Στη γραμμή της πολιτικής τυμβωρυχίας και του αντιπερισπασμού εκ μέρους της κυβέρνησης επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις για προσπάθεια συγκάλυψης ευθυνών της τραγωδίας των 102 νεκρών στο Μάτι, που προκύπτουν από τα στοιχεία της δικογραφίας που αποκάλυψε η «Καθημερινή».
Η αξιωματική αντιπολίτευση αρνείται να δώσει επί της ουσίας απαντήσεις επί του θέματος και καταγγέλλει για αντιδημοκρατικές πρακτικές την κυβέρνηση. Αυτό είναι και το θέμα της σημερινής, έκτακτης συνέντευξης Τύπου όπου αναμένεται ο ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετηθεί επί όλων των αποκαλύψεων που τον βαραίνουν το τελευταίο διάστημα. 
Η Όλγα Γεροβασίλη, τη οποία «έδειξε» ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής κ. Ματθαιόπουλος μιλώντας για «άνωθεν πολιτικές εντολές» , κατέθεσε χθες μήνυση εναντίον της συντακτικής ομάδας της εφημερίδας «Καθημερινή» και της δημοσιογράφου Μαριάννας Κακαουνάκη που υπόγραψε το ρεπορτάζ, προκαλώντας ερωτήματα, κυρίως ως προς το γιατί μηνύει την εφημερίδα που αποκαλύπτει και όχι τον πρώην αρχηγό της Πυροσβεστικής για τα όσα έχει πει εναντίον της.
Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι στη μήνυση περιλαμβάνεται και ο κ. Ματθαιόπουλος με το «κατά παντός υπευθύνου», ο καθένας όμως αντιλαμβάνεται ότι η κ. Γεροβασίλη δεν μηνύει τον κ. Ματθαιόπουλο, όπως ονομαστικά έπραξε με τους δημοσιογράφους της Καθημερινής.
«Είναι παντελώς ψευδείς κατά περιεχόμενο και δεν ανταποκρίνονται επ’ ουδενί στην αλήθεια» γράφει στη μήνυσή της η κ. Γεροβασίλη για τους συγκλονιστικούς διαλόγους. Υποστηρίζει ότι στοχοποιείται ανοίκεια η προσωπική και πολιτική ηθική και πορεία της, χαρακτηρίζει «ακραία συκοφαντικό το δημοσίευμα», καταγγέλλει «ψεύδη και συκοφαντίες», διαμαρτύρεται επειδή – όπως λέει - «βαρύτατα προσβάλλει την προσωπικότητά μου, την τιμή και την υπόληψή μου, στοχεύει δε στην πολιτική και ηθική μου εξόντωση αλλά και στην δημιουργία μη ανεκτών υπονοιών σε βάρος μου περί τη νομιμότητα».
«Η ‘Κ’ προφανώς δεν υιοθετεί τη σχετική κατηγορία, την οποία μόνο η Δικαιοσύνη μπορεί να ελέγξει. Η κ. Γεροβασίλη μπορεί αν θέλει να στραφεί εναντίον του κ. Ματθαιόπουλου. Η ‘Κ’ δεν πρόκειται να ανακαλέσει ή να αποσύρει το δημοσίευμα. Θεωρεί ότι επιτέλεσε το δημοσιογραφικό της καθήκον αποκαλύπτοντας μια συνομιλία τεράστιου δημοσίου συμφέροντος» απάντησε η «Καθημερινή» στην πρώην υπουργό, η οποία κατέθεσε εξώδικο και μήνυση κατά της εφημερίδας αφού ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βαγγέλης Ιωαννίδης διέταξε διενέργεια ποινικής έρευνας.
Η  αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει να κάνει λόγο για αντιπερισπασμό της κυβέρνησης, για πολιτική τυμβωρυχία και να ισχυρίζεται ότι όλες οι αποκαλύψεις του τελευταίου διαστήματος είτε για τη σκοτεινή δράση του Νίκου Παππά, είτε για παρεμβάσεις ώστε να μην αποκαλυφθεί η αλήθεια για το Μάτι, γίνονται για να μην ασχολείται η ελληνική κοινή γνώμη με την οικονομία.
