Χαμηλότερους τζίρους σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο καταγράφουν οι αρτοποιοί της Μαγνησίας, λόγω της έλλειψης ρευστότητας στα νοικοκυριά. Από τη συνεχιζόμενη κρίση και τις υψηλές υποχρεώσεις πέντε αρτοποιεία του Νομού αναγκάστηκαν και έβαλαν λουκέτο.
Η προχθεσινή παγκόσμια ημέρα άρτου συμπίπτει σε μια περίοδο που οι αρτοποιοί βλέπουν τους τζίρους των καταστημάτων τους να μην τονώνονται παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν με την αναβάθμιση των προϊόντων τους.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Μαγνησίας κ. Κώστας Τσουράπας δήλωσε πως «το καλοκαίρι, ιδίως από τα μέσα Ιουλίου μέχρι και τα τέλη Αυγούστου ήταν καλά από την άποψη της κατανάλωσης και τα αρτοποιεία που βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές, είχαν άνοδο στις πωλήσεις λόγω βέβαια της υψηλής επισκεψιμότητας. Όμως ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος που διανύουμε, μας προκαλούν προβληματισμό, καθώς η κατανάλωση είναι μειωμένη και οι τζίροι των αρτοποιείων εμφανίζονται χαμηλότεροι σε σχέση με πέρυσι».
Ο ίδιος τόνισε πως «η κυβέρνηση έχει κάνει θετικά βήματα με τη μείωση των φόρων για την ανακούφιση των επιχειρήσεων, αλλά το πρόβλημα έγκειται στη μικρή ρευστότητα των νοικοκυριών. Οι φούρνοι της γειτονιάς συνεχίζουν να έχουν υψηλή επισκεψιμότητα από τον κόσμο και είναι τα σημεία με τη δεύτερη μεγαλύτερη προσέλευση μετά τα μάρκετ. Ο πολίτης από τις έξι μέρες που λειτουργούν τα αρτοποιεία, θα έρθει σε αυτά τουλάχιστον τέσσερις με πέντε φορές. Όμως το ζήτημα είναι ότι δεν έχει τα χρήματα για να ξοδέψει. Παλιότερα αγόραζε εκτός από το ψωμί, και βουτήματα και αλμυρά και γλυκά εδέσματα. Τώρα θα προμηθευτεί το ψωμί και ίσως να λάβει ένα κουλούρι ή ένα έδεσμα, πάντως λιγότερα είδη από άλλες χρονιές».
Ο κ. Τσουράπας επισήμανε πως «λόγω της έλλειψης ρευστότητας των νοικοκυριών και των πολλών υποχρεώσεων που έρχονται από το παρελθόν, κάποια αρτοποιεία δεν μπόρεσαν αντέξουν στην κατάσταση αυτή και έκλεισαν. Εμείς έχουμε καταγράψει τουλάχιστον πέντε αρτοποιεία που έκλεισαν το τελευταίο εξάμηνο στον Νομό».
Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα αρτοποιεία, συνεχίζουν και ενισχύουν το κοινωνικό τους πρόσωπο με διάφορες κινήσεις. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσουράπας, «το μεσημέρι τα αρτοποιεία διαθέτουν όσους άρτους, αλμυρά και γλυκά εδέσματα έχουν απομείνει στους ανήμπορους συμπολίτες και οικογένειες. Παράλληλα στηρίζουν τα Σπίτια Γαλήνης, αλλά και φιλανθρωπικά ιδρύματα του τόπου μας. Τα αρτοποιεία κάνουν ένα σημαντικό κοινωνικό έργο που δεν θέλουν να διαφημίζουν επιλέγοντας χαμηλούς τόνους».

e-thessalia.gr