Σε έναν αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος για να προσελκύσεις ξένους επενδυτές.
Στην επενδυτική… εκστρατεία στη Νέα Υόρκη, ο υπουργός Οικονομικών  θα προσπαθήσει να πείσει τους επενδυτές να αγοράσουν κρατικά ομόλογα και να προχωρήσουν σε επιχειρηματικά deal στην Ελλάδα.
Στην ομιλία του στο 20ό επενδυτικό φόρουμ για την Ελλάδα της Capital Link, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε πως ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θα καταστρώσει ένα σχέδιο εξόδου στις αγορές για το 2019 που θα περιλαμβάνει τα ποσά θα χρειαστούν και πόσες φορές θα λάβει χώρα και στο πλαίσιο αυτό θα περιλαμβάνεται και σχέδιο για αποπληρωμή δανείων που έχουν υψηλότερο επιτόκιο.
Ο προγραμματισμός για τις εκδόσεις ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου θα αποκαλυφθεί το επόμενο διάστημα από ΟΔΔΗΧ όπως έτσι κι αλλιώς οφείλει να κάνει μετά την έξοδο της χώρας από το δημοσιονομικό πρόγραμμα και την Μνημονιακή εποπτεία.
Σημαντικό ρόλο βέβαια θα παίξει και η στάση των επενδυτών απέναντι στα Ελληνικά ομόλογα.
Το 2019, σύμφωνα με στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού το ελληνικό δημόσιο καλείται κατ’ αρχήν να αναχρηματοδοτήσει λήξεις εντόκων γραμματίων ύψους 7,444 δισ. ευρώ. Επιπρόσθετα λήγουν υποχρεώσεις ύψους 11,739 δισ. ευρώ.
Από αυτές, 1,983 δισ. ευρώ αφορούν σε δάνεια του ΔΝΤ, 324 εκατ. ευρώ δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, 472,2 εκατ. ευρώ δάνεια από την Τράπεζα της Ελλάδος, 181,3 εκατ. ευρώ λοιπά δάνεια ενώ 8,778,3 δισ. ευρώ είναι ομόλογα.

(in.gr)