Η ισχυρή έκρηξη που είχε σημειωθεί το βράδυ της 17ης Οκτωβρίου του 2017 σε ταβέρνα, δίπλα στο κεντρικό πάρκιν της Πορταριάς, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν θύματα, ούτε καν τραυματίες, απασχόλησε χθες το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου, στο εδώλιο του οποίου κάθισαν η ιδιοκτήτρια της επιχείρησης και ο σύζυγός της.
Το Μονομελές έκρινε ένοχους τους δύο κατηγορούμενους, την μεν 55χρονη γυναίκα για έκρηξη από αμέλεια, από την οποία προέκυψε κίνδυνος για ξένα πράγματα και ανθρώπους, για αυθαίρετες κατασκευές και για μη λήψη πιστοποιητικού πυροπροστασίας, ενώ ο 66χρονος σύζυγός της κρίθηκε ένοχος για έκρηξη από αμέλεια και αυθαίρετες κατασκευές και αθώος για τη μη λήψη πιστοποιητικού πυροπροστασίας. Στην 55χρονη επιβλήθηκε συνολική ποινή φυλάκισης 16 μηνών, στον δε σύζυγό της συνολική ποινή φυλάκισης 15 μηνών, με τριετή αναστολή και η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη, ενώ τους αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου και δεν τους επιβλήθηκε χρηματική ποινή. Το δικαστήριο απέρριψε εξάλλου το αίτημα της υπεράσπισης για αναβολή της δίκης.
Από την έκρηξη που είχε προκληθεί στο υπόγειο της ταβέρνας λόγω ανάφλεξης από ηλεκτρική εγκατάσταση και διαρροής προπανίου, είχαν προκληθεί μεγάλες καταστροφές στο ακίνητο και όπως είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο προϊστάμενος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου τότε Χαρ. Πόζογλου στη «Θ», «ο πρώτος όροφος κατέπεσε στο υπόγειο»… Από την έκρηξη, που είχε σημειωθεί στις 8.35’ μ.μ., δεν είχε προκληθεί πυρκαγιά, αλλά από την ένταση του ωστικού κύματος είχαν φανεί τα σίδερα της οικοδομής… Ευτυχώς εκείνη την ώρα τόσο η ταβέρνα, όσο και παρακείμενα καταστήματα δεν είχαν κόσμο, διαφορετικά ίσως τώρα να μιλούσαμε για νεκρούς και η δίκη δεν θα διεξαγόταν στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο…
Απολογούμενοι οι δύο κατηγορούμενοι ανέλαβαν την ευθύνη που τους αναλογεί, επισήμαναν, ωστόσο πως υπάρχει ευθύνη και από την εγκαταστάτρια εταιρία της παροχής προπανίου, ενώ πρόσθεσαν πως ευθύνη έχουν και όσοι δεν ειδοποίησαν την Πυροσβεστική Υπηρεσία, όταν αντιλήφθηκαν την διαρροή καυσίμου.
Υπέρ της ενοχής της 55χρονης για τρία αδικήματα και του 66χρονου για δύο τάχθηκε στην πρότασή του ο εισαγγελέας, που ανέφερε μεταξύ άλλων ότι αποδέχθηκαν τις πράξεις τους, που είναι ομολογημένες, ενώ τόνισε πως δεν υπήρχαν πιστοποιητικό πυροπροστασίας, υπήρχε αυθαίρετη κατασκευή, έλλειψη συντήρησης της εγκατάστασης, αλλά «οι κατηγορούμενοι είναι χαρούμενοι, γιατί είναι ζωντανοί».
Οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής ζήτησαν να κηρυχθούν ένοχοι οι κατηγορούμενοι όπως κατηγορούνται, καθώς «είναι προφανείς οι παραλείψεις τους και η αμέλειά τους». «Αν υπήρχε άδεια, θα υπήρχαν ασφαλιστικές δικλείδες και πυρασφάλεια», τόνισαν, ενώ επέρριψαν ευθύνες και στην εταιρεία αερίου, για συγκλίνουσα αμέλεια, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η συντήρηση της εγκατάστασης και η λειτουργία της είναι ευθύνη των ιδιοκτητών της επιχείρησης. «Η εταιρεία αποδέχθηκε να εγκαταστήσει δεξαμενή 1700 λίτρων εν γνώση της πως δεν υπάρχει άδεια, ενώ φέρουν και ευθύνη συντήρησης και τακτικού ελέγχου της εγκατάστασης», ανέφεραν. Όπως επισημάνθηκε, υπήρχε η δυνατότητα από τις 2 μ.μ. και μέχρι τις 8.35’ που σημειώθηκε η έκρηξη, να ειδοποιηθούν η Πυροσβεστική Υπηρεσία και η εταιρεία αερίου.
Ο συνήγορος υπεράσπισης επισήμανε τις ευθύνες της εγκαταστάτριας εταιρείας της δεξαμενής, της οποίας ο τεχνικός δεν βρίσκεται στο Βόλο, ενώ αναφέρθηκε και σε παρόμοιο περιστατικό παλαιότερα σε κατάστημα στην οδό Ιάσονος, όπου υπήρξε και νεκρός. Ακόμη ανέφερε πως δεν αποδείχθηκε στην ακροαματική διαδικασία πως δεν είχαν συντηρήσει την ηλεκτρική εγκατάσταση, από την οποία προκλήθηκε ο σπινθήρας, αρνήθηκε την ύπαρξη αυθαίρετης κατασκευής και τόνισε πως η έκρηξη δεν έγινε, επειδή δεν υπήρχε πιστοποιητικό.
Σημειώνεται πως η έκρηξη είχε ως αποτέλεσμα να εκτοξευθούν κυριολεκτικά σε απόσταση δεκάδων μέτρων δεξιά και αριστερά πέτρες, ξύλα και κομμάτια τσιμέντου… Εξαιτίας της έκρηξης υπέστησαν ζημιές ένα σταθμευμένο ΙΧ αυτοκίνητο στο πάρκιν και παρακείμενα καταστήματα-καφετέριες, καθώς και σπίτια. Μάλιστα στην απέναντι από το πάρκιν πλευρά, πάνω στο δρόμο Βόλου-Χανίων αποκολλήθηκε τμήμα σκεπής, που κατέπεσε στο δρόμο, την ώρα που από το σημείο διερχόταν ένας κάτοικος της περιοχής, που από θαύμα δεν υπέστη το παραμικρό…
Έντρομοι κάτοικοι της περιοχής είχαν πεταχτεί από τα σπίτια τους, ενώ μια έντονη μυρωδιά προπανίου είχε απλωθεί παντού. Είχαν σπάσει τζάμια, πόρτες, γλάστρες σε μεγάλη απόσταση, αλλά ευτυχώς χωρίς να τραυματιστεί κάποιος.

e-thessalia.gr