Χιλιάδες παιδιά αποκλείστηκαν φέτος στη Μαγνησία από τα vouchers της ΕΕΤΑΑ, παρότι οι οικογένειές τους είχαν καταθέσει πλήρεις φακέλους δικαιολογητικών και «κόπηκαν» λόγω χρηματοδότησης. Συνολικά 2.119 παιδιά από τους οκτώ Δήμους της Μαγνησίας μένουν εκτός της δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής» της περιόδου 2020-21, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, παρότι πληρούσαν όλα τα κριτήρια που έθετε το πρόγραμμα.
Προχθές στην ιστοσελίδα της ΕΕΤΑΑ (www.eetaa.gr) αναρτήθηκαν οι πίνακες των οριστικών αποτελεσμάτων, που προκάλεσαν… τσουνάμι αντιδράσεων. Από τις 7.115 αιτήσεις που κατατέθηκαν στους Δήμους Βόλου, Αλμυρού, Ζαγοράς-Μουρεσίου, Νοτίου Πηλίου, Ρήγα Φεραίου, Σκιάθου, Σκοπέλου και Αλοννήσου, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να επιδοτηθούν για τη φοίτηση των παιδιών τους σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, αλλά και σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), οι 837 αιτήσεις (ποσοστό 11% επί του συνόλου) απορρίφθηκαν λόγω ελλιπών δικαιολογητικών.
Το πολυπόθητο voucher που χορηγεί η Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) έλαβαν 4.159 ωφελούμενοι (ο αριθμός αντιστοιχεί στο 59% των αιτήσεων). Οι δικαιούχοι από αύριο Δευτέρα 24 Αυγούστου, που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η σχετική εφαρμογή της ΕΕΤΑΑ χρησιμοποιώντας τους κωδικούς Taxisnet και μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου, θα μπορούν να απευθύνονται στις δημοτικές ή ιδιωτικές δομές που είναι καταχωρημένες στο «Μητρώο Φορέων/Δομών της Εναρμόνισης», είτε σε οποιονδήποτε άλλον φορέα/δομή επιθυμούν.
Όμως, δεν θα συμβεί το ίδιο για άλλα 2.119 παιδιά στη Μαγνησία, που είδαν τα ονόματά τους στις λίστες των απορριφθέντων παρά τους πλήρεις φακέλους τους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στον Δήμο Βόλου, που δεν εξασφάλισαν voucher 1.688 παιδιά, ενώ στους υπόλοιπους Δήμους δεν θα πάρουν voucher 431 παιδιά που κατανέμονται ως εξής: Αλμυρού 225, Ρήγα Φεραίου 110, Ζαγοράς-Μουρεσίου 45, Αλοννήσου 25, Νοτίου Πηλίου 22, Σκοπέλου 3 και Σκιάθου 1.
Η λίστα των αποκλεισθέντων έχει προκαλέσει αγανάκτηση σε εκατοντάδες οικογένειες στη Μαγνησία, αφού υπάρχουν περιπτώσεις παιδιών που έλαβαν voucher την προηγούμενη χρονιά, αλλά φέτος έμειναν χωρίς επιδότηση ΕΣΠΑ. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται πλέον στον αποκλεισμό χιλιάδων παιδιών από τα ΚΔΑΠ της Μαγνησίας, παρότι οι γονείς τους είχαν συγκεντρώσει όλα τα δικαιολογητικά, αλλά «κόπηκαν» λόγω χρηματοδότησης.
Ο συνολικός αριθμός παιδιών που αποκλείονται στη Θεσσαλία, ενώ έχουν πλήρη φάκελο δικαιολογητικών, σύμφωνα με τους πίνακες της ΕΕΤΑΑ, ανέρχεται σε 7.289 (στη Λάρισα 3.450, στα Τρίκαλα 946 και στην Καρδίτσα 774).
Χιλιάδες υπογραφές στο διαδίκτυο
Προσπαθώντας να φτάσουν το μήνυμά τους στον πρωθυπουργό γονείς από όλη την Ελλάδα δημιούργησαν στη γνωστή πλατφόρμα avaaz.org, ένα διαδικτυακό ψήφισμα, το οποίο ήδη μετρά χιλιάδες υπογραφές και αναφέρει τα εξής: «Τεράστιες αντιδράσεις πανελλαδικά έχει προκαλέσει ο άδικος και ανεπίτρεπτος αποκλεισμός δεκάδων χιλιάδων παιδιών από τα ΚΔΑΠ όλης της χώρας, ενώ οι μητέρες τους πληρούσαν απολύτως τα κριτήρια που έθετε το πρόγραμμα.
