Σε μετατόπιση της αρχικής θέσης περί χαρακτήρα δημοψηφίσματος των ευρωεκλογών, όπως είπε ο πρωθυπουργός στην τριήμερη συζήτηση στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα, οδηγείται η κυβέρνηση, που τώρα αντιμετωπίζει τη μάχη της 26ης Μαΐου ως το «πρώτο ημίχρονο» της αναμέτρησης με τη Ν.Δ., με το τελικό αποτέλεσμα να είναι αυτό των εθνικών εκλογών.
Η θέση αυτή θα εκφραστεί δημοσίως τις επόμενες ημέρες από τον ίδιο τον πρωθυπουργό αλλά και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που σηκώνουν το βάρος της προεκλογικής περιόδου στα ΜΜΕ και είναι κατάτι διαφορετική από την αρχική θέση, που σκοπό είχε την αντιμετώπιση της χαλαρής ψήφου και αποτελεί απάντηση στον κ. Μητσοτάκη, που χθες υποστήριξε ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει τις ευρωεκλογές, οφείλει να φύγει από την κυβέρνηση, καθώς θα υπάρχει αναντιστοιχία ανάμεσα στη βούληση του ελληνικού λαού και τη σύνθεση της Βουλής. 
Η κυβέρνηση καταθέτει σήμερα στη Βουλή μαζί με τη ρύθμιση των 120 δόσεων και το προεκλογικό πακέτο παροχών, ενώ με αφορμή μία αποστροφή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη χθεσινή διακαναλική συνέντευξη, κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη ότι αν εκλεγεί θα φέρει εργασιακό μεσαίωνα στην Ελλάδα.
Δύο εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές, η κυβέρνηση αφήνει παράθυρο βελτιώσεων σε όλο το προεκλογικό πακέτο, τόσο για τη ρύθμιση των 120 δόσεων και τα κριτήρια που περιλαμβάνει, όπως και για τον τελικό αριθμό δικαιούχων του πλήρους ποσού της «13ης σύνταξης». Οι αλλαγές θα είναι στην κατεύθυνση τα μέτρα να αφορούν περισσότερους, ενώ το Μαξίμου έχει στόχο όλα τα μέτρα να ψηφιστούν άμεσα ώστε τα ποσά να μπουν στους λογαριασμούς των δικαιούχων από 20-24 Μαΐου.
Σε ό,τι αφορά τη συνεδρίαση του Eurogroup την Πέμπτη, η κυβέρνηση εκφράζει απόλυτη βεβαιότητα ότι τα μέτρα θα εγκριθούν στο σύνολό τους, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πληροφορίες από τις Βρυξέλλες για ενστάσεις που εκφράζονται από τους θεσμούς.
Ο «πόλεμος» για την επταήμερη εργασία
Σε αυτό το κλίμα, όλος ο κυβερνητικός και κομματικός μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ έχει πέσει πάνω σε μία αποστροφή του κ. Μητσοτάκη από τη χθεσινή διακαναλική του συνέντευξη, με την οποία -όπως λένε- προανήγγειλε το τέλος της πενθήμερης εργασίας, αν η Ν.Δ. εκλεγεί κυβέρνηση.
«Όταν μία επιχείρηση -αναφέρω συγκεκριμένα παραδείγματα- συμφωνεί με τους εργαζόμενους, συμφωνεί με επιχειρησιακή σύμβαση να πάει από πενθήμερο σε επταήμερο με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων και με πολύ καλύτερες απολαβές απ’ ό,τι θα είχαν οι εργαζόμενοι πριν, και με αυξημένα δικαιώματα, και συμφωνούν τα δύο μέρη. Δεν κάνουμε τίποτε άλλο από το να αναγνωρίζουμε ότι είμαστε σε έναν κόσμο που αλλάζει» ήταν το ακριβές απόσπασμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σε χρόνο dt, το Μαξίμου χαρακτήρισε «ανατριχιαστική» τη θέση του κ. Μητσοτάκη και τον κατηγόρησε ότι «δεσμεύθηκε για επταήμερη εργασία, δεσμεύθηκε δηλαδή ότι θα γυρίσει τους εργαζόμενους στον 18ο αιώνα».
«Ούτε τα γεράκια του ΔΝΤ δεν τόλμησαν να μας ζητήσουν τέτοια πράγματα» είπε χθες ο πρωθυπουργός από τα Ιωάννινα, ενώ τόσο η αρμόδια υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, όπως και στελέχη σαν τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρλέτη και τον γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ζαχαριάδη, υπερθεμάτισαν. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, «ο κ. Μητσοτάκης αποκάλυψε το πρόγραμμα που κρατούσε κρυφό», ενώ σήμερα αναμένεται να δοθεί συνέχεια εντός και εκτός Βουλής. 
Από την πλευρά της η Πειραιώς απάντησε με την αποκάλυψη ότι ήδη η υπουργός Εργασίας κ. Αχτσιόγλου έχει συμφωνήσει στη θέσπιση επταήμερου σε συγκεκριμένη επιχείρηση, «η οποία προβλέπει την επταήμερη λειτουργία της εταιρείας “Παπαστράτος” και όχι την επταήμερη εργασία των υπαλλήλων της. Και καλά έκανε η κ. Αχτσιόγλου, διότι με τη συμφωνία αυτή, στην οποία αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, οι εργαζόμενοι τελικά εργάζονται λιγότερες ώρες κάθε εβδομάδα, χωρίς να μειωθούν τα εισοδήματά τους που είναι πάνω από το μέσο όρο στον κλάδο τους» τόνισε σε ανακοίνωσή της η Ν.Δ.

Γιάννης Καμπουράκης (Η Ναυτεμπορική)