Σενάρια για έρευνες στα ανοικτά της Κρήτης προκαλούν ανησυχία στην Αθήνα, το μήνυμα ωστόσο από την ελληνική διπλωματία είναι ότι υπάρχει προετοιμασία για την αντιμετώπιση αυτού και άλλων σεναρίων, αλλά η Ελλάδα δεν σκοπεύει να ακολουθήσει την ένταση που επιδιώκει η Τουρκία στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή.
Η Αθήνα βλέπει πως η Άγκυρα επιλέγει να τροφοδοτεί καθημερινά και να ενισχύει το κλίμα έντασης. Διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο ναι μεν δεν είναι προς το συμφέρον της Άγκυρας ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστεί ως ατύχημα, καθώς οι τόνοι είναι υψηλοί και οι εμπλοκές ελληνικών και τουρκικών μαχητικών πάνω από το Αιγαίο καταγράφονται αυξημένες.
Τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος, προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο η Τουρκία να στείλει ερευνητικό σκάφος στην περιοχή που έχει συμφωνήσει με τη Λιβύη -ανοικτά και νότια της Κρήτης-  ακολουθώντας τη γνωστή της τακτική να επιβάλλει de facto καταστάσεις με παράνομες ενέργειες.
Η κυβερνητική γραμμή απέναντι στην Τουρκία παραμένει χαμηλοί τόνοι και έντονη διπλωματική και αμυντική κινητικότητα.
Χαμηλοί τόνοι στις προκλητικές δηλώσεις των Τούρκων, όπως συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες όπου τόσο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας όσο και ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς δεν σηκώνουν τους τόνους, ενώ η Τουρκία συνεχίζει να απειλεί ότι δεν θα επιβιώσει καμία απόφαση που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία, για την εκμετάλλευση και τη διανομή κάθε πόρου και πλούτου που βρίσκεται στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο.
Έντονη διπλωματική κινητικότητα  η οποία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη σε πολλά μέτωπα και συνεχίζεται και αυτήν την εβδομάδα.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ετοιμάζεται για διμερείς επαφές με ξένους ηγέτες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της E.E με στόχο να αποτυπωθεί και γραπτώς στο κείμενο Συμπερασμάτων η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο και η καταδίκη των παραβατικών ενεργειών της Άγκυρας. Η Αθήνα αναμένει από τις Βρυξέλλες να εκπέμψουν σαφές μήνυμα προς την Τουρκία αλλά και τη Λιβύη, ενώ προετοιμάζει διπλωματικά την άφιξη στην Αθήνα του προέδρου της Βουλής της Λιβύης Αγκίλα Σάλεχ Ίσα Γκουάιντερ.
Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο τετ α τετ του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Τούρκου ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αν ο Τσαβούσογλου δώσει το παρών στη Σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου την Παρασκευή στην Αθήνα.
Κρίσιμη είναι για την ελληνική διπλωματία και το πρωθυπουργικό γραφείο η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και η συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στις 7 Ιανουαρίου. Στόχος της Αθήνας είναι να υπάρξει παρέμβαση του προέδρου των ΗΠΑ Τραμπ, σε συνέχεια της πρόσφατης ανακοίνωσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. 
Η παράμετρος του προσφυγικού
Η κυβέρνηση διακρίνει ευρωπαϊκή κινητικότητα στην κατεύθυνση αλλαγής της ευρωπαϊκής συμφωνίας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού (Δουβλίνο) και αναμένει εξελίξεις σε αυτήν την κατεύθυνση, μέχρι τον προσεχή Μάρτιο. Η ελληνική πλευρά διαμηνύει ότι θα εφαρμόσει τα μέτρα αυστηροποίησης για φύλαξη των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων και διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών, προσβλέποντας σε αλλαγές της ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής για το μείζον ζήτημα που είναι ο επιμερισμός προσφύγων και μεταναστών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Κυβερνητικές πηγές εξηγούν ότι ο κ. Μητσοτάκης επιμένει στην ανάγκη για πλήρη στήριξη της συμφωνίας EE - Τουρκίας για το προσφυγικό και είναι πρόθυμος να στηρίξει την Άγκυρα στη διεκδίκηση περαιτέρω οικονομικής στήριξης από την Ευρώπη.

Γιάννης Καμπουράκης (Η Ναυτεμπορική)