Εν μέσω αλληλοκατηγοριών για την κατάσταση στην αγορά εργασίας και με τους πολιτικούς αρχηγούς να προτάσσουν τις ιδεολογικές διαφορές τους στα ζητήματα που αφορούν την απασχόληση διεξήχθη ο πρώτος γύρος των ομιλιών στην ειδική συνεδρίαση που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βουλή.
Λαμβάνοντας πρώτος τον λόγο ο κ. Μητσοτάκης πρόταξε τα σημάδια βελτίωσης της οικονομίας που πιστοποιούνται - όπως είπε - από τους σχετικούς δείκτες, τις επιδόσεις των ομολόγων και τις θετικές αξιολογήσεις των οίκων αξιολόγησης.
«Μπορεί η αξιωματική αντιπολίτευση να επινοεί σκιές και να σκεπάζει και πάλι την αλήθεια γύρω μας. Δεν μπορεί ωστόσο -ό,τι και να λέει- να κρύψει την πραγματικότητα. Η Ελλάδα έχει γυρίσει για τα καλά σελίδα» ανέφερε συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός και τόνισε ότι «η οικονομία μας βαθμολογείται όλο και πιο θετικά από τους οίκους αξιολόγησης, απέχοντας μόλις δύο θέσεις από το καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας».
Η ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή
«Είχα θέσει στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης έναν φιλόδοξο στόχο, πριν από επτά μήνες: Ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει σε επενδυτική βαθμίδα το πρώτο εξάμηνο του 2021. Ο στόχος αυτός θα υλοποιηθεί από αυτή την κυβέρνηση» διαβεβαίωσε.
Κατηγόρησε παράλληλα την αξιωματική αντιπολίτευση ότι καλλιεργεί το φόβο απέναντι σε οποιαδήποτε αλλαγή, σκιαγραφόντας τις «ξεκάθαρες ιδεολογικές διαφορές» της κυβέρνησης από το ΣΥΡΙΖΑ. «Εμείς πιστεύουμε στην παραγωγή νέου πλούτου στην οποία θα έχουν μερίδιο όλοι, δεν πιστεύουμε ότι τα προσωρινά επιδόματα ανακούφισης αποτελούν λύση στα προβλήματα ανισότητας» σημείωσε για να προσθέσει ότι η καλύτερη κοινωνική πολιτική για τη χώρα είναι η δημιουργία πολλών και καλών νέων θέσεων εργασίας.
Εστιάζοντας στα εργασιακά, ανέπτυξε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που στηρίζονται στους άξονες: θωράκιση του εισοδήματος των εργαζομένων και τόνωση της απασχόλησης μέσω επενδύσεων και ταυτόχρονα προστασία της εργασίας με σύγχρονες και αποτελεσματικές πρακτικές.
Αναφερόμενος στον κατώτατο μισθό υποστήριξε ότι το ζήτημα έχει γίνει «αντικείμενο συστηματικής διαστρέβλωσης» από τον ΣΥΡΙΖΑ, θυμίζοντας ότι «το 2013 που θεσμοθετήθηκε στην Ελλάδα το κατώτατο όριο αμοιβής ενός εργαζομένου» το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε καταψηφίσει τη σχετική ρύθμιση. «Ως κυβέρνηση ούτε την καταργήσατε φυσικά, ούτε τη σκίσατε με ένα νόμο και με ένα άρθρο, ούτε την εφαρμόσατε όμως, την ξεχάσατε. Θα μπορούσατε να είχατε προχωρήσει ήδη στην αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1 Ιανουαρίου του 2017. Τη θυμηθήκατε προεκλογικά για να την εμφανίσετε ως μία δήθεν δική σας προσφορά προς τους πιο αδύναμους» είπε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα.
«Τώρα μας ρωτάτε, τι μας ρωτάτε; Αν θα εφαρμόσουμε ένα νόμο τον οποίο εμείς ψηφίσαμε; Εσείς τον πολεμήσατε, μετά τον αγνοήσατε και μετά τον διαστρεβλώσατε. Λοιπόν, αυτός ο νόμος ο 4172 θα εφαρμοστεί. Τι προβλέπει ο νόμος; Μία συγκεκριμένη διαδικασία ανάλογα με την πορεία της οικονομίας. Η κυβέρνηση συζητά με όλους τους κοινωνικούς εταίρους για τον κατώτατο μισθό. Με βάση αυτή τη διαβούλευση ο Υπουργός Εργασίας εισηγείται στο Υπουργικό Συμβούλιο. Πότε συμβαίνει αυτό; Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου λαμβάνεται η σχετική απόφαση» συνέχισε για να προσθέσει ότι η δέσμευση της κυβέρνησης για αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος που θα πρέπει να συνδέεται άμεσα με την αύξηση της βασικής αμοιβής ισχύει απόλυτα. Συνέστησε επιπλέον «υπομονή μέχρι το τέλος Ιουνίου όταν θα έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα στοιχεία και θα μπορούμε να νομοθετήσουμε με ευθύνη και ρεαλισμό».
Παράλληλα κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ «αν ενδιαφέρεται τόσο πολύ για την αύξηση του κατώτατου μισθού, να βοηθήσει να τονωθεί η ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας που θα την επιτρέψει, αντί να κινδυνολογεί μονίμως για την πορεία της».