«Αυτές οι αποκαλύψεις είναι πράγματι συγκλονιστικές, γιατί μπορεί ο κάθε πολίτης να αντιληφθεί πόσο ανυπεράσπιστος από τους αρμόδιους και εγκαταλελειμμένος υπήρξε την κρίσιμη περίοδο» είπε, χθες η πρώην πρόεδρος της Βουλής, πρώην στενή συνεργάτης του κ. Τσίπρα και νυν πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου. Μιλώντας στο ρ/σ ΘΕΜΑ 104,6, η κ. Κωνσταντοπούλου, θυμήθηκε την έκτακτη συνέντευξη Τύπου την 23η Ιουλίου του 2018 σε ζωντανή σύνδεση για να πείσει ότι δε γνώριζε ότι στο Μάτι υπήρχαν νεκροί, όταν από τις 8 το βράδυ είχαν επίσημη ενημέρωση για την ύπαρξη θυμάτων από την πυρκαγιά.
Η κ. Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο για συνέντευξη Τύπου – παρωδία παρουσία του τότε πρωθυπουργού, υπουργών και των επικεφαλής του Σώματος (συμπεριλαμβανομένου και του κ. Ματθαιόπουλου που ο κόσμος τον άκουγε να ενημερώνει τον κ. Τσίπρα για τη φωτιά στην Κινέτα όταν οι εικόνες με τους νεκρούς από το Μάτι «έπαιζαν» παντού). «Εκείνη την ώρα που υπήρχαν άνθρωποι που χαροπάλευαν, οι αρμόδιοι εκείνη την ώρα στήνανε συνεντεύξεις τύπου μπροστά στις κάμερες, για να δείχνουν ότι κάνουν ό,τι μπορούν».
«Προσθέσαμε στοιχεία τον Οκτώβριο με ντοκουμέντα και με βίντεο. Με απασχολεί πάρα πολύ ότι οι πολίτες αυτής της χώρας όχι μόνο εγκαταλείφθηκαν, αλλά περιφρονήθηκε η ζωή τους. Πιστεύω ότι μετά και από αυτές τις αποκαλύψεις θα υπάρχει προσεκτικότερη μελέτη της δικογραφίας». Σημείωσε δε, περισσότερο για το νομικό σκέλος και την έρευνα που ξεκινά ο εισαγγελέας ότι «οι απειλές προς τον εμπειρογνώμονα είναι κατάχρηση εξουσίας».
«Ανατριχιαστικά» χαρακτήρισε τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την υπόθεση της φωτιάς στο Μάτι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Ο κ. Πέτσας εξαπέλυσε επίθεση κατά της τότε κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας ότι «ήταν γνωστό από τις ίδιες εκείνες μέρες» ότι «επιχειρούσε να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από το έγκλημα που διαπράχθηκε». Αναφέρθηκε παράλληλα στη σύσκεψη που είχε συγκαλέσει τα μεσάνυχτα της ίδιας εκείνης μέρας ο τότε πρωθυπουργός κ. Τσίπρας στο Αρχηγείο της Πυροσβεστικής χαρακτηρίζοντάς τη «επικοινωνιακού χαρακτήρα σύσκεψη - παρωδία» στην οποία, όπως τόνισε «τόσο ο ίδιος όσο και οι συναρμόδιοι Υπουργοί προσποιούνταν ότι δεν ήξεραν για νεκρούς».
