Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του νέου χώρου του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Αγιάς με την παρουσία του Προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού.
Το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου  Αγιάς  λειτουργεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην Κεντρική πλατεία πλησίον του Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών του Δήμου. Ο αγιασμός των νέων γραφείων τελέστηκε από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Επαρχίας Αγιάς π. Αθανάσιο Μακρή.
Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 112.320€ και χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ.
Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας τόνισε τα εξής: «Με δυναμική στρατηγική σχεδιάσαμε τα 23 Κέντρα Κοινότητας στη Θεσσαλία. Το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Αγιάς  είναι ένα έργο χρήσιμο, ένα συμβουλευτικό εργαλείο, όπου μπορούν οι συμπολίτες μας να απευθύνονται και να παίρνουν υπεύθυνες απαντήσεις.
Δημιουργεί προστιθέμενη αξία καθώς ο πολίτης δεν χάνεται μέσα στη γραφειοκρατία και πολυνομία που κυριαρχεί στη χώρα μας. Είναι μια δομή η οποία προσπαθεί να λύσει αυτό το γόρδιο δεσμό. Είναι ένα από τα 78 έργα τα οποία χρηματοδοτούμε και υλοποιούμε ως Περιφέρεια Θεσσαλίας στο Δήμο Αγιάς και ανέρχονται σε συνολικό προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ.
Υπάρχει μια άριστη συνεργασία με το Δήμαρχο Αντώνη Γκουντάρα και το Δημοτικό Συμβούλιο Αγιάς, καθώς μόνο μέσω των συνεργασιών και των συνεργειών μπορούμε να φτάσουμε στο αποτέλεσμα που είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών».
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας χαρακτήρισε το Κέντρο Κοινότητας ως μια πολύ σημαντική δομή για την εξυπηρέτηση των μη προνομιούχων κοινωνικών ομάδων ενώ ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό για τη συμβολή του στην υλοποίηση ενός τόσο σημαντικού κοινωνικού έργου.
Παράλληλα σημείωσε ότι η συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει αποφέρει ένα πολύ σημαντικό αριθμό έργων για την περιοχή της Αγιάς και μέσω των έργων αυτών δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας  μόχλευση στη τοπική πραγματική οικονομία».
Η συντονίστρια της δομής Κοινωνική Λειτουργός Ζωή Μπεϊνά ανέφερε ότι μέχρι στιγμής από το Μάρτιο του 2018 όπου λειτουργεί το Κέντρο Κοινότητας Αγιάς έχουν εξυπηρετηθεί 370 κάτοικοι της περιοχής.

Στη τελετή των εγκαινίων παρευρέθηκαν ο  Δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας Αντιπεριφερειάρχης της Περιφέρειας Θεσσαλίας  Βασίλης Πινακάς, οι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Αγιάς, Γιώργος Κούκας και Θανάσης Ολύμπιος, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αγιάς Ζάχος Μπατζιόλας και ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Αγιάς Βασίλειος  Βλαχογιάννης
Τα Κέντρα Κοινότητας, αποτελούν τον βασικό «πυρήνα» διευρυμένων υπηρεσιών τύπου «One Stop Shοp», με εξατομικευμένη ολιστική προσέγγιση, το οποίο, υποστηρίζοντας ή συνεργώντας με τη Δ/νση Κοινωνικών Υπηρεσιών του κάθε ΟΤΑ, αποτελούν μία δράση «ομπρέλα» παρέχοντας υπηρεσίες οι οποίες ανταποκρίνονται και θα ενισχύσουν τις πολιτικές που ήδη υλοποιούνται ή προγραμματίζονται, όπως η καθολική εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, το πρόγραμμα του ΤΕΒΑ, οι ρυθμίσεις του Ν. 4320/2015 για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η εφαρμογή ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ και την Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης, κλπ.
Με τη λειτουργία τους επιδιώκεται η ανάπτυξη ενός τοπικού σημείου αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες που υλοποιούνται στην περιοχή παρέμβασης.
 Η δημιουργία των Κέντρων Κοινότητας έχει ως στόχο να συμβάλει στην αντιμετώπιση της απουσίας ολοκληρωμένης προσέγγισης σχεδιασμού και εφαρμογής της κοινωνικής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο, στην αντιμετώπιση της αποσπασματικότητας των δράσεων μεμονωμένων φορέων χωρίς κεντρικό σχεδιασμό και της άνισης χωρικής κατανομής των κοινωνικών υποδομών και υπηρεσιών στους Δήμους.
Το Κέντρο διασυνδέει τα ωφελούμενα άτομα- πολίτες του δήμου Αγιάς με επιμέρους φορείς και υπηρεσίες (υπηρεσίες ΟΤΑ, δημόσιες υπηρεσίες, εθελοντικές οργανώσεις, οργανισμούς κοινωνικού χαρακτήρα κλπ) για την εξυπηρέτηση των αναγκών τους.
Ωφελούμενοι της πράξης είναι όλοι οι κάτοικοι του Δήμου Αγιάς, και κατά προτεραιότητα άτομα και οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, παιδιά που βιώνουν καταστάσεις αποκλεισμού, οι ωφελούμενοι του Προγράμματος «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα», και γενικότερα ευπαθείς ομάδες πληθυσμού όπως περιγράφονται στο «Εθνικό Στρατηγικό πλαίσιο για την Κοινωνική Ένταξη». Το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Αγιάς στελεχώνεται από δύο Κοινωνικούς Λειτουργούς και λειτουργεί Δευτέρα με Παρασκευή 07:30π.μ-15:30μ.μ. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 24940 23 812