Το τελικό βήμα για την επιστροφή στη νέα κανονικότητα, έκανε σήμερα η Ελλάδα, καθώς «άνοιξαν» τα αεροδρόμια, τα λιμάνια και τα χερσαία σύνορα της χώρας για αφίξεις από διεθνείς προορισμούς.
Οι πρώτοι τουρίστες έφτασαν και έγιναν αποδέκτες ιδιαίτερα θερμής υποδοχής, με τραγούδια, προσφορά παραδοσιακών γλυκών και άλλων αναμνηστικών και το μεγάλο στοίχημα τώρα, που «διανύουμε» την φετινή, διαφορετική,  θερινή σεζόν, είναι να μη χαθεί ότι έχει κερδηθεί και να μη χαλάσει η καλή επιδημιολογική εικόνα της χώρας.
Ο σχεδιασμός που έχει γίνει είναι εξαιρετικός και το όλο εγχείρημα έχει μελετηθεί πάρα πολύ καλά εκτιμούν οι ειδικοί: στοχευμένα τεστ, πρωτόκολλα εισόδου και μεταφοράς σε νοσοκομεία και πολλά άλλα καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Τουρισμού, στόχος είναι να «πρωτοστατήσουμε στο άνοιγμα του τουρισμού, όπως πρωτοστατήσαμε στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροναϊού».
«Τρεις μήνες πριν κανείς δεν πίστευε ότι θα ανοίγαμε τα σύνορά μας, αλλά τα καταφέραμε», είπε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία του τουρισμού.
Κύριο μέλημα των Αρχών εξακολουθεί να είναι η προστασία της δημόσιας υγείας για αυτό και βρίσκονται σε αυξημένη επαγρύπνηση καθώς οι ειδικοί θεωρούν σίγουρο ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των εισαγόμενων κρουσμάτων κοροναϊού.
Σύμφωνα με τους ειδικούς αν και το σχέδιο για τους ελέγχους στις πύλες της χώρας και την ιχνηλάτηση των ταξιδιωτών είναι προσεκτικά μελετημένο, εντούτοις δεν μπορεί να εγγυηθεί 100% ότι δεν θα περάσει κάποιο κρούσμα.
Γι αυτό και ζητείται από όλους η σχολαστική τήρηση των οδηγιών και των κανόνων.
Με λύρες υποδέχτηκαν τους τουρίστες στην Κρήτη
Με τραγούδια και «αψίδα» νερού έφτασε στην Κρήτη η πρώτη διεθνής πτήση.
Η υποδοχή του πρώτου αεροσκάφους έγινε, όπως απαιτεί το έθιμο, με μία υδάτινη αψίδα που σχηματίστηκε στην πίστα του αεροδρομίου  Ηρακλείου, «Ν.Καζαντζάκης».  Στις 7.30 π.μ. έφτασε μια μη προγραμματισμένη πτήση από Τσεχία, ενώ λίγα λεπτά μετά τις 8 π.μ. έφτασε η πρώτη προγραμματισμένη πτήση από το Αμβούργο με 172 επιβάτες.
Η υποδοχή τους ήταν ιδιαίτερα θερμή, καθώς είχαν επιστρατευθεί λυράρηδες που έπαιζαν μουσική και τραγουδούσαν, ενώ τα συνεργεία επίγειας εξυπηρέτησης του αεροδρομίου δημιούργησαν αψίδες νερού για να περάσει το αεροσκάφος, μόλις προσγειώθηκε.
Οι επιβάτες, όλων των ηλικιών και τηρούσαν πιστά τα μέτρα, κατά την άφιξή τους στην Κρήτη. Δεν έδειξαν ανήσυχοι σε ό,τι αφορά την πανδημία του κοροναϊού, δηλώνοντας έτοιμοι να κάνουν τις διακοπές τους στο νησί.
Για την πρώτη ημέρα που επιτρέπονται οι πτήσεις από το εξωτερικό, έχουν προγραμματιστεί 40 δρομολόγια από Γερμανία, Πολωνία, Τσεχία, Ελβετία, Βέλγιο και Ολλανδία.
Παράλληλα, στα Χανιά αναμένεται να προσγειωθούν σήμερα δέκα πτήσεις, με την πλειοψηφία να προέρχεται από τη Γερμανία.
Αυτοψία Θεοχάρη σε αεροδρόμια: Η χώρα πρωτοστατεί στο άνοιγμα του τουρισμού όπως πρωτοστάτησε στην αντιμετώπιση της πανδημίας
Με πρώτο σταθμό το αεροδρόμιο της Κέρκυρας ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης ξεκίνησε σήμερα το πρωί σειρά επισκέψεων στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας με αφορμή την έναρξη των διεθνών πτήσεων. Ειδικότερα ο κ. Θεοχάρης επισκέπτεται σήμερα τα αεροδρόμια της Κέρκυρας, της Μυκόνου, της Ρόδου και του Ηρακλείου.
