Χειμαρρώδης εμφανίστηκε από βήματος ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος κάνοντας λόγο για απόφαση κατάργησης της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του, με πραξικοπηματικό τρόπο, για την οποία συνέπραξαν ο πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Βουλής. Μάλιστα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο εντός της ημέρας να υποβάλει την παραίτησή του από βουλευτής.
Όπως είπε «με απόφαση του Προέδρου της Βουλής» και παρά την προηγούμενη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου «κατέστη εφικτό αυτό που δεν είχε καταφέρει η προηγούμενη κυβέρνηση, να μην έχουν φωνή στη Βουλή οι Ανεξάρτητοι Έλληνες». «Αυτός ήταν ένας εκβιασμός που ξεκίνησε μετά το ταξίδι μου στην Αμερική», είπε ο κ. Καμμένος με ειδική αναφορά σε συγκεκριμένα ΜΜΕ που προανήγγειλαν επικείμενες μετακινήσεις βουλευτών.
«Συγχαρητήρια κ. πρωθυπουργέ το καταφέρατε. Βλέπω κι η ΝΔ γελάει εξάλλου στην ίδια γραμμή είστε όσον αφορά στη σύνθετη ονομασία. Πήρατε και το κεφάλι μου και το πήγατε στην Τουρκία ελπίζω το επόμενο ταξίδι να είναι στην κ. Μέρκελ με το κεφάλι των Ανεξάρτητων Ελλήνων», είπε μεταξύ πολλών άλλων δηκτικών ο Πάνος Καμμένος.
Καμμένος: Ισως απόψε παραιτηθώ
«Ούτε εκβίασα, ούτε εκβιάστηκα κι έλαχε στο τέλος της κοινοβουλευτικής μου ζωής μετά από μία συνεργασία τεσσάρων ετών να εκτελεστώ και να μου κοπεί η φωνή από το βήμα της Βουλής. Αυτό κ. πρωθυπουργέ είναι ένα έγκλημα που όσον αφορά στους Ανεξάρτητους Έλληνες δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Τι φταίνε 40 παιδιά που αγωνίστηκαν γι αυτή την κυβέρνηση και αύριο θα βγουν στο δρόμο», ρώτησε στη συνέχεια τον πρωθυπουργό. Επεσήμανε επίσης πως «δεν παρακαλέσαμε να κάνετε αλλαγή του Κανονισμού και δεν θα δεχόμαστε να το κάνετε. Αυτό που δε δέχομαι είναι εκείνους που γίνονται βορά της συναλλαγής, εκείνους που με λαϊκή εντολή διαφορετική από αυτή που πήραν μεταπηδούν ανταλλάσσοντας την ψήφο τους με την υπουργική καρέκλα».
Συνεχίζοντας ο κ. Καμμένος να απευθύνεται στον πρωθυπουργό είπε ότι «με αυτά που κάνετε μας οδηγείτε στην αντιπολίτευση αλλά εγώ αν φύγω από δω εγώ θα πάω σπίτι μου. Είμαι 25 χρόνια εκλεγμένος βουλευτής, επτά χρόνια υπουργός κι ίσως σας δώσω την παραίτησή μου από βουλευτής για να καταλάβετε ότι δεν τα δίνουν όλοι όλα για την καρέκλα.
Εσείς με απειλείτε ότι με την απώλεια της κοινοβουλευτικής μου ομάδα θα μείνω απροστάτευτος…Τις κοινοβουλευτικές ομάδες δεν τις συγκροτούν οι έμμισθοι υπάλληλοι της Βουλής και ο προσωρινός πρόεδρος αλλά η ψήφος του ελληνικού λαού… Η ασφάλειά μου είναι η ασφάλεια της ψήφου του ελληνικού λαού». Και συνέχισε «Η δική μας εκτέλεση δεν σημαίνει πολλά πράγματα. Για σας δε σημαίνει τίποτα. Δείξατε ότι είστε πολύ ψυχρός εκτελεστής. Αλλά η εκτέλεση της Μακεδονίας σημαίνει πολλά. Σας λέω ότι πρέπει να σέβεστε αρχές και ιδέες από τη στιγμή που δε σέβεστε τις ανθρώπινες σχέσεις».
Μετά από μια σύντομη αναφορά στη στάση που τήρησε ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1995 μετά τη σύνοδο των Καννών κατέληξε λέγοντας πως «κάποτε βλέπετε ψήφιζαν τα δέντρα. Τώρα ψηφίζουν οι καρέκλες και μάλιστα με αντάλλαγμα υπουργικές θέσεις» και προανήγγειλε την κατάθεση της διαγραφής του Θανάση Παπαχριστόπουλου.
Τσίπρας: Θα με ευγνωμονείτε
Ανεβαίνοντας στο βήμα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αφιέρωσε στον κ. Καμμένο τον στίχο από την Πόλι του Κωνσταντίνου Καβάφη «καινούργιες πόλεις δε θα βρεις δε θα ‘βρεις άλλες θάλασσες. Η πόλις θα σ’ ακολουθεί». Και πρόσθεσε: «Θα με ευγνωμονείτε που δεν επέτρεψα να γραφτείτε στα κιτάπια της ιστορίας ως ο νέος Αντώνης Σαμαράς… Θα με ευγνωμονείτε που με θάρρος με τόλμη με αποφασιστικότητα προχώρησα μπροστά για να λύσω ένα εθνικό θέμα προς όφελος της πατρίδας».
Ανταπαντώντας του ο κ. Καμμένος διάλεξε ένα ιστορικό ανέκδοτο με τον αγωνιστή της Επανάστασης Ματρόζο που όταν δεν έγινε δεκτός από τον Ψαριανό υπουργό Ναυτικών, καθώς ο θυρωρός του τον αντιμετώπισε ως «ζητιάνο» του διεμήνυσε: «αν οι ζητιάνοι σαν και με δεν έχυναν το αίμα, καπεταναίοι σαν και σε, δε θα φορούσαν στέμμα».

ethnos.gr