Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ένα βήμα πίσω, για να μην κατηγορείται ότι εμποδίζει τις εργασίες της Προανακριτικής, οι Πολάκης και Τζανακόπουλος αυτή τη φορά δεν παρέστησαν, το κέντρο βάρος έπεσε στην κατάθεση Φρουζή – την πρώτη σε τριάμισι χρόνια έρευνας – και η επιτροπή συνεχίζει τις εργασίες της σήμερα, με νέες αποκαλύψεις να αναμένονται.
Το αφεντικό της Novartis στην Ελλάδα φέρεται να είπε ότι πιέστηκε από την Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη να καταθέσει εναντίον των δέκα πολιτικών προσώπων που είχε στείλει σε Προανακριτική η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ότι του προσφέρθηκε από την κ. Τουλουπάκη να γίνει προστατευόμενος μάρτυρας και ότι ποτέ δεν έδωσε χρήματα όπως έχει καταθέσει η προστατευόμενη μάρτυρας με το όνομα «Αικ. Κελέση».
Αυτομάτως, τα όσα προηγήθηκαν με τις εξαιρέσεις, τα αιτήματα ανάκλησης των αποφάσεων και τη νόμιμη ή παράνομη σύνθεση της επιτροπής πέρασαν σε δεύτερη μοίρα και μάλλον είχαν δίκιο όσοι έλεγαν από την αρχή ότι μόλις η προανακριτική ξεκινήσει, το κέντρο βάρος θα μετατοπιστεί στις αποκαλύψεις.
Η πλειοψηφία αντιμετωπίζει την κατάθεση Φρουζή ως βήμα προς την επιβεβαίωση της σκευωρίας, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί να την υποβαθμίσει. «Κατηγορούμενος είναι, τι θα έλεγε;» είναι η ανεπίσημη αντίδραση της Κουμουνδούρου για τα όσα είπε ο κ. Φρουζής, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ λένε ακόμα ότι ο κ. Φρουζής ναι μεν είπε ότι η κ. Τουλουπάκη του προσέφερε θέση προστατευόμενου μάρτυρα προκειμένου να αποδεχθεί τις κατηγορίες που τον βαραίνουν, δεν είπε όμως ότι πιέστηκε από την εισαγγελέα διαφθοράς για να καταθέσει εναντίον των δέκα πολιτικών, αυτό δηλαδή που σήμερα παίζει πρώτη είδηση στον Τύπο.
Στην Κουμουνδούρου λένε πως περιμένουν πολλά επίσης από την κατάθεση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και τις αποκαλύψεις που θα γίνουν κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων και παραπέμπουν στις ερωτήσεις που θα κάνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (τα πέντε που συμμετέχουν στην επιτροπή, καθώς ο κ. Τσίπρας έχει πάρει την απόφαση να μην αντικαταστήσει τους κ. Πολάκη και Τζανακόπουλο) στον κ. Φρουζή, μάλλον στην αυριανή συνεδρίαση. Λένε ακόμα ότι η πλειοψηφία προσπαθεί να πείσει την κοινή γνώμη ότι υπήρξε σκευωρία εναντίον των πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ αγνοούν ή σκοπίμως προσπαθούν να υποβαθμίσουν στοιχεία όπως η ποινική δίωξη που ασκήθηκε από την κ. Τουλουπάκη εναντίον του κ. Λοβέρδου, η έρευνα του FBI, το ντοκιμαντέρ της ελβετικής τηλεόρασης αλλά και το γεγονός ότι η έρευνα για το σκάνδαλο Novartis συνεχίζεται για δύο πολιτικά πρόσωπα αλλά και για δεκάδες μη πολιτικά πρόσωπα του χώρου της Υγείας στη δικαιοσύνη.
Από την πλειοψηφία, δεν λένε πολλά, τουλάχιστον ακόμα. Διευκρινίζουν ότι η Προανακριτική διερευνά τη σκευωρία και το ρόλο Παπαγγελόπουλου σε αυτήν και όχι το σκάνδαλο Novartis που είναι υπαρκτό αλλά – όπως λένε – χρησιμοποιήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ για να σπιλωθούν οι πολιτικοί του αντίπαλοι και υποστηρίζουν ότι το κουβάρι των αποκαλύψεων για το στήσιμο αυτής ακριβώς της σκευωρίας μόλις αρχίσει να ξετυλίγεται, παραπέμποντας στη σημερινή και τις επόμενες συνεδριάσεις της προανακριτικής.

Γιάννης Καμπουράκης (Η Ναυτεμπορική)