Ο υπουργός Τουρισμού θα παραμείνει στην Κρήτη τις επόμενες ημέρες, όπου θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τουριστικούς φορείς των Χανίων, του Ρεθύμνου και του Ηρακλείου, καθώς επίσης και με εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Κέρκυρα, για την άφιξη της πρώτης διεθνούς πτήσης στο αεροδρόμιο του νησιού, ο κ Θεοχάρης, δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία του τουρισμού.
«Χαίρομαι πάρα πολύ που είμαι εδώ μαζί με τους συναδέλφους βουλευτές, την Περιφέρεια, το Δήμο, όλους τους τουριστικούς φορείς του νησιού. Σήμερα είναι μία πολύ σημαντική ημέρα και δεν είναι τυχαίο που βρίσκομαι εδώ, στην Κέρκυρα, για το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού. Από την Κέρκυρα ανοίγει ξανά η τουριστική σεζόν στη χώρα μας, ανοίγουν ξανά οι τουριστικές επιχειρήσεις για να υποδεχτούν κόσμο και θα ξαναγυρίσουμε σε μια κανονικότητα που όλοι επιθυμούμε, σημείωσε ο κ. Θεοχάρης.
«Η τουριστική σεζόν δε θα είναι ίδια με πέρσι. Όμως, οι προτεραιότητες έπρεπε να ήταν άλλες. Ο άνθρωπος, η υγεία όλων μας, ήταν πάντα στο επίκεντρο των αποφάσεων της ελληνικής κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Πλέον, με το σταδιακό άνοιγμα του τουρισμού που επιχειρούμε, θα αποδείξουμε πως όπως η χώρα μας πρωτοστάτησε στην αντιμετώπιση του κοροναϊού, έτσι και τώρα θα πρωτοπορήσει στο άνοιγμα του τουρισμού.
Είμαστε αισιόδοξοι και σίγουροι πως το ελληνικό τουριστικό προϊόν είναι εδώ και είναι αναβαθμισμένο. Θα είμαστε πάντα δίπλα, έτοιμοι να δράσουμε για οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει. Χτες κάναμε μια μεγάλη συμφωνία με έναν επιχειρηματικό κολοσσό, την TUI, η οποία θα φέρει στη χώρα μας πάρα πολλούς επισκέπτες, τουλάχιστον τους μισούς από όσους έφερε πέρσι, σε πείσμα όσων μας επικρίνουν και είναι απαισιόδοξοι. Είμαστε εδώ και ο ελληνικός τουρισμός θα αποδείξει πως είναι εδώ», υπογράμμισε ο υπουργός Τουρισμού.
Θερμή υποδοχή των τουριστών και στη Ρόδο
Με δώδεκα πτήσεις στο αεροδρόμιο «Διαγόρας», ξεκινά σήμερα η τουριστική περίοδος στη Ρόδο, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η κίνηση για τις επόμενες ημέρες.
Οι πρώτες πτήσεις φέρνουν τουρίστες από Γερμανία, Ελβετία, Ολλανδία, Τσεχία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Αντιπροσωπεία του δήμου Ρόδου και χορευτικά συγκροτήματα θα υποδεχθούν τους τουρίστες, ενώ θα τους προσφερθούν παραδοσιακά γλυκά και αναμνηστικά δώρα.
Η υποδοχή των πρώτων τουριστών έχει μεγάλη σημασία και για επικοινωνιακούς λόγους, γι’ αυτό και δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα από τον δήμο Ρόδου, όπως τονίστηκε από τον αντιδήμαρχο Τουρισμού Κώστα Ταρασλιά.
Στην υποδοχή των πρώτων τουριστών θα βρίσκεται ο υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας, ενώ το απόγευμα αναμένεται να μεταβεί στη Ρόδο και ο υπουργός Τουρισμού Χ. Θεοχάρης, στο πλαίσιο περιοδείας που θα πραγματοποιήσει σε αεροδρόμια τουριστικών περιοχών της χώρας.
Στο αεροδρόμιο «Διαγόρας» πραγματοποιήθηκε χθες άσκηση προσομοίωσης με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων φορέων. Με την άφιξη των επισκεπτών θα ξεκινήσουν και οι στοχευμένοι έλεγχοι για τον εντοπισμό ενδεχόμενων κρουσμάτων κορονοϊού στον ειδικό χώρο που έχει προβλεφθεί για το σκοπό αυτό στην αίθουσα αφίξεων. Καθημερινά θα γίνονται 605 τέτοιοι έλεγχοι.
Πέτσας: Είμαστε έτοιμοι, ελπίζουμε να δοθεί μεγαλύτερη ώθηση στον τουρισμό
Οι σημερινές εικόνες από τα αεροδρόμια της χώρας ικανοποιούν την κυβέρνηση, όπως έκανε σαφές μιλώντας στο MEGA, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Οι σημερινές εικόνες είναι «αυτές που περιμέναμε και θέλαμε να δούμε» είπε προσθέτοντας ότι στις κυβερνητικές προσδοκίες είναι να υπάρξουν αντίστοιχες εικόνες στην πορεία του καλοκαιριού.
Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, «Τρεις μήνες πριν κανείς δεν πίστευε ότι θα ανοίγαμε τα σύνορά μας, αλλά τα καταφέραμε».
Όπως εξήγησε, συνεχίζουμε προσεκτικά μέχρι τις 15 Ιουλίου, καθώς υπάρχουν ακόμα αρκετοί περιορισμοί στα αεροδρόμια και τα λιμάνια της χώρας.
«Να δούμε πώς θα εξελιχθεί το επιδημιολογικό κομμάτι, αν προσέξουμε θα τα καταφέρουμε. Είμαστε έτοιμοι», δήλωσε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την ελπίδα πως θα δοθεί μεγαλύτερη ώθηση στον τουρισμό.
Σε ποιες χώρες έχει δοθεί το πράσινο φως
Δυνατότητα εισόδου στην Ελλάδα εξακολουθούν να έχουν όλοι οι μόνιμοι κάτοικοι της «ΕΕ+». Η «περιοχή Ε.Ε.+» περιλαμβάνει τις χώρες Schengen (συμπεριλαμβανομένων της Βουλγαρίας, Κροατίας, Κύπρου και Ρουμανίας), τις συνδεδεμένες στο Schengen χώρες (Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία, Λιχτενστάιν), καθώς και την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Ελλάδα, ακολουθώντας την ευρωπαϊκή σύσταση, επεκτείνει τη δυνατότητα εισόδου στη χώρα και για τους μονίμους κατοίκους των εξής τρίτων χωρών ( η λίστα θα ανανεώνεται ανά δεκαπενθήμερο): Αλγερία, Αυστραλία, Γεωργία, Ιαπωνία, Καναδάς, Μαρόκο, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Νότιος Κορέα, Ρουάντα, Σερβία, Ουρουγουάη, Ταϋλάνδη, Τυνησία, Κίνα (ειδικά η περίπτωση της Κίνας θα εξεταστεί επί τη βάσει της αμοιβαιότητας).
Δεν επιτρέπονται (μέχρι τις 15/7) απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Τουρκία και τη Σουηδία. Όλες οι άλλες απευθείας πτήσεις επιτρέπονται.
Κλειστή η Τουρκία
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την απαγόρευση των δρομολογίων από και προς την Τουρκία μέχρι τις 15 Ιουλίου, ο  υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, τόνισε διευκρινιστικά ότι οι αποφάσεις δεν αφορούν τη διπλωματία αλλά την επιδημιολογική κατάσταση.
«Το δεδομένο είναι ότι η Τουρκία μέχρι και τις 15 Ιουλίου είναι κλειστή. Κάθε 15 μέρες αξιολογούμε την κατάσταση επιδημιολογικά και μόνο» είπε ο Υφυπουργός σημειώνοντας πως «οι αποφάσεις μας δεν αφορούν τη διπλωματία, δεν αφορούν τις εξωτερικές σχέσεις όλες οι αποφάσεις που παίρνουμε είναι βασισμένες αποκλειστικά και μόνο στα επιδημιολογικά δεδομένα, στα φορτία που έχει η κάθε περιοχή. Όλα αυτά αξιολογούνται και με βάση αυτά το παρατηρητήριο που έχει συσταθεί εδώ και αρκετούς μήνες παίρνει και την κατάλληλη απόφαση».
Ουρές τουριστών στον Προμαχώνα
Στα σύνορα με τη Βουλγαρία, η είσοδος στους επισκέπτες επιτρέπεται μόνο από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα. Από τα υπόλοιπα σημεία εισόδου επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους. Στα σύνορα με την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους.
Ανοιχτές είναι στο μεταξύ θαλάσσιες πύλες εισόδου στην Πάτρα και στην Ηγουμενίτσα.
Στον Προμαχώνα, νωρίτερα είχαν δημιουργηθεί ουρές από οχήματα τουριστών που περίμεναν να έρθουν στην Ελλάδα για διακοπές, αρκετοί έχοντας μαζί τους σκάφη ή τζετ σκι. Η πλειοψηφία των οχημάτων προέρχεται από τη Σερβία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.
Σχεδόν όλοι φορούν μάσκες και χρησιμοποιούν αντισηπτικά για την υγιεινή τους προστασία, ενώ διεξάγονται αντίστοιχοι έλεγχοι με τα αεροδρόμια στους τουρίστες που εισέρχονται στη χώρα μας.
Παράλληλα, οι αρμόδιοι του συνοριακού σταθμού αναγκάστηκαν να ζητήσουν από περίπου 15 οχήματα να επιστρέψουν πίσω, καθώς προέρχονταν από τη Βοσνία ή τα Σκόπια, χώρες για τις οποίες δεν έχουν ανοίξει ακόμα τα σύνορα.

(in.gr)