Δίμηνη παράταση προκειμένου να βρεθεί λύση στον γραφειοκρατικό κυκεώνα με τους δασικούς χάρτες δίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η πίστωση χρόνου θα έχει διάρκεια έως τις 31 Οκτωβρίου και περιλαμβάνει συνολικά 8 περιοχές, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος».
Συγκεκριμένα αφορά Ανατολική και Δυτική Αττική, Κυκλάδες, Θεσσαλονίκη, Δράμα, Κοζάνη, Μαγνησία και Καρδίτσα, των οποίων η προθεσμία λήγει στις 30 Αυγούστου. Το αμέσως επόμενο διάστημα το ΥΠΕΝ θα αναζητήσει λύση στα καυτά ζητήματα που κληρονόμησε από την προηγούμενη κυβέρνηση, με τα σημαντικότερα να είναι οι οικιστικές πυκνώσεις και η εξαγορά εκχερσωμένων εκτάσεων.
Οι Επιτροπές Αντιρρήσεων εξετάζουν με πολύ αργούς ρυθμούς τις αιτήσεις των πολιτών, καθυστερώντας συνολικά την ολοκλήρωση του έργου. Έτερο ζήτημα υπάρχει και με τη διαδικασία εξέτασης των πρόδηλων λαθών. Ειδικότερα, μεγάλη μερίδα πολιτών, πήρε αρχικά θετική απάντηση από τη Διεύθυνση Δασών και στη συνέχεια οι υποθέσεις τους στάλθηκαν στις αρμόδιες Επιτροπές Αντιρρήσεων για επικύρωση και χωρίς να τους καλέσουν, απέρριψαν το αίτημα και δεν έκαναν δεκτή τη γνώμη της Διεύθυνσης.
Το αμέσως επόμενο διάστημα πάντως, το υπουργείο Περιβάλλοντος θα αναζητήσει τη χρυσή τομή για τις οικιστικές πυκνώσεις και την εξαγορά εκχερσωμένων εκτάσεων, που κρίθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας ως αντισυνταγματικές.
Η Ολομέλεια είχε κρίνει πως ο νόμος Τσιρώνη, δηλαδή οι οικιστικές πυκνώσεις, είναι αντισυνταγματικός. Η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος είχε εξαιρέσει προσωρινά από την ανάρτηση των δασικών χαρτών τις οικιστικές πυκνώσεις (σύνολο κτιρίων εντός δασών που υπολογίζονται γύρω στις 700.000) και είχαν υποδείξει σχεδόν στο σύνολό τους οι Δήμοι (εκτός από 24 ΟΤΑ) για να συμπεριληφθούν σε δεύτερο χρόνο στην ανάρτηση. Στο ενδιάμεσο διάστημα το ΥΠΕΝ ετοίμασε και παρουσίασε τον νέο νόμο για τα δασικά αυθαίρετα, με τον οποίο προβλεπόταν μεταξύ άλλων η διατήρηση κτισμάτων έως και 25 χρόνια.
Υπενθυμίζεται ότι ως οικιστική πύκνωση είχε οριστεί η ομάδα 50 κτιρίων σε έκταση έως 25 στρέμματα, 100 κτιρίων για 100 στρέμματα και 200 κτιρίων για 400 στρέμματα.
Όσον αφορά στην απόφαση εξαγοράς των εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων, το Ε’ Τμήμα του ΣτΕ έκρινε ως αντισυνταγματικές τις διατάξεις του 2014 και 2017 με τις οποίες δόθηκε η δυνατότητα εξαγοράς εκτάσεων έναντι τιμήματος, κρίνοντας ότι προσβάλλουν τα άρθρα 24 και 117 του Συντάγματος αλλά και τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και του κράτους δικαίου. Το υπουργείο Περιβάλλοντος με διαδοχικές παρατάσεις και την τελευταία να λήγει στις 8 Αυγούστου του 2020 είχε νομοθετήσει έτσι ώστε να δίνεται η δυνατότητα στους αγρότες να εξαγοράσουν τις εκτάσεις που εμφανίζονται στον δασικό χάρτη ως δασικές και εκχερσώθηκαν για γεωργική εκμετάλλευση πριν από τις 11 Ιουνίου 1975.
Υπενθυμίζεται ότι η παράταση αφορά στις εξής περιοχές στη Μαγνησία: Προκαποδιστριακοί ΟΤΑ Βόλου, Νέας Αγχιάλου, Αλοννήσου και Σκιάθου. Επίσης αφορά στο σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας.

e-thessalia.gr