Σε λίγη ώρα τίθεται σε δημόσια διαβούλευση το εκλογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης με στόχο τη Δευτέρα να κατατεθεί στη βουλή και στις 22 Ιανουαρίου να έχει ψηφιστεί.
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις καθώς απόψε το βράδυ θα δοθεί στη δημοσιότητα ο εκλογικός νόμος προκειμένου μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες από σήμερα να έχει ψηφιστεί από τη βουλή, λίγο πριν ο κ. Μητσοτάκης αναχωρήσει για το Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.
Ουσιαστικά η κυβέρνηση προχωρά άμεσα τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες για την ψήφιση του εκλογικού νόμου διαβλέποντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια συναίνεσης ούτε με το ΚΙΝΑΛ.
Ψηφίζουν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ
Η Φώφη Γεννηματά επανέλαβε σήμερα στον κ. Μητσοτάκη τη διαφωνία της με το ανώτατο όριο των 50 εδρών μπόνους στο πρώτο κόμμα αν συγκεντρώσει 40%. Μάλιστα η κα Γεννηματά επέμεινε στη θέση για κλιμακωτό μπόνους με ανώτατο όριο τις 35 έδρες στο πρώτο κόμμα εφόσον συγκεντρώσει 40% και πάνω.
Από την πλευρά του μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε αμετακίνητος στην κυβερνητική θέση για τις 50 έδρες μπόνους.
Υπενθυμίζεται ότι κατά της επαναφοράς της ενισχυμένης αναλογικής έχουν ταχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και τα άλλα κόμματα της βουλής και πλην συγκλονιστικού απροόπτου ο νέος εκλογικός νόμος θα ψηφιστεί μόνο με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ. Αυτό σημαίνει ότι από τη στιγμή που δεν συγκεντρώνει τις 200 ψήφους, οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική και ο νέος νόμος θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές.
Ταυτόχρονα όμως η ψήφιση στη βουλή του νέου εκλογικού νόμου ως τις 22 Ιανουαρίου, δείχνει ότι βαδίζουμε και στην αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση του υποψηφίου προέδρου της Δημοκρατίας ο οποίος θα έχει εκλεγεί ως τις 13 Φεβρουαρίου και σύμφωνα με τις ως τώρα κυβερνητικές προθέσεις αναμένεται να ανακοινωθεί μόλις ψηφιστεί ο εκλογικός νόμος.

(in.gr)