Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός βράβευσε σε ειδική εκδήλωση στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, τις εθελοντικές  ομάδες που συμμετείχαν στην άσκηση έρευνας και  διάσωσης «Χιονοστιβάδα 2019». 
Η άσκηση που  είχε πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο στον Κίσαβο, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία,  με τη συμμετοχή περισσότερων   από 150 εθελοντών και παρατηρητών.
«Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε αναπτύξει μια εποικοδομητική συνεργασία με τους φορείς και τις εθελοντικές οργανώσεις για την αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων. Ως Περιφέρεια Θεσσαλίας χρησιμοποιούμε κάθε εργαλείο που διαθέτουμε για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών από φυσικές καταστροφές και ακραία καιρικά φαινόμενα. Με σχέδιο και υπευθυνότητα εκπονήσαμε ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης για την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας.
 Ένα πρόγραμμα με το οποίο συμβάλλουμε στον εκσυγχρονισμό του στόλου αυτοκινήτων και μηχανημάτων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Στρατού και της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Έχουμε επικαιροποιημένο σχέδιο δράσης με έργα πρόληψης δασικών πυρκαγιών και κατασκευή υδατοδεξαμενών σε καίρια σημεία. Συγχαρητήρια στους εθελοντές για τη συμμετοχή τους στην άσκηση διάσωσης  στον Κίσσαβο και τη γενικότερη εθελοντική τους δράση, συμμετοχή  και προσφορά» τόνισε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.
Μέσω του ΕΣΠΑ οι φορείς πολιτικής προστασίας στην περιφέρεια Θεσσαλίας (Πυροσβεστικό Σώμα κλπ), ενισχύονται  με νέο εξοπλισμό  συνολικού ύψους 8 εκατ. ευρώ για  την προμήθεια εξοπλισμού και συστημάτων διαχείρισης κινδύνων από φυσικές καταστροφές. Στο πλαίσιο αυτό οι  Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Θεσσαλίας  χρηματοδοτήθηκαν με 3 εκατ. ευρώ για την προμήθεια 19 πυροσβεστικών οχημάτων. Ενώ πρόσφατα, μετά από εισήγηση του κ. Αγοραστού που εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο,  η Πολιτική Προστασία της  Περιφέρειας Θεσσαλίας ενισχύθηκε  με  νέο  και σύγχρονο εξοπλισμό (μηχανήματα έργου,, αυτοκίνητα, μετεωρολογικοί σταθμοί κλπ), προϋπολογισμού 2,5 εκατ. ευρώ
Οι οργανώσεις που βραβεύτηκαν ήταν οι εξής: Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Λάρισας (Ε.Ο.Σ.), Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός Λάρισας (Ε.Ε.Σ.), Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Λάρισας (Ε.Ο.Δ.), η Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Λάρισας ΕΠ.ΟΜ. Ε. Α, η Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Θεσσαλίας (Ε.Ρ.Θ.), ο Κυνηγετικός Σύλλογος Λάρισας (Κ.Σ.Λ.) και η Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων Λάρισας.
Σύσκεψη του ΣΟΠΠ
Μετά τη βράβευση ακολούθησε σύσκεψη  του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π) της Π.Ε. Λάρισας, με στόχο την τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων ενόψει της θερινής περιόδου. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, εκπρόσωποι των Δήμων, εκπρόσωποι των εθελοντικών διασωστικών σωμάτων και εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας. Τον συντονισμό είχε ο προϊστάμενος του τμήματος Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστος Καραμπούζης, ενώ συμμετείχαν ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Χρήστος Καλομπάτσιος, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης του ν. Λάρισας, του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Λάρισας, της Λέσχης Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων Λάρισας, της Ένωσης Ραδιοερασιτεχνών Λάρισας, του ΔΕΔΔΗΕ Λάρισας, Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Λάρισας και της Επίλεκτης Ομάδας Ειδικών Αποστολών Λάρισας.
Όπως ανέφερε ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας Αρχιπύραρχος Χρήστος Σπαθούλας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα υπάρχει εναέριος έλεγχος σε καθημερινή βάση για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών.
