Ουσιαστικά και νομικά αβάσιμη έκρινε το Τριμελές Εφετείο Λάρισας την αγωγή της «ΔΙΑΤΟΝΟΣ Α.ΤΕ.», που διεκδικούσε από τη ΔΕΥΑΜΒ 2.052.463,51 ευρώ για τη ζημιά που υπέστη από τη διακοπή εργασιών στο έργο του δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων Ιωλκού Δήμου Βόλου το τελευταίο επτάμηνο του 2015.
Το Δικαστήριο δέχτηκε τον ισχυρισμό της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Μείζονος Περιοχής Βόλου ότι η ζημιά δεν προκλήθηκε από δική της υπαιτιότητα, αλλά από καθυστερήσεις του προγράμματος υλοποίησης του έργου και τα capital controls και αναγνώρισε ότι η πραγματική ζημιά της εργοληπτικής εταιρείας ήταν αυτή που είχε προσδιορίσει η ΔΕΥΑΜΒ, ποσού 31.308,40 ευρώ.
Η απόφαση συνιστά δικαίωση για τη ΔΕΥΑΜΒ που από την πρώτη στιγμή κατάθεσης της αγωγής αντέδρασε και με απόφαση των αρμόδιων οργάνων όρισε δικηγόρο για τη νομική της υποστήριξη τον Χρήστο Στρατηγόπουλο.
Η Δημοτική Επιχείρηση απέτρεψε το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσει νέα δικαστική περιπέτεια τύπου ΕΡΓΗΛ.
Η εργολαβική εταιρεία διεκδικούσε αποζημίωση 2.052.463,51 ευρώ όταν ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ήταν 2,4 εκατ. ευρώ. Για διακοπή εργασιών εφτά μηνών χρέωνε υπέρογκη ζημιά στη Δημοτική Επιχείρηση με το πρόσχημα ότι τα μηχανήματά της και ο εξοπλισμός παρέμεναν σε ανενεργά εργοτάξια, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, αποδείχτηκε ότι είχαν διατεθεί σε άλλα έργα.
Ακόμη, η εργοληπτική επιχείρηση επικαλούταν ζημιά για τη μισθοδοσία του προσωπικού και τις δαπάνες διατήρησης του έργου, που ισχυριζόταν ότι υπέστη με υπαιτιότητα της ΔΕΥΑΜΒ που ήταν η κύρια του έργου.
Με την υπ’ αριθμόν 215/2019 απόφαση του το Τριμελές Εφετείο Λάρισας απέρριψε την αγωγή ως προς το επιπλέον διεκδικούμενο ποσό (2.052.463,51 ευρώ) ως ουσιαστικά και νομικά αβάσιμη κρίνοντας ότι η πραγματική θετική ζημιά της αναδόχου αντιστοιχεί στο ποσό των 31.308,40 ευρώ.
Αυτό ήταν και το ποσό που είχε αναγνωρίσει εκ των προτέρων η ΔΕΥΑΜΒ με απόφαση των αρμοδίων οργάνων της, για αποζημίωση της εργοληπτικής εταιρείας.
Επισημαίνεται ότι το έργο έχει ολοκληρωθεί εδώ και ενάμιση χρόνο. Η ανάδοχος προσέφυγε κατά της ΔΕΥΑΜΒ στις αρχές του 2017. Η συζήτηση της υπόθεσης έγινε τον Απρίλιο του 2019 και τώρα εκδόθηκε η απόφαση. Μετά την έκδοση της απόφασης η εργολαβική εταιρεία έχει δικαίωμα να προσφύγει στον Αρειο Πάγο.

taxydromos.gr