Αλλαγή σελίδας στην 4η Περιφερειακή Διοίκηση Λιμενικού Σώματος και στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου, που άλλαξαν διοικητές, μετά τις μεταθέσεις που έγιναν από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Σε μια τελετή, συγκινησιακά φορτισμένη, παρουσία των φορέων του λιμανιού, εκπροσώπων των στρατιωτικών αρχών, λιμενικών και εθελοντών, έγινε η παράδοση των διοικήσεων των δύο υπηρεσιών του Λιμενικού Σώματος.
Ο αρχιπλοίαρχος Μανώλης Κανάλης, μετά από 14 χρόνια που υπηρετούσε στην πόλη μας, αποχαιρέτισε τον Βόλο, μετατίθεται στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και αναλαμβάνει τη θέση του επικεφαλής στον Κλάδο Επιθεώρησης Πλοίων.
Ο νυν λιμενάρχης, Χρήστος Κανάλης, που προήχθη στον βαθμό του αρχιπλοιάρχου, αναλαμβάνει διοικητής της 4η ΠΕΔΙΛΣ που εδρεύει στο Βόλο.
Λόγω των μετακινήσεων αλλαγές θα γίνουν και στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου, όπου στη θέση του λιμενάρχη θα τοποθετηθεί η πρώτη γυναίκα στα χρονιά, η αντιπλοίαρχος Βασιλική Κωνσταντά, ενώ στη θέση του υπολιμενάρχη τοποθετείται ο αντιπλοίαρχος Δημήτρης Ζαραζάνης.
Ικανοποίηση και αίσθημα ευθύνης
Ο αρχιπλοίαρχος Μανώλης Κανάλης, συνεχάρη θερμά τη νέα λιμενάρχη Βασιλική Κωνσταντά, που είναι η πρώτη γυναίκα λιμενάρχης Βόλου και τον αρχιπλοίαρχο Χρήστο Κανάκη, που τον αντικαθιστά στη θέση του διοικητή της 4ης Περιφερειακής Διοίκησης.
«Για μένα κλείνει ένας κύκλος 14 ετών που βρίσκομαι υπηρεσιακά στο Βόλο. Παρουσιάστηκα το 2005 για πρώτη φορά, τους τελευταίους 14 μήνες υπηρέτησα ως διοικητής της 4ης ΠΕΔΙΛΣ προσπαθώντας να συντονίσουμε και να οργανώσουμε όλες τις λιμενικές τις περιφερειακές αρχές. Ένα έργο δύσκολο και με ιδιαίτερες απαιτήσεις. Σήμερα τοποθετούμαι με απόφαση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του Λιμενικού Σώματος στην Επιθεώρηση Πλοίων του συγκεκριμένου κλάδου του υπουργείου Ναυτιλίας, μέσα σε ένα πρόγραμμα αναπροσδιορισμού, απαιτήσεων που έχει το υπουργείο και θα προσπαθήσω από τη νέα μου θέση να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό για να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις της», τόνισε ο αρχιπλοίαρχος που άφησε το στίγμα του στην περιοχή για πολλά χρόνια.
Όπως είπε, τα αισθήματά του είναι ανάμικτα, από τη μία χαρά γιατί αναγνωρίζονται αυτά που έχει προσφέρει, τουλάχιστον αυτά τα τελευταία χρόνια στο Λιμενικό Σώμα, από την άλλη όμως θα απομακρυνθεί από γνώριμο περιβάλλον και κόσμο, την οικογένειά του, αν και με σωστό προγραμματισμό μπορούν να γίνουν όλα.
Ο αρχιπλοίαρχος Χρήστος Κανάκης δήλωσε ότι παραδίδει τα καθήκοντα του λιμενάρχη Βόλου με αισθήματα χαράς και ικανοποίησης και ευχαρίστησε τον Θεό που τον βοήθησε να ανταπεξέλθει στα καθήκοντά του όλα αυτά τα χρόνια. «Ευχαριστώ την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία που μου εμπιστεύτηκε αυτή τη θέση και θα προσπαθήσω να φανώ αντάξιος των προσδοκιών τους. Στον απερχόμενο αγαπητό φίλο και συμμαθητή Μανώλη Κανάλη να ευχηθώ κάθε ευτυχία και επιτυχία στα νέα του καθήκοντα. Ομοίως και στην παραλαμβάνουσα νέα κεντρικό λιμενάρχη, αντιπλοίαρχο Βασιλική Κωνσταντά, εύχομαι καλή επιτυχία στα νέα της καθήκοντα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Κανάκης διετέλεσε δύο φορές λιμενάρχης στο Βόλο για δύο χρόνια μεταξύ 2011 και 2013 (οπότε και ανέλαβε τη θέση του ναυτικού ακολούθου στην Κωνστάντζα Ρουμανίας) και ένα χρόνο 2018-2019.
Με συγκίνηση, χαρά και ικανοποίηση ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντα της λιμενάρχη Βόλου, η αντιπλοίαρχος Βασιλική Κωνσταντά που εξέφρασε την ελπίδα ότι θα καταφέρω να μην διαψεύσει τις προσδοκίες αυτών που την επέλεξαν για το ρόλο αυτό.
Η νέα λιμενάρχης ανήκει την τρίτη σειρά γυναικών, αξιωματικών γενικών καθηκόντων στο Λιμενικό Σώμα που ξεκινούν να αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης, που σημαίνει ότι θα ακολουθήσουν πολλές γυναίκες, που εισήχθησαν με τις ίδιες προϋποθέσεις όπως και οι άνδρες αξιωματικοί, εκπαιδεύτηκαν με τις ίδιες προδιαγραφές και αναλαμβάνουν τις αντίστοιχες θέσεις.
Εκτός από την κα Κωνσταντά στο Λιμεναρχείο Βόλου, υπάρχουν και άλλες γυναίκες που αναλαμβάνουν αντίστοιχες θέσεις όπως στη Χίο και στη Στυλίδα.

magnesianews.gr