Με ευρεία πλειοψηφία περνά σήμερα από την Ολομέλεια το φορολογικό νομοσχέδιο, που περιλαμβάνει τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ και τις βελτιωτικές ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις. Αύριο θα κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο θα περιλαμβάνει ρύθμιση για τη μείωση του επιτοκίου από το 5% στο 3% στα ασφαλιστικά ταμεία.

Κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής Οικονομικών της Βουλής ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας έδωσε στοιχεία για τον αριθμό των ωφελουμένων από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, ενώ αναφέρθηκε στις βελτιώσεις που φέρνει η διάταξη για τις 120 δόσεις. «Ναι» επί της αρχής λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, που επιφυλάσσεται κατ’ άρθρον για την Ολομέλεια. Επίσης «ναι» λέει το Κίνημα Αλλαγής. Το ΚΚΕ λέει «παρών», επιφυλάσσεται για σήμερα η Ελληνική Λύση, ενώ καταψηφίζει επί της αρχής το ΜέΡΑ25 που ψηφίζει μόνο το άρθρο για τις δόσεις.

Η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος στη μείωση των φόρων και ιδιαίτερα στη λήψη μέτρων για τη μεσαία τάξη. Μιλώντας στην επιτροπή της Βουλής ο Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε πως με τη ρύθμιση για τον ΕΝΦΙΑ «όλοι οι πολίτες θα δουν μείωση της επιβάρυνσης στην ακίνητη περιουσία τους. Αλλά αυτή η μείωση δεν είναι οριζόντια. Είναι πολύ μεγαλύτερη για τα χαμηλά εισοδήματα και τη μεσαία τάξη».

Απαντώντας στα πυρά της αντιπολίτευσης επεσήμανε πως η μείωση του ΕΝΦΙΑ δίνει «πολλά στους πολλούς». Ειδικά για τις πολύ μεγάλες ιδιοκτησίες -πάνω από ένα εκατομμύριο- είπε πως είναι 14.841 σε σύνολο 7.310.185 φορολογουμένων και πρόκειται για το 5% της συνολικής ελάφρυνσης από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Ο υπουργός Οικονομικών συνέχισε τονίζοντας πως ωφελούνται 474.000 πολίτες με αξία ακίνητης περιουσίας μεγαλύτερη των 200.000 ευρώ, οι οποίοι δεν καλύπτονταν από τη ρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης. Επεσήμανε δε πως 1,3 εκατομμύριο πολίτες -με αξία ακίνητης περιουσίας από 80.000 έως 200.000 ευρώ- θα έχουν μεγαλύτερη ελάφρυνση από τη νέα ρύθμιση (με μείωση από 90 μέχρι 170 ευρώ).

Όσον αφορά τις 120 δόσεις ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως: η ελάχιστη μηνιαία καταβολή πέφτει από τα 30 στα 20 ευρώ, ενώ το επιτόκιο από το 5% πάει στο 3%. Παράλληλα τόνισε πως «για όσους εντάσσονται και τηρούν τη ρύθμιση, αναστέλλονται οι κατασχέσεις και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης», στέλνοντας ωστόσο μήνυμα πως είναι η τελευταία ρύθμιση και μετά θα υπάρξει ένα πάγιο σύστημα. «Οι τροποποιήσεις σας είναι μικρά ρετουσαρίσματα», επεσήμανε από τον ΣΥΡΙΖΑ η Κατερίνα Παπανάτσιου, εξαπολύοντας βέλη στην κυβέρνηση πως όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ «δείχνει μεροληψία στα υψηλά κλιμάκια». Η αξιωματική αντιπολίτευση με τροπολογία ζητεί απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ για τα μικρά νησιά με κάτω από 1.000 κατοίκους. «Εμείς με επιφυλάξεις παρέχουμε θετική ψήφο στο νομοσχέδιο», σημείωσε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Κώστας Σκανδαλίδης. Μεταξύ άλλων πρότεινε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 50% για παραδοσιακούς οικισμούς, διατηρητέα κτήρια, καθώς και να εξαιρεθούν τα εκτός σχεδίου αγροτεμάχια.

Για «επιχείρηση συγκάλυψης μιας αντιλαϊκής πολιτικής» έκανε λόγο ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

Από την Ελληνική Λύση ο Βασίλης Βιλιάρδος σημείωσε πως ο νόμος για τον ΕΝΦΙΑ είναι άδικος και απαράδεκτος. Τέλος, ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης πρότεινε κατάργηση της 100% προκαταβολής φόρου και κλιμάκωση του ΕΝΦΙΑ (με κατάργησή του για ακίνητα έως 70.000 ευρώ).

ναυτεμπορικη