Τα ξίφη τους διασταύρωσαν, με αιχμή την κατάσταση στα πανεπιστήμια αυτή τη φορά, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή. Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του κ. Μητσοτάκη για την «ανομία στα Πανεπιστήμια», ο Πρωθυπουργός καταλόγισε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι έχει βαθύ μίσος για το δημόσιο πανεπιστήμιο, τονίζοντας πως μόνη λύση είναι η αναβάθμισή του. «Το άσυλο στα Πανεπιστήμια έγινε παραβατικό άσυλo», αντέτεινε ο κ. Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας πως θα καταργηθεί. Η αντιπαράθεση επεκτάθηκε και στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά και στο αν υπάρχουν κλούβες των ΜΑΤ έξω από την οικία του Πρωθυπουργού.
Κ. Μητσοτάκης: Το άσυλο στα Πανεπιστήμια έγινε παραβατικό άσυλο
Λαμβάνοντας πρώτος τον λόγο, ο πρόεδρος της Ν.Δ. χαρακτήρισε «μεγάλο κίνδυνο» και «απειλή» για την κοινωνία και τη δημοκρατία την κατάσταση που επικρατεί στα πανεπιστήμια. «Αυτό που άλλοτε λέγαμε ‘πανεπιστημιακό άσυλο’ έχει καταλυθεί από τους γνωστούς - άγνωστους τραμπούκους. Έγινε ΄παραβατικό άσυλο’. Η διακίνηση ιδεών και η γνώση διώκονται μέσα στον φυσικό τους χώρο» ανέφερε και επανέλαβε ότι το άσυλο θα καταργηθεί.
Όπως είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα πανεπιστήμια από κυψέλες ελεύθερης σκέψης μετατράπηκαν σε ιδιότυπο χώρο λογοκρισίας διά της βίας, ενώ το άσυλο μετατράπηκε σε «άσυλο ανομίας και παραβατικότητας». Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «εγκληματικές ομάδες που χρησιμοποιούν τα πανεπιστήμια ως βάση για τις δραστηριότητες τους», για διακίνηση ναρκωτικών και εμπόριο λαθραίων προϊόντων, αλλά και για «διαβόητες συλλογικότητες που ελέγχουν πολλές πανεπιστημιακές σχολές» οι οποίες έχουν μετατραπεί -όπως είπε- σε «στέκια κουκουλοφόρων».
«Αναρωτιέμαι με ποιους είστε; Με τους καθηγητές, τους φοιτητές ή είστε με τις συμμορίες των τραμπούκων και τον υπόκοσμο που έχει διεισδύσει στα πανεπιστήμια;» διερωτήθηκε απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό. «Εμείς είμαστε με τον φοιτητή και όχι με τον καταληψία, με τον καθηγητή και όχι με το βαποράκι. Είμαστε με τη νομιμότητα με την κανονικότητα» επισήμανε για να προσθέσει ότι με τη Ν.Δ. στην κυβέρνηση «τα πανεπιστήμια θα καθαρίσουν από συμμορίες, εμπόρους ναρκωτικών, από λαθρεμπόρους και τραμπούκους». «Όσοι ασχημονούν θα πεταχτούν έξω και το άσυλο θα καταργηθεί, δεν θα αλλάξει απλά ο νόμος» διαμήνυσε.
Αλ. Τσίπρας: Έχετε βαθύ μίσος για το δημόσιο πανεπιστήμιο
Για «ψεύδη» και «καταστροφολογία» κατηγόρησε από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός τον πρόεδρο της Ν.Δ. Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε «διπλό ψέμα» τον ισχυρισμό του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι επί ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχουν αυξηθεί τα κρούσματα βίας και ανομίας στα Πανεπιστήμια λόγω της επαναφοράς του πανεπιστημιακού ασύλου και καταλόγισε στον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι τρέφει «βαθύ μίσος για τη δημόσια σφαίρα και το δημόσιο πανεπιστήμιο».
