέφτει στην πόλη για δύο μήνες τον Μάιο… Συνολικά έχει καταγραφεί ύψος βροχής 75,8 χιλιοστών, όταν ο μέσος όρος για τον Μάιο στον Βόλο είναι 36,8 χιλιοστά. Αναλυτικότερα στις 21 του μήνα καταγράφηκε ύψος βροχής 12,8 χιλιοστά, στις 26 15,6 χιλιοστά (είχε αρχίσει να βρέχει από τις 25 τη νύχτα) και χθες 47,4 χιλιοστά. Να βρέξει τόσο πολύ στον Βόλο τον τρέχοντα μήνα είχε από τον Μάιο του 2016 με 87,4 χιλιοστά, το 2012 με 108,3 χιλιοστά, το 1998 με 112,7 χιλιοστά, το 1993 με 77,8 χιλιοστά, το 1982 με 170 χιλιοστά (ρεκόρ 40ετίας για την πόλη), το 1979 114,2 χιλιοστά και το 1976 120,3 χιλιοστά.

e-thessalia.gr