Διαδικτυακά μαθήματα στους φοιτητές θα διεξάγονται από τη Δευτέρα 23 Μαρτίου στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, μέσα από ειδικές ψηφιακές πλατφόρμες, που θα αξιοποιηθούν. Ήδη ενημερώνονται οι καθηγητές για τη διεξαγωγή των μαθημάτων, ενώ, όπως αναφέρεται από την πρυτανική αρχή, δεν πρόκειται να χαθεί το εαρινό εξάμηνο.
Αρμόδιες υπηρεσίες του Ιδρύματος είναι ήδη σε συνεχή επικοινωνία με τα Τμήματα και τους καθηγητές, προκειμένου να γίνει η ενημέρωση οργάνωσης των μαθημάτων, ενώ από σήμερα αναμένεται να ειδοποιηθούν και οι φοιτητές όλων των τμημάτων, για την έναρξη των μαθημάτων. Μάλιστα χθες πραγματοποιήθηκε και σύνοδος πρυτάνεων μέσω τηλεδιάσκεψης, όπου η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως έστειλε το μήνυμα, πως το εαρινό εξάμηνο δεν πρόκειται να χαθεί. Ο αντιπρύτανης ακαδημαϊκών θεμάτων Γιάννης Θεοδωράκης επισήμανε πως «από τη Δευτέρα 23 Μαρτίου τίθενται σε λειτουργία τα διαδικτυακά μαθήματα, τα οποία θα υπολογίζονται κανονικά για το εαρινό εξάμηνο. Έτσι θα έχουν χαθεί μόνο δύο εβδομάδες μαθημάτων λόγω του κορωνοϊού, και επομένως δεν θα υπάρχει κανένα ζήτημα για να χαθεί το τρέχον εξάμηνο. Ήδη αρκετοί καθηγητές πραγματοποιούν διαδικτυακά μαθήματα στα μεταπτυχιακά προγράμματα, ενώ και όσοι δεν γνωρίζουν τη διαδικασία, ενημερώνονται. Άλλωστε δεν απαιτείται ιδιαίτερη εξειδίκευση για την πραγματοποίησή τους. Τα Τμήματα θα ενημερώσουν και τους φοιτητές, ώστε να ξέρουν το πρόγραμμα μαθημάτων και πώς θα διεξαχθεί η διδασκαλία».
Αναφερόμενος στη λειτουργία των διαδικτυακών μαθημάτων ο αντιπρύτανης ανέφερε, πως «θα διεξάγονται σε πραγματικό χρόνο. Ο καθηγητής από το γραφείο της Σχολής ή του σπιτιού του θα βρίσκεται μπροστά από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και από εκεί θα διδάσκει στους φοιτητές, ανεβάζοντας διαφάνειες, δίνοντας ασκήσεις, ενώ οι φοιτητές θα μπορούν να υποβάλλουν ερωτήσεις. Να σημειώσουμε πως τα διαδικτυακά μαθήματα για τα προπτυχιακά προγράμματα δεν επιτρέπονταν μέχρι πρότινος, όμως λόγω των έκτακτων καταστάσεων με τον κορωνοϊό, δόθηκε άδεια από το υπουργείο Παιδείας». Πρόσθεσε δε πως το μοναδικό ζήτημα που πρέπει να ρυθμιστεί, σχετίζεται με τα εργαστηριακά μαθήματα, για το πώς μπορούν να γίνουν διαδικτυακά. Ερωτηθείς για τη λειτουργία του ιδρύματος ο κ. Θεοδωράκης απάντησε πως λειτουργεί κανονικά. Κάποιοι αργαζόμενοι έλαβαν άδειες ειδικού σκοπού, ωστόσο το διοικητικό έργο ασκείται κανονικά.
Στα σπίτια τους
Αναφορικά με το αν έχουν προκύψει κρούσματα κορωνοϊού στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ανέφερε πως «δεν υπάρχει κανένα κρούσμα σε εργαζόμενο, καθηγητή ή φοιτητή. Επίσης, όσοι φοιτητές ή καθηγητές επέστρεψαν από το εξωτερικό, ακολουθούν όλοι τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για παραμονή στα σπίτια τους δεκατέσσερις μέρες. Επίσης έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς το υπουργείο Παιδείας για τους φοιτητές μας, που βρίσκονται στο εξωτερικό μέσω «Εράσμους».
Μέσω τηλεδιάσκεψης πραγματοποιούνται και οι συνελεύσεις των τμημάτων, όπως και η απονομή διδακτορικών.

e-thessalia.gr