«Όλα τα στοιχεία δείχνουν πως στη διακυβέρνησή μας τα κρούσματα εγκληματικότητας είναι μειωμένα» ανέφερε. Αναγνώρισε ωστόσο πως υπάρχει πρόβλημα παραβατικότητας και πως η αντιμετώπιση του είναι κάτι το εξαιρετικά σύνθετο, αλλά έσπευσε να προσθέσει πως είναι «άδικο για τη χώρα, ιδίως σε μία περίοδο που τον τόπο μας επιλέγουν εκατομμύρια τουρίστες ως τουριστικό προορισμό» να δίνεται η εικόνα ότι υπάρχει γενικευμένη κατάσταση βίας και ανομίας «θαρρείς και ζούμε στην πόλη του Γκόθαμ Σίτι». Είπε στη συνέχεια πως είναι «ψευδές» το επιχείρημα του κ. Μητσοτάκη ότι ο νόμος απαγορεύει την επέμβαση της Αστυνομίας.
Σε ό,τι αφορά στο πόρισμα της Επιτροπής Παρασκευόπουλου, ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι στοχοποιεί τον κ. Παρασκευόπουλο για να αποδείξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συνδέεται με την παραβατικότητα. Καταλόγισε επίσης στον κ. Μητσοτάκη ότι δείχνει «ιδεολογική εμμονή» στο θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Υπογράμμισε παράλληλα πως η κυβέρνηση έχει χρέος απέναντι στους Έλληνες πολίτες να προστατέψει και να αναβαθμίσει το δημόσιο πανεπιστήμιο.
Κ. Μητσοτάκης: Είστε υποκριτές, αναχρονιστές, δέσμιοι ιδεοληψιών
Λαμβάνοντας για δεύτερη φορά τον λόγο, πρόεδρος της Ν.Δ. κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι φαίνεται να μην αντιλαμβάνεται καθόλου τι συμβαίνει στη χώρα. Υπογράμμισε ότι ο κ. Τσίπρας υποτιμά τα προβλήματα νομιμότητας και τάξης και επανέλαβε ότι φοιτητές και καθηγητές περιγράφουν μία κατάσταση, η οποία δεν έχει καμία σχέση με το παρελθόν. Έκανε λόγο για προκλητική ανοχή της κυβέρνησης σε «γκρουπούσκουλα», που βρίσκουν άσυλο στα πανεπιστήμιο και αναρωτήθηκε: «Μήπως το κάνετε για να προετοιμάσετε όσα θα έρθουν την επόμενη ημέρα;»
Κάλεσε, δε τον Πρωθυπουργό να απαντήσει εάν ανέχεται τις καταλήψεις δημόσιων χώρων ή όχι. «Θεωρείτε λογικό να υπάρχει εντός του πανεπιστημίου μία συλλογικότητα, που έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ της ένοπλης βίας, καταλαμβάνει δημόσιο χώρο, απειλή και τραμπουκίζει φοιτητές» είπε και πρόσθεσε ότι πουθενά αλλού στην Ευρώπη δεν υπάρχει αυτή η εικόνα της πλήρους εγκατάλειψης στα πανεπιστήμια.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων, σημειώνοντας ότι εξαιτίας της ιδεοληψίας και των εμμονών της η κυβέρνηση απαγορεύει την ίδρυσή τους. «Είστε υποκριτές και αναχρονιστές» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η χώρα στερείτε αυτής της δυνατότητας, προκειμένου να ικανοποιηθούν αριστερές μειοψηφίες.
Αλ. Τσίπρας: Μόνη λύση η αναβάθμιση των δημοσίων πανεπιστημίων
«Σύνδεση των πανεπιστημίων με την οικονομία θέλουμε κι εμείς. Εσείς όμως θέλετε σύνδεσή τους με την αγορά. Αλλά αν η αγορά ορίζει ποια γνώση είναι χρήσιμη, αυτή γίνεται εμπόρευμα», δήλωσε ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κατά τη δευτερολογία του, ενώ επεσήμανε ότι μόνη λύση είναι η αναβάθμιση των δημοσίων πανεπιστημίων και η οικονομική τους ενίσχυση σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και προσωπικό.
