Στην Σκιάθο βρίσκεται από το μεσημέρι το Υ/Β ΩΚΕΑΝΟΣ του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού για την 76η επέτειο από την βύθιση του Υ/Β «ΚΑΤΣΩΝΗΣ».

Το Υ/Β ΩΚΕΑΝΟΣ είναι το πρώτο στη ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού με αυτό το όνομα.

Το Υ/Β ΩΚΕΑΝΟΣ (S-118) είναι το τρίτο κλάσης 209 (1200), από τα Υποβρύχια τύπου «ΠΟΣΕΙΔΩΝ» που διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό. Κατασκευάσθηκε στα Ναυπηγεία της HDW στο ΚΙΕΛΟ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ. Καθελκύστηκε την 15 Νοεμβρίου 1978. Την 1 Ιανουαρίου 1980 κατέπλευσε στo Ναύσταθμο Σαλαμίνος και ενετάχθη στη δύναμη των Υποβρυχίων. Αποτελεί μία από τις πιο σύγχρονες μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού, με πολλές δυνατότητες στον πόλεμο κατά πλοίων επιφανείας και Υποβρυχίων.

Αποτελεί το μοναδικό υποβρύχιο τ. 209/1200 που εκσυγρονίστηκε στα πλαίσια προγράμματος ΕΜΖ – NEPTUNE II. Κατασκευάστηκε στα ναυπηγεία ‘HDW’, στο Κίελο της Γερμανίας. Καθελκύστηκε στις 16 Οκτωβρίου 1978 και παρελήφθη μετά από δοκιμαστικούς πλόες, τον Νοέμβριο του 1979. Μετά την 25ετή παρουσία του στις Ελληνικές θάλασσες, αποφασίστηκε να υποστεί ανανέωση των συστημάτων του, προκειμένου να καταστεί εφάμιλλο της τεχνολογίας που διαθέτουν τα υποβρύχια τ.214. Έτσι, εντάχθηκε στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού NEPTUNE II, το οποίο έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Πηγή: skiathoslife.gr