Οι εθνικές εκλογές θα γίνουν στις 7 Ιουλίου, δεσμεύτηκε χθες από την ΕΡΤ ο Πρωθυπουργός, λέγοντας ότι τη Δευτέρα 10 Ιουνίου  θα πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα ζητήσει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών, ενώ δεν σκοπεύει να ορίσει υπηρεσιακή κυβέρνηση, όπως έκανε τον Σεπτέμβριο του 2015.
Η συνέντευξη του Πρωθυπουργού στην κρατική τηλεόραση επιβεβαίωσε με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από δύο εκλογικές ήττες πηγαίνει στις εθνικές εκλογές με την ίδια στρατηγική με την οποία πήγε σε ευρωεκλογές και αυτοδιοικητκές εκλογές.
Παροχές (χθες ανακοίνωσε τροπολογία για μη μείωση του αφορολογήτου, χωρίς να είναι σαφές αν έχει πάρει το «οκ» από τους Θεσμούς), επιθέσεις κατά της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη, τον οποίον εμφανίζει ως έτοιμο να ακυρώσει κάθε θετικό μέτρο της προηγούμενης περιόδου και να «κατεδαφίσει» εργασιακά δικαιώματα θα είναι στην πρώτη γραμμή της προεκλογικής ρητορικής του ΣΥΡΙΖΑ, στην προσπάθεια του κ. Τσίπρα να αναδείξει τα προγραμματικά διλήμματα και το διακύβευμα των εθνικών εκλογών στους ψηφοφόρους.
Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε χθες ότι η ψήφος των πολιτών στις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές «αμφισβητεί τη νομιμοποίηση των θετικών μέτρων και των ελαφρύνσεων» κινούμενος σε μία λεπτή γραμμή έμμεσης αποδοκιμασίας της ψήφου των πολιτών στις 26 Μαϊου, ενώ είναι σαφές από τη φρασεολογία του ότι θα επιχειρήσει να προσεγγίσει τη μεσαία τάξη. Ωστόσο, απουσιάζει από τον προεκλογικό του λόγο η αυτοκριτική, η αποτίμηση των δύο αρνητικών για τον ΣΥΡΙΖΑ εκλογικών αποτελεσμάτων εξαντλείται σε φράσεις του τύπου «δεν καταλάβαμε ότι ο κόσμος κουράστηκε» και όπως όλα δείχνουν θα επιχειρήσει να πείσει ότι έλαβε το μήνυμα με τις αλλαγές που ετοιμάζει στο επιτελείο του.
Μετά την απόφασή του να μεταφέρει το προεκλογικό διευθυντήριο στην Κουμουνδούρου, στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, πληροφορίες αναφέρουν ότι εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κατά την προεκλογική εκστρατεία θα αναλάβει η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, η οποία θα καταλάβει και εκλόγιμη θέση στο Επικρατείας του κυβερνώντος κόμματος.
Τον πρωινό καφέ που θα συνεδριάζει καθημερινά στην Κουμουνδούρου θα απαρτίζουν οι Ε. Αχτσιόγλου, Π. Σκουρλέτης, Ευκ. Τσακαλώτος, Νίκος Βούτσης, Αλέξης Χαρίτσης, Νίκος Παππάς και Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος λέγεται ότι θα είναι υποψήφιος στην Α΄ Αθήνας. Σύμφωνα με πληροφορίες, πέραν του ιδίου, ο κ. Τσίπρας έχει ζητήσει να υπάρξει συντονισμένη προβολή στους Έφη Αχτσιόγλου και Αλέξη Χαρίτση, τους οποίους θεωρεί άφθαρτους σε σύγκριση με άλλα στελέχη.
Στενότερη συνεργασία με τον κ. Τσίπρα – ο οποίος θα μετέχει ex officio στον πρωινό καφέ – θα έχει ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ενώ τα στελέχη που μέχρι σήμερα αποτελούσαν την ομάδα των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού περνούν πλέον σε δεύτερο πλάνο, είτε λόγω αρμοδιότητας (Δημήτρης Λιάκος), είτε επειδή φορτώνονται τις κακές επιλογές που προηγήθηκαν και οδήγησαν στις δύο συνεχείς εκλογικές ήττες (οι Χριστόφορος Βερναρδάκης, Νίκος Καρανίκας, Θανάσης Καρτερός, αλλά και οι Παύλος Πολάκης και Χρήστος Σπίρτζης οι οποίοι ατύπως μετείχαν σε πολλές προεκλογικές συσκέψεις, πριν τις ευρωεκλογές). Ειλημμένη απόφαση είναι και η αλλαγή της εταιρείας που θα πραγματοποιεί και θα παρουσιάζει τις μετρήσεις της κοινής γνώμης στο επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ – αναμένονται αποφάσεις από μέρα σε μέρα).
Ανοιχτό παραμένει το ερώτημα τι οδήγησε στην αντικατάσταση Τζανακόπουλου, αν δηλαδή ο κ. Τσίπρας αναζητούσε ένα άλλο πρόσωπο για κεντρική και επίσημη φωνή της κυβέρνησης θεωρώντας ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνδέεται με την ήττα των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών ή η απόφαση ελήφθη από κοινού με τον κ. Τζανακόπουλο, επειδή είχε σκοπό να βάλει υποψηφιότητα για να εκλεγεί βουλευτής. 
Πέρα από τα πρόσωπα, ζητούμενο παραμένει και το αν ο κ. Τσίπρας και οι επιτελείς του αναζητούν νέο σχεδιασμό και νέο αφήγημα για τις εθνικές εκλογές, μετά την μεγάλη ήττα σε ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές. Αν δηλαδή αναζητείται διαφορετικός, πιο μετριοπαθής λόγος ή αν επιλέγεται η ίδια συνταγή. Από τα μέχρι τώρα δείγματα πάντως, δεν υπάρχει ενιαία γραμμή. Κάποιοι επιμένουν ότι για την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ ευθύνονται τα ΜΜΕ (Π. Σκουρλέτης), άλλοι ζητούν πιο ευκρινή αναγνώριση της ήττας και αναζήτηση των αιτιών της (Ν. Φίλης, Ν. Ξυδάκης κ.α.), άλλος συνεχίζει και βλέπει μπροστά του «φανταστικούς» εχθρούς και να εφευρίσκει συνομωσίες ώστε να δικαιολογεί την παρουσία του, όπως ο Παύλος Πολάκης που τα έβαλε χθες με την Ελένη – Γλύκατζη Αρβελέρ.
Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να συνεχίζει τις επισκέψεις την περιφέρεια μέχρι την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα, αποφασίστηκε όμως και πιο ενεργή συμμετοχή των στελεχών τόσο στα προγράμματα επισκέψεων στις εκλογικές τους περιφέρειες, όσο και στα ΜΜΕ.
Υπάρχει συζήτηση σε εξέλιξη – χωρίς ακόμα να έχουν ληφθεί αποφάσεις – για το αν πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να μειώσει στο προεκλογικό μίγμα τις δόσεις της σκανδαλολογίας και αν ο κ. Τσίπρας και όσοι αναλάβουν το βάρος της προεκλογικής αναμέτρησης πρέπει να μιλήσουν προγραμματικά θέτοντας προγραμματικά διλήμματα. Θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει προσπάθεια προσέγγισης της μεσαίας τάξης  - η εγκατάλειψή της αποτελεί ίσως τον βασικότερο λόγο της κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές – κάτι που έχει ήδη προαναγγείλει ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης.

Γιάννης Καμπουράκης (Η Ναυτεμπορική)