Από την πλευρά του ο αρχηγός της αξωιματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού κάνοντας λόγο για εξαπάτηση του ελληνικού λαού με τις προεκλογικές δεσμεύσεις, αλλά και τους ισχυρισμούς στον προϋπολογισμό για ισχυρή ανάπτυξη και απασχόληση. Τόνισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων και η απορρύθμιση.
Η ομιλία Τσίπρα στη Βουλή
«Δεν μπορούμε να έχουμε διατηρήσιμη ανάπτυξη, εάν δεν έχουμε δίκαιη ανάπτυξη, εάν δεν υπάρχει προοπτική ενίσχυσης του εισοδήματος των εργαζομένων και δεν τηρούνται τα δικαιώματά τους» είπε ο κ. Τσίιπρας, υπογραμμίζοντας πως: «Όσοι γνωρίζουν την κατάσταση στην αγορά εργασίας, καταλαβαίνουν ότι η ομιλία του Πρωθυπουργού ήταν εκτός τόπου και χρόνου, ήταν προσπάθεια να ωραιοποιήσει τη κατάσταση».
Σύμφωνα με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ οι ιδεολογικές διαφορές με τη Ν.Δ. είναι πολύ μεγάλες. «Εσείς πιστεύετε ότι η ανάπτυξη θα έρθει μέσα από τη συρρίκνωση των δικαιωμάτων της εργασίας, την απορρύθμιση και τη μείωση των μισθών» τόνισε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό. 
«Δεν είδαμε ούτε τις μπουλντόζες στο Ελληνικό, ούτε τους αναπτυξιακούς ρυθμούς 4%, ούτε πολλές και καλές δουλειές... Αντιθέτως από τον Αύγουστο και μετά πετύχατε διαρκή αρνητικά ρεκόρ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του συστήματος Εργάνη. Εσείς εξαπατήσατε τον ελληνικό λαό» σημείωσε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Όσο και εάν μειώσεις τη φορολογία στα κέρδη, εάν η πολιτική σου δεν είναι πολιτική της ενεργού ζήτησης, εάν δεν αυξηθεί ο κατώτατος και ο μέσος μισθός».
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Τσίπρας προέβλεψε ότι «το κλίμα αυτό που έχετε δημιουργήσει, οι συνθήκες γαλέρας που κερδίζουν διαρκώς έδαφος στην αυγή αυτής της "χρυσής περιόδου" για τους εργαζόμενους θα βαίνει διαρκώς επιδεινούμενο». «Δεκάδες μεγάλες εταιρείες προετοιμάζονται για μετακινήσεις προσωπικού με μειωμένους μισθούς και χωρίς δικαιώματα σε θυγατρικές εταιρείες και εργολάβους, κάνοντας τις σχέσεις εργασίας λάστιχο. Προς όφελος πάντα των εργοδοτών και της εύκολης κερδοφορίας. Αυτό είναι το αναπτυξιακό σας μοντέλο, αυτές είναι οι πολλές και καλές δουλειές. Και εις ανώτερα» είπε.
Η ομιλία Γεννηματά στη Βουλή
Πυρά κατά της κυβέρνησης αλλά και εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε η Φώφη Γεννηματά. Απευθυνόμενη ειδικότερα προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε πως «ευτυχώς που μετά από όλα αυτά τα χρόνια των μνημονίων ήρθε ο κ. Τσίπρας και με ένα άρθρο και ένα νόμο τα κατήργησε όλα», ενώ αναφερόμενη στη σημερινή κυβέρνηση σχολίασε πως «δεν χρειάστηκε καμία άλλη βοήθεια πέρα από αυτή που της πρόσφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, ανοίγοντας τον δρόμο να γυρίσει αυτή η γαλάζια λαίλαπα στην Ελλάδα».
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τα εργασιακά, η κ. Γεννηματά σημείωσε πως παρά τα όσα είπε ο Πρωθυπουργός «τα νούμερα είναι αποκαλυπτικά»: «Στοιχείο πρώτο, 1.130.000 άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ. Η ανεργία των νέων ξεπερνάει το 35%, είναι εφιαλτικό νούμερο και κανείς δεν μπορεί να δηλώνει από αυτό το έδρανο ικανοποιημένος» τόνισε και διερωτήθηκε: «Αυτή η άποψή σας για την κανονικότητα, οι εργαζόμενοι να είναι φτωχοί και οι άνεργοι χωρίς προοπτική;».
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ καταλόγισε «τεράστιες ευθύνες» στον ΣΥΡΙΖΑ και στην «τυχοδιωκτική του πολιτική», παρατηρώντας παράλληλα πως δεν υπήρξε «καμία ουσιαστική αυτοκριτική από την πλευρά του» για να συμπληρώσει όμως ότι αυτό δεν αποτελεί άλλοθι για τη σημερινή κυβέρνηση.
Κατηγόρησε στη συνέχεια την κυβέρνηση ότι «δεν ενδιαφέρεται για τους εργαζομένους και τους άνεργους» και ότι «φροντίζει μόνο για τους λίγους και ισχυρούς» και απευθυνόμενη στον κ. Μητσοτάκη είπε πως «το μοντέλο ανάπτυξης που στηρίζεται στη φθηνή και αξιωμένη εργασία είναι καταδικασμένο να αποτύχει», ενώ κάλεσε τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσουν τα «ανατολίτικα παζάρια για τον κατώτατο μισθό».

naftemporiki.gr