Μέχρι και 20% είναι πιθανό να αυξηθούν φέτος οι τιμές στις φοιτητικές κατοικίες στον Βόλο λόγω της έλλειψης καινούριων διαμερισμάτων, της διάθεσης σπιτιών στις ψηφιακές πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων, σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση.
Αυτή την περίοδο αρχίζει να μεγαλώνει η κινητικότητα από γονείς για να νοικιάσουν σπίτια για τα παιδιά τους. Πρόκειται κυρίως για φοιτητές που ήδη παρακολουθούν μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και για διάφορους λόγους θέλουν να αλλάξουν κατοικία.
Γι’ αυτούς είναι η κατάλληλη εποχή, καθώς μετά τις 20 Αυγούστου που αναμένεται και η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής, η ζήτηση θα είναι μεγάλη.
Μια ζήτηση που αναμένεται να ενισχυθεί μέσα στα επόμενα χρόνια ακόμη περισσότερο, καθώς στον Βόλο θα λειτουργούν από τον φετινό Σεπτέμβριο ακόμη δύο νέα Τμήματα με περίπου 200 εισακτέους, που σημαίνει ότι μέσα στην προσεχή τετραετία θα βρίσκονται στην πόλη μας τουλάχιστον 500-600 νέοι φοιτητές που θα ζητούν σπίτι για τη διαμονή τους.
Ο ιδιοκτήτης της Remax-Δομή κ. Γιάννης Καραγιάννης δήλωσε πως «την τελευταία τριετία οι τιμές στη φοιτητική κατοικία στον Βόλο συνεχώς αυξάνονται. Όσο μάλιστα συνεχίζεται η έλλειψη νέων διαμερισμάτων εξαιτίας της μη ανέγερσης νέων οικοδομών, οι τιμές θα ανεβαίνουν. Εμείς υπολογίζουμε την αύξηση στις τιμές γύρω στο 30%».
Το κύριο πεδίο αύξησης των τιμών στα φοιτητικά ενοίκια είναι το ευρύ κέντρο του Βόλου, δηλαδή από την οδό Αναλήψεως μέχρι την οδό Ιάσονος και από την οδό Παγασών μέχρι την περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου.
«Σε αυτό το κομμάτι η τιμή σε ένα δυάρι διαμέρισμα κυμαίνεται από τα 280 ευρώ μέχρι και τα 400 ευρώ. Οι μισθώσεις με τιμές από 380-400 ευρώ, αφορούν κυρίως δυάρια διαμερίσματα που είναι επιπλωμένα, οπότε ο φοιτητής γλιτώνει από ένα έξοδο για την αγορά αυτού του είδους εξοπλισμού. Από την άλλη στις γκαρσονιέρες οι τιμές κυμαίνονται από τα 230 ευρώ μέχρι και τα 300 ευρώ. Για τις περιοχές εκτός αυτού του κέντρου της πόλης που προαναφέραμε, οι τιμές είναι 20% πιο χαμηλά. Βέβαια οι τιμές ποικίλλουν ανάλογα και με το πόσο παλιό ή καινούριο είναι ένα διαμέρισμα».
Από την πλευρά του ο κτηματομεσίτης κ. Κώστας Κυρίτσης εκτίμησε πως η αύξηση φέτος στις τιμές των φοιτητικών ενοικίων θα διαμορφωθεί γύρω στο 20%. «Αυτό αναμένουμε να συμβεί, γιατί εκτός από την απουσία νέων διαμερισμάτων, καθώς ελάχιστες πολυκατοικίες ανεγείρονται αυτή τη στιγμή στην πόλη, υπάρχουν και αρκετά διαμερίσματα που έχουν ενταχθεί στις ψηφιακές πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων περιορίζοντας έτσι ακόμη περισσότερο τα προς διάθεση διαμερίσματα» τόνισε ο κ. Κυρίτσης συμπληρώνοντας πως «εκτιμούμε ότι ένα ποσοστό γύρω στο 20% από δυάρια διαμερίσματα και γκαρσονιέρες έχουν ενταχθεί ήδη σε αυτές τις πλατφόρμες με τους ιδιοκτήτες να ελπίζουν ότι θα μπορούν να εξασφαλίσουν καλύτερα τα χρήματά τους, αν και πρέπει να σημειώσουμε πως οι φοιτητές ως κατηγορία ενοικιαστών είναι πολύ συνεπείς στην εξόφληση των ενοικίων».
Ο κ. Κυρίτσης τόνισε πως συνήθως οι φοιτητές ζητούν διαμερίσματα από τον δεύτερο όροφο και πάνω, αλλά να έχουν ανεξαρτησία στη θέρμανση. Ερωτηθείς, αν οι φοιτητές επιλέγουν τη συγκατοίκηση, σημείωσε πως πολύ μικρό είναι αυτό το ποσοστό.

e-thessalia.gr