Ο Πρωθυπουργός καταλόγισε στη Ν.Δ. ότι με την πολιτική της, θέλει να δημιουργήσει πελατεία για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, χωρίς να θέλει να εξασφαλίσει την ποιότητα της παρεχόμενης γνώσης. Έκανε επιπλέον λόγο για κροκοδείλια δάκρυα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ό,τι αφορά τη διαρροή φοιτητών στο εξωτερικό.
Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η τροποποίηση του νόμου για το άσυλο τον έχει κάνει πολύ πιο λειτουργικό, καθώς παλιότερα υπήρχε δυσλειτουργία που οδήγησε σε αδιέξοδα. Επεσήμανε ότι «ο δημόσιος και καθολικός χαρακτήρας του πανεπιστημίου είναι το απαραίτητο οξυγόνο για κάθε επιστήμη» και επέμεινε πως η κυβέρνηση υποστηρίζει ένα σύστημα «που θα γεννά άριστους ανεξαρτήτως της ταξικής και οικονομικής προέλευσής τους», κατηγορώντας τη Ν.Δ. ότι έχει ορίσει από τα πριν ποιοι είναι οι άριστοι, καθώς και ότι θέλει την εκπαίδευση προσδεμένη σε συμφέροντα.
Η πρόσκληση Αλ. Τσίπρα στον Κ. Μητσοτάκη για καφέ
Από τις στιχομυθίες που ξεχώρισαν ήταν και αυτή που αφορούσε τη χθεσινή επίσκεψη του προέδρου της Ν.Δ. στην Κυψέλη, με τον Πρωθυπουργό να προσκαλεί τον κ. Μητσοτάκη στο σπίτι του την επόμενη φορά που θα επισκεφθεί την περιοχή.
«Την άλλη φορά που θα αποδράσετε από τη συζήτηση για την οικονομία, πείτε στους επικοινωνιολόγους σας να μη σας βάζουν να κάνετε δηλώσεις 200 μέτρα από το σπίτι μου, λέγοντάς μου να έρθω στην περιοχή μου να σας απαντήσω και να δω την πραγματικότητα. Και αν έρχεστε από τη γειτονιά, χτυπήστε και το κουδούνι να πιούμε κανένα καφέ» είπε ο Πρωθυπουργός.
«Φοβάμαι ότι και να ήθελα να φτάσω στο σπίτι σας θα είχα κάποιες δυσκολίες από τις κλούβες των ΜΑΤ που το φυλάνε. Όπως και στο Μαξίμου, φαντάζομαι» αντέτεινε ο πρόεδρος της Ν.Δ. ενώ ο Πρωθυπουργός επανέλαβε στη δευτερολογία του την πρόσκλησή του προς τον κ. Μητσοτάκη να τον επισκεφθεί στο σπίτι του
«Δεν θα δείτε ούτε μια κλούβα. Πράγματι υπήρχε μια κλούβα των ΜΑΤ το 2015, το 2016 με δική μου εντολή έφυγαν εκατοντάδες αστυνομικοί από VIP πρόσωπα για να πάνε στις γειτονιές. Εγώ κλούβα δεν έχω έξω από το σπίτι μου» απάντησε.
Οι κ. Τσίπρας και Μητσοτάκης είχαν αντιπαράθεση και για την καθυστερημένη έναρξη της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή. «Η συνέπεια δεν είναι το δυνατό σας χαρακτηριστικό… 45 λεπτά σας περιμένουμε. Θα μάθετε να σέβεστε το κοινοβούλιο και τους πολιτικούς σας αντιπάλους» είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ. προς τον κ. Τσίπρα.
«Είμαι ίσως ο μόνος Πρωθυπουργός - με εξαίρεση τον Γιώργο Παπανδρέου - που δεν έχω αρνηθεί να απαντήσω ούτε σε μια ερώτηση. Ο κ. Σαμαράς δεν είχε έρθει ούτε σε μια. Είναι θράσος να με εγκαλείτε, ενώ χθες σας περίμενα μια ολόκληρη μέρα» απάντησε ο κ. Τσίπρας.

naftemporiki.gr