Τη δική του απάντηση για το θέμα της θείας κοινωνίας έδωσε το απόγευμα της Τετάρτης ο μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος στην εκπομπή “LIVE NEWS” και το δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο, με αφορμή τις δηλώσεις του καθηγητή Μανώλη Δερμιτζάκη για τη θεία μετάληψη.

“Πρόκειται για ένα καθαρά εκκλησιαστικό θέμα πίστεως που έχει θεολογικές προεκτάσεις, που αφορά την εμπειρία και το βίωμα της εκκλησίας μας, για αυτό καλό είναι να το χειριστούμε εμείς οι υπεύθυνοι της εκκλησίας”, τόνισε ο κ. Ιγνάτιος o οποίος αρνήθηκε να συνομιλήσει ζωντανά με τον καθηγητή της γενετικής Μανώλη Δερμιτζάκη που βρισκόταν σε διπλανό παράθυρο στο στούντιο και άκουγε τον Σεβασμιώτατο και πρόσθεσε πως “θα ήταν πολύ παράλογο εγώ να αρχίσω μια επιστημονική συζήτηση. Υπάρχουν εξάλλου οι ομόλογοι του καθηγητή με τους οποίους μπορεί να συζητήσει και οι οποίοι έχουν εντελώς αντίθετη άποψη από αυτόν”.

Ο μητροπολίτης Δημητριάδος, θέλοντας να σχολιάσει την υπεύθυνη στάση της εκκλησίας, σημείωσε πως “η εκκλησία συμφώνησε να είναι ενωμένη γιατί ενώνει το λαό στην τεράστια προσπάθεια που κάνουμε όλοι οι έλληνες να αντιμετωπίσουμε την πανδημία” και συμπλήρωσε πως “είναι όμως κρίμα κάθε φορά να επανέρχεται το θέμα της θείας κοινωνίας, για την οποία έχουμε πει ότι είναι ο πυρήνας της πίστης μας. Εμείς έχουμε την προσωπική μας εμπειρία, διότι αν ίσχυαν κάποια πράγματα που ακούγονται, θα έπρεπε αυτή τη στιγμή μέσα στις εντατικές να είναι μόνο ιερείς και επίσκοποι”.

Ο κ. Ιγνάτιος στη συνέχεια αναφέρθηκε στην εμπειρία του φετινού δεκαπενταύγουστου, λέγοντας πως “κοινώνησαν εκατομμύρια άνθρωποι και δόξα το Θεό δεν αυξήθηκαν τα κρούσματα στην Ελλάδα. Έχουμε λοιπόν ένα θέμα που δεν πρέπει επ’ ουδενί να διχάσει τον ελληνικό λαό”, επισημαίνοντας πως “νομίζω πολύ σοφά η κυβέρνηση και οι υπεύθυνοι δεν θέλουν τέτοιο θέμα”.

Ο μητροπολίτης Δημητριάδος, αναφερόμενος στη στάση που κράτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος για τον τρόπο μετάδοσης της θείας κοινωνίας, υποστήριξε πως “σε συνάντηση που είχε με τους Ιεράρχες της διασποράς, αποφάσισε ακριβώς ότι δεν μπορεί να αλλάξει ο τρόπος της θείας κοινωνίας στην ορθόδοξη εκκλησία” και για να καταρρίψει τους ισχυρισμούς του καθηγητή Δερμιτζάκη, διευκρίνισε ότι “δεν είναι αλήθεια ότι άλλες εκκλησίες αλλάζουν τον τρόπο. Όχι, δεν έχουν αλλάξει τον τρόπο”.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου, ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ότι θα μπορούσε η θεία κοινωνία να γίνεται με ένα διαφορετικό τρόπο όπως με ένα κουταλάκι μιας χρήσεως για κάθε πιστό και αν αυτό θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στη χώρα μας, ο κ. Ιγνάτιος, απάντησε πως “η θεία μετάληψη προϋποθέτει μια πίστη στο μυστήριο και εμείς πιστεύουμε ακλόνητα και έχουμε την προσωπική εμπειρία ότι δεν αρρωστήσαμε πότε από τη θεία κοινωνία” και επεσήμανε πως “ο κ. Ελπιδοφόρος ζει σε ένα άλλο περιβάλλον. Παρόλα ταύτα δεν καλύφθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο η απόφαση του αυτή, υπήρξε διχασμός και εκεί”.

Κλείνοντας, ο μητροπολίτης Δημητριάδος, υπογράμμισε πως “εμείς εδώ θα κάνουμε το δικό μας έργο και προπαντός με γνώμονα την πίστη, την εμπειρία και την ενότητα της εκκλησίας μας”.

Αναστάσιος Βόπης (orthodoxia.info)