Υπάρχουν καταγγελίες μητέρων από όλους τους Δήμους της χώρας, οι οποίες ενώ είχαν πλήρη φάκελο δικαιολογητικών και μάλιστα είχαν λάβει και υψηλή μοριοδότηση (ακόμα και 149 μόρια), είδαν τα παιδιά τους στις λίστες με τους απορριφθέντες.
Οι μητέρες που υπέστησαν την κατάφωρη αυτή άδικη μεταχείριση και αποκλείστηκαν με αυτόν τον πρωτοφανή τρόπο από τα ΚΔΑΠ, απαιτούν από την κυβέρνηση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και των κοινωνικών αναγκών της ελληνικής οικογένειας και να διορθώσει τον αρχικό καταστρεπτικό σχεδιασμό της για χρηματοδοτική υποβάθμιση των ΚΔΑΠ, χορηγώντας ΑΜΕΣΑ voucher σε όλες τις μητέρες που είχαν πλήρη φάκελο δικαιολογητικών».
Φόβοι για απολύσεις προσωπικού ΚΔΑΠ
Οι εργαζόμενοι στα ΚΔΑΠ των Δήμων με επιστολή τους στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κάνουν λόγο για «την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν οδηγηθεί οι μητέρες, οι οποίες ενώ πληρούσαν απόλυτα και με το παραπάνω τα κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια που έθετε η σχετική πρόσκληση, τελικά είδαν τα ονόματα των παιδιών τους στις λίστες με τους απορριφθέντες. Τόσο σε συζητήσεις των μητέρων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όσο και σε απευθείας επικοινωνία των εργαζομένων στα ΚΔΑΠ μαζί τους, η φράση που επικρατεί είναι «φέτος έγινε σφαγή». Δεκάδες χιλιάδες μητέρες βρίσκονται κυριολεκτικά σε απόγνωση, απογοητευμένες από τον πρωτοφανή και άδικο αποκλεισμό τους από το πρόγραμμα, ενώ τόσα χρόνια οι αιτήσεις τους εγκρίνονταν χωρίς προβλήματα.
Πέρα από το πολύ σημαντικό κοινωνικό κομμάτι που αφορά στις μητέρες, υπάρχει βεβαίως και το εργασιακό σκέλος, όπου εκεί, αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα και δραστικά, θα έχουμε ένα πραγματικό «Βατερλώ», με εκατοντάδες απολύσεις έμπειρου εξειδικευμένου παιδαγωγικού και βοηθητικού προσωπικού. Απολύσεις, οι οποίες θα προκύψουν λόγω της κατακόρυφης μείωσης της χρηματοδότησης που θα ακολουθήσει τη μείωση των εγγραφών παιδιών κατόχων voucher στο σύνολο του δικτύου Δημοτικών Δομών ΚΔΑΠ πανελλαδικά.
Προφανώς, η σημερινή τραγική κατάσταση προέκυψε σκόπιμα και προσχεδιασμένα και καθόλου τυχαία, καθώς και οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης κώφευαν συστηματικά στις θέσεις και προτάσεις για τη λειτουργία των ΚΔΑΠ, που κατατίθεντο όλο το προηγούμενο διάστημα κατά κύματα από την ΚΕΔΕ, τις ΠΕΔ όλης της χώρας και τον ΠΑΣΕΚΔΑΠ χωρίς να δίνουν ποτέ ουσιαστικές απαντήσεις στις προτάσεις τους ή απαντώντας ψέματα στη Βουλή σε ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης περί «κυβερνητικής εγγύησης για απρόσκοπτη λειτουργία των ΚΔΑΠ» και «επαρκούς χρηματοδότησης». Έτσι, φτάσαμε στο σήμερα, σε μία πραγματικά ζοφερή πραγματικότητα για την επόμενη μέρα των ΚΔΑΠ με: 65.000 παιδιά εκτός ΚΔΑΠ από τη μία, ενώ από την άλλη να οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στην ανεργία και στην εργασιακή αβεβαιότητα εκατοντάδες εργαζόμενοι σε αυτές τις Δημοτικές Κοινωνικές Δομές. Η κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία με αυτή τους την απαράδεκτη επιθετική ενέργεια έδειξαν τις προθέσεις τους απέναντι σε αυτό που λέγεται «δημόσια και δωρεάν κοινωνική πολιτική» ακολουθώντας φιλελεύθερες πολιτικές που θεωρούν τη «λειτουργία και αυτορρύθμιση της αγοράς» σημαντικότερη από την παιδαγωγική, την ελεύθερη δημιουργική απασχόληση και την ουσιαστική στήριξη της ελληνικής οικογένειας».

e-thessalia.gr