Στους 1.903 ανέρχονται οι υποψήφιοι των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων από τα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια της Μαγνησίας, που υπέβαλαν το προηγούμενο διάστημα αιτήσεις – δηλώσεις στα σχολεία τους.
Από αυτούς οι 341 είναι απόφοιτοι προηγούμενων ετών.
Τη συνολική εικόνα των υποψήφιων τελειόφοιτων και απόφοιτων που θα συμμετάσχουν φέτος στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, διαθέτει πλέον η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η οποία συγκέντρωσε από τα σχολεία τα απαιτούμενα στοιχεία.
Οι υποψήφιοι ανέρχονται στους 1.903 εκ των οποίων οι 1.532 προέρχονται από τα ΓΕΛ και οι 371 από τα ΕΠΑΛ.
Όσον αφορά στους 1.532 υποψηφίους από τα ΓΕΛ, από αυτούς οι 1.284 είναι τελειόφοιτοι και οι 248 απόφοιτοι. Μάλιστα από τους τελειόφοιτους οι 1.253 θα διαγωνιστούν γραπτά και οι 31 προφορικά.
Επίσης στα ΕΠΑΛ από τους 371 υποψηφίους οι 349 θα διαγωνιστούν γραπτά και οι 22 προφορικά.
Πάντως ο σταθερά υψηλός αριθμός των υποψηφίων δείχνει ότι για πολλούς 18αρηδες η είσοδος στο Πανεπιστήμιο αποτελεί ένα διαβατήριο για την επαγγελματική και κοινωνική τους πρόοδο, μια αντίληψη που είναι εδραιωμένη εδώ και δεκαετίες και παρά τη μεγάλη ανεργία η οποία καταγράφεται και στους πτυχιούχους.
Απόφοιτοι το 18% των υποψήφιων
Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ο μεγάλος αριθμός των απόφοιτων που αποφασίζουν να δώσουν ξανά πανελλαδικές εξετάσεις. Όπως επισημάνθηκε, οι απόφοιτοι ανέρχονται στους 341 και αποτελούν το 18% επί του συνολικού αριθμού υποψήφιων. Βέβαια, πόσοι τελικά από αυτούς θα διαγωνιστούν, όταν έρθει η ώρα των εξετάσεων, δεν είναι καθορισμένο. Ωστόσο καταγράφεται το αυξημένο ενδιαφέρον νέων που τελείωσαν το Λύκειο και θέλουν να δοκιμάσουν τη συμμετοχή τους στις πανελλαδικές, ελπίζοντας να ανοίξουν ένα νέο κεφάλαιο στη γνώση και τη μετέπειτα επαγγελματική τους εξέλιξη.
Σημειώνεται πως οι απόφοιτοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν, αν θα εξεταστούν με το νέο σύστημα εισαγωγής ή με το παλιό. Και υπάρχουν δύο σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο συστημάτων. Με το παλιό σύστημα θα μπορούν να διαγωνιστούν και σε πέμπτο μάθημα, οπότε να επιλέξουν σχολές από δύο επιστημονικά πεδία. Επίσης, όσοι έχουν αποφασίσει να διαγωνιστούν από τη θεωρητική κατεύθυνση, θα εξεταστούν στα Λατινικά.
Αντιθέτως οι φετινοί τελειόφοιτοι μπορούν να δώσουν μόνο τέσσερα μαθήματα και θα διαγωνιστούν στην Κοινωνιολογία.
Υπενθυμίζεται πως οι πανελλαδικές εξετάσεις θα ξεκινήσουν στις 15 Ιουνίου, ημέρα Δευτέρα και το πρώτο μάθημα που θα διαγωνιστούν οι υποψήφιοι, είναι η Νεοελληνική Γλώσσα. Οι εξετάσεις θα ολοκληρωθούν στις 26 Ιουνίου με τα μαθήματα της Χημείας και της Οικονομίας.

e-thessalia.gr