Η Ν.Δ. κάνει λόγο για σχέδιο σε πλήρη εξέλιξη από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο την απαξίωση και την απονομιμοποίηση της προανακριτικής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, αλλά μέχρι στιγμής δεν δείχνει ότι έχει τον τρόπο να επιβάλει την έναρξη των εργασιών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει εντολή στους κ.κ. Πολάκη και Τζανακόπουλο να μην υπακούσουν στην απόφαση εξαίρεσής τους, κάθονται στις θέσεις τους και περιμένουν τη φρουρά να τους βγάλει έξω, ενώ ο κ. Τσίπρας στέλνει σήμερα επιστολή στον πρόεδρο της επιτροπής αναθεώρησης του Συντάγματος ζητώντας την αναθεώρηση του άρθρου 86, περί ευθύνης υπουργών, καταγγέλλοντας τη Ν.Δ. και το Κίνημα Αλλαγής ότι αρνούνται να ψηφίσουν την ερμηνευτική δήλωση που είχε περάσει ο ΣΥΡΙΖΑ και διαχώριζε το «κατά την άσκηση των καθηκόντων τους» και το «επ΄ ευκαιρία των καθηκόντων τους» και με αυτή τους την κίνηση «στην πραγματικότητα προδικάζουν την απόφαση όλων όσων έχουν εμπλακεί στην υπόθεση Novartis, ανεξαρτήτως των κινήσεων της Δικαιοσύνης λόγω παραγραφής.
«Θα ισχυριστούν ότι εφόσον η ίδια η Βουλή δεν ενέκρινε αυτήν την ερμηνευτική δήλωση τότε δεν υφίσταται η άποψη ότι η δωροδοκία είναι ένα αδίκημα το οποίο γίνεται επ΄ ευκαιρία των καθηκόντων του υπουργού» είπε ο κ. Τσίπρας χθες στο Star Κεντρικής Ελλάδας για τη Ν.Δ. και το Κίνημα Αλλαγής και επανέλαβε τη θέση του ότι η πλειοψηφία αποφάσισε την εξαίρεση των κ.κ. Πολλάκη και Τζανακόπουλου από την προανακριτική επιτροπή για να μην ενοχλήσουν με τις διεισδυτικές ερωτήσεις τους τον Κωνσταντίνο Φρουζή.
Το αποτέλεσμα των χθεσινών παλινωδιών στη Βουλή, με τους κ.κ. Πολάκη και Τζανακόπουλο να μη βγαίνουν έξω από την αίθουσα και το προεδρείο, αμήχανο, να αποφασίζει εκ νέου αναβολή ήταν ο άνθρωπος - κλειδί, ο ιθύνων νους της Novartis Hellas να περιμένει για δεύτερη φορά στον προθάλαμο της προανακριτικής αλλά τελικά να μην εξετάζεται, ενώ ουδείς έχει απαντήσει στο ερώτημα γιατί επί τρισήμισι χρόνια που διεξάγεται η έρευνα στην δικαιοσύνη για το σκάνδαλο Novartis, ουδείς έχει καλέσει τον Κωνσταντίνο Φρουζή να καταθέσει.
Πηγές της Ν.Δ. κατηγορούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Παπαγγελόπουλο ότι επιχειρούν με συνεχή «κόλπα» να μην ξεκινήσει τη δουλειά της η προανακριτική «επειδή ανησυχούν», αλλά σε ποιες αποφάσεις θα προχωρήσει η πλειοψηφία για να ξεκινήσει τις εργασίες της η επιτροπή, δεν είναι ξεκάθαρο. Τυπικά, ο πρόεδρος της επιτροπής κ. Μπούγας ανέβαλε τη χθεσινή συνεδρίαση επειδή με τους κ.κ. Πολάκη και Τζανακόπουλο μέσα στην αίθουσα, η σύνθεσή της δεν ήταν νόμιμη.
Σε δηλώσεις του ο εισηγητής της πλειοψηφίας, Θ. Πλεύρης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως δεν επιθυμεί να καταθέσει στην επιτροπή ο κ. Φρουζής, ξεκαθαρίζοντας πως η επιτροπή δεν θα συνεδριάσει αν πρώτα δεν αποκτήσει νόμιμη σύνθεση, ενώ ο Δ. Τζανακόπουλος, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ότι για τη χθεσινή εξέλιξη αποκλειστική ευθύνη η Νέα Δημοκρατία και ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Μπούγας, λέγοντας μάλιστα ότι σκοπός της Ν.Δ. είναι να μην εξεταστεί ο κ. Φρουζής. 
«Εμείς καλούμε τον κ. Φρουζή ως μάρτυρα 4,5 χρόνια. Ο ΣΥΡΙΖΑ με μια εξεταστική για το φάρμακο, δεν τον κάλεσε. Καλέσαμε τον κ. Φρουζή να τον εξετάσουμε, αλλά η επιτροπή για να τον εξετάσει πρέπει να έχει νόμιμη σύνθεση. Νόμιμη σύνθεση με δύο μέλη που έχουν εξαιρεθεί με απόφαση της επιτροπής, η οποία είναι ισχυρή, δεν μπορεί να υπάρξει», είπε ο βουλευτής της Ν.Δ. και πρόσθεσε: «Στο βαθμό που με αφορά, το αίτημα εξαίρεσης που κατέθεσε σήμερα ο συνήγορος του κ. Παπαγγελόπουλου, εάν η επιτροπή κρίνει ότι υπάρχει λόγος εξαίρεσής μου, θα πειθαρχήσω απόλυτα στην απόφαση και δεν θα λειτουργήσω με αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά, να μένω εντός της επιτροπής, σώνει και καλά, ενώ θα έχω εξαιρεθεί. Αυτό όμως θα το κρίνει η επιτροπή, η οποία πρέπει να συνεδριάσει με νόμιμη σύνθεση» είπε αναλυτικά ο εισηγητής της πλειοψηφίας.
Το Κίνημα Αλλαγής
«Παράνομα και καταχρηστικά, έξω από κάθε θεσμική διαδικασία, προκειμένου να παρακωλύσει για άλλη μια φορά την εξέταση του μάρτυρα Φρουζή, ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να σεβαστεί τις αποφάσεις της Επιτροπής και την κοινοβουλευτική δημοκρατία», υπογράμμισε το Κίνημα Αλλαγής, αποδίδοντας στη στάση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ την αναβολή της συνεδρίασης.
Στην ανακοίνωσή του, τονίζει ότι «χωρίς καμία αιδώ, χωρίς καμία αίσθηση του κοινοβουλευτικού βάρους και καθήκοντός του σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται στην προανακριτική επιτροπή, δηλώνει ότι δεν θα σεβαστεί τις αποφάσεις της και ότι τα ήδη εξαιρεθέντα μέλη του θα συνεχίσουν να παρακωλύουν τη διαδικασία». Όπως επισημαίνει το Κίνημα Αλλαγής, «είναι πλέον ξεκάθαρο: ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη συγκάλυψη του εκτροχιασμού της φαρμακευτικής δαπάνης 2004-2009, κάνει τα πάντα για να μην λειτουργήσουν οι θεσμοί, να μην προχωρήσουν οι διαδικασίες, να μην αποκαλυφθεί η πολιτική σκευωρία» και καταλήγει: «Μετρήθηκε με την αλήθεια και έχασε οριστικά. Παραδίδουμε την ευτελιστική τακτική του, που υποκατέστησε την πραγματική πολιτική, στους πολίτες. Αυτοί πάντα κρίνουν, συγκρίνουν και αξιολογούν».

Γιάννης Καμπουράκης (Η Ναυτεμπορική)