«Κι αυτό ενώ ήδη το ΕΚΑΒ είχε παραλάβει τις σορούς απανθρακωμένων ανθρώπων και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) ζητούσε σάκους για δεκάδες σορούς», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπενθύμισε ότι ότι λίγες μέρες αργότερα ο τότε υπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Τόσκας σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου δήλωνε ότι ψάχνει για λάθη και δεν βρίσκει. «Λίγους μήνες αργότερα και ενώ είχε αναλάβει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη η κυρία Γεροβασίλη, ο τότε Αρχηγός της Πυροσβεστικής - σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που αποκάλυψε η εφημερίδα “Καθημερινή” - ασκούσε στον εμπειρογνώμονα του Σώματος που είχε ορίσει η Δικαιοσύνη απειλές – και μάλιστα με χυδαίες εκφράσεις - προκειμένου να συγκαλύψει τους πραγματικούς ενόχους και να μην επιρρίψει ευθύνες σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Οι ηχογραφημένοι διάλογοι μεταξύ του εμπειρογνώμονα και του τότε Αρχηγού της Πυροσβεστικής είναι ανατριχιαστικοί. Εάν λοιπόν η κυρία Γεροβασίλη αμφισβητεί οτιδήποτε, οφείλει να στραφεί εναντίον εκείνου που χρησιμοποίησε το όνομά της, εν αγνοία της όπως η ίδια ισχυρίζεται», είπε ο κ. Πέτσας και κατέληξε αναφέροντας: «Όλα τα στοιχεία παραπέμπουν, πέρα από το έγκλημα της 23ης Ιουλίου και σε έγκλημα συγκάλυψης. Και για τα δύο αυτά εγκλήματα υπάρχουν τεράστιες ηθικές, πολιτικές και ποινικές ευθύνες. Και είναι απαραίτητο - όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης - να διαλευκανθεί η υπόθεση και να αποδοθούν ευθύνες. Το οφείλουμε στη μνήμη των θυμάτων».
Αντεπίθεση
Σε ανακοίνωσή του με τίτλο «Γιατί ο κ. Μητσοτάκης επιβράβευσε όσους χειρίστηκαν το Μάτι επί ΣΥΡΙΖΑ; – Ο χυδαίος αντιπερισπασμός δεν θα περάσει» ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται σε δηλώσεις που είχε κάνει ο πρωθυπουργός στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για το κλίμα στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο του 2019, όπου είχε χαρακτηρίσει «διαφορετική» την πυρκαγιά στο Μάτι και την είχε αποδώσει σε «ακραία καιρικά φαινόμενα, απευθείας συνέπεια της κλιματικής αλλαγής». Μετά υποστηρίζει και πάλι ότι οι αποκαλύψεις γίνονται επειδή η οικονομία δεν πάει καλά και ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση επιχειρεί να μην αναλάβει τις ευθύνες του.
«Ο κ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ. συνεχίζουν τους χυδαίους αντιπερισπασμούς και την πολιτική τυμβωρυχία με την τραγωδία στο Μάτι, για να μην ασχολείται κανείς με τα αδιέξοδα στα οποία οδηγούν τη χώρα. Οι διαρκείς αντιπερισπασμοί, είτε με το παρακράτος της Δεξιάς που λειτουργούσε υπονομευτικά ήδη επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είτε με ανυπόστατες, ψευδείς και χυδαίες καταγγελίες, δεν θα καταφέρουν να κρύψουν τα πραγματικά προβλήματα που δημιουργεί στη χώρα και τους πολίτες η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Προβλήματα τα οποία πλέον αναγνωρίζει μέχρι και ο υπουργός Οικονομικών, κ. Σταϊκούρας, ο οποίος παραδέχθηκε κυνικά ότι ‘προφανώς, ένα κομμάτι της κοινωνίας θα φτωχύνει’» καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ. Και μαζί με όλα αυτά, η Κουμουνδούρου διαρρέει – για να δικαιολογήσει τον θόρυβο που έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις – ότι πάμε σε πρόωρες εκλογές…
«Τα 102 θύματα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι δεν είναι αντιπερισπασμός, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μια εθνική τραγωδία, για την οποία έχετε ευθύνη! Αφήστε λοιπόν τα πολλά λόγια κι απαντήστε ευθέως: Αν, όπως ισχυρίζεται η κ. Γεροβασίλη, είναι ψέματα όσα λέει ο πρώην Αρχηγός της Πυροσβεστικής κ. Ματθαιόπουλος για άνωθεν πολιτικές εντολές συγκάλυψης, θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη εναντίον του; Είναι το πρώτο που θα ανέμενε κανείς από κάποιον που θεωρεί ότι θίγεται και συκοφαντείται» απάντησε η κυβέρνηση στην ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά έκανε λόγο για απόπειρα συγκάλυψης και επικέντρωσε στην ανάγκη να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι στη δικαιοσύνη. Έκανε λόγο για προκλητικούς και απαράδεκτους χειρισμούς της προηγούμενης κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι «χειρίστηκε τις τύχες μας χωρίς αίσθηση καθήκοντος και δημοκρατικό ήθος».

Γιάννης Καμπουράκης (Η Ναυτεμπορική)