Στη συνεδρίαση επισημάνθηκαν ακόμη  τα εξής:
 «Η περσινή χρονιά ήταν μία από τις καλύτερες χρονιές από την άποψη εκδήλωσης πυρκαγιών. Η αντιπυρική περίοδος στη χώρα μας προσδιορίζεται από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης  Οκτωβρίου κάθε έτους. Την περίοδο αυτή ο πυροσβεστικός μηχανισμός της χώρας θα πρέπει ήδη να είναι έτοιμος από άποψη οργάνωσης και αποτελεσματικότητας, έτσι ώστε να υπάρχει άμεση επέμβαση σε δασικές πυρκαγιές που ενδέχεται να εκδηλωθούν. Με δεδομένο ότι η πρόκληση δασικών πυρκαγιών από φυσικά αίτια (πτώση κεραυνών) είναι σχετικά μικρή στη χώρα μας, η προσοχή επικεντρώνεται  σε αίτια που οφείλονται από ανθρώπινες δραστηριότητες.
Τα έργα, οι δράσεις, τα μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας που πρέπει να εφαρμοσθούν για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών είναι:
1.Εκτέλεση εργασιών αντιπυρικής προστασίας σε δάση και δασικές εκτάσεις που εμπίπτουν στην κατηγορία των προκατασταλτικών έργων ( βελτίωση - συντήρηση δασικού οδικού δικτύου, συντήρηση / εγκατάσταση δεξαμενών νερού αλλά και πυροφυλακίων , φυτοτεχνικές εργασίες κλπ ) προς διευκόλυνση του έργου της καταστολής.
Υπεύθυνοι : Δασαρχεία – Πυροσβεστική – κάποιοι Δήμοι στις ζώνες ευθύνης τους.
2. Μείωση του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς και προστασία από επερχόμενη πυρκαγιά με την απομάκρυνση μέρους η του συνόλου της βλάστησης γύρω από υποδομές και περιοχές ιδιαίτερης αξίας όπως είναι (κατασκηνώσεις , αρχαιολογικοί χώροι, άλση, πάρκα, κενά οικόπεδα, οδικά δίκτυα κτλ), καθώς και στη ζώνη μίξης δασών- πόλεων.
Υπεύθυνοι : Δήμοι ,  Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Λάρισας & ιδιώτες. Θα πρέπει και οι ίδιοι οι πολίτες να αναλάβουν τις ευθύνες τους .
3. Μέτρα πρόληψης για την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιάς από την εκτέλεση γεωργικών και άλλων εργασιών περιορισμένης έκτασης στην ύπαιθρο κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου. Υπεύθυνοι : μόνη αρμόδια είναι η Πυροσβεστική Υπηρεσία και θα εκδίδεται άδεια ανάλογα με τις εκάστου καιρικές συνθήκες.
4. Ενημέρωση του κοινού για την λήψη μέτρων πρόληψης και προστασίας από κινδύνους που προέρχονται από δασικές πυρκαγιές.
5. Έκδοση ημερήσιου χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς ως μέτρο που συμβάλει στην προληπτική οργάνωση και τον κρατικό συντονισμό για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των πυρκαγιών, με την άμεση λήψη πρόσθετων μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας σε περιοχές στις οποίες προβλέπεται υψηλός κίνδυνος, καθώς και στην ενημέρωση του κοινού για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια.
6. Προληπτική απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς , δάση και περιοχές ειδικής προστασίας σε ημέρες και ώρες που ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς θεωρείται υψηλός. Όταν ο δείκτης επικινδυνότητας είναι 4 και άνω με απόφαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας να γίνεται διακοπή της κυκλοφορίας στους ορεινούς όγκους Όλυμπου, Κίσαβου & Μαυροβουνιου).
7. Συμμετοχή εθελοντικών οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας σε δράσεις επιτήρησης δασών κατά την διάρκεια αντιπυρικής περιόδου για την έγκαιρη επισήμανση δασικών πυρκαγιών.
Επίσης στη σύσκεψη τονίστηκαν τα εξής:
-Μοναδική  υπεύθυνη για την κατάσβεση των πιθανών πυρκαγιών είναι η Πυροσβεστική Υπηρεσία.
-Για την θερινή περίοδο 2019 θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην ανεξέλεγκτη καύση των σιτοκαλαμιών από τους αγρότες. Λόγω της δραστικής μείωσης των κονδυλίων για συντηρήσεις αυτοκινήτων – περικοπή καυσίμων κλπ , αλλά και η συνεχής απασχόληση του προσωπικού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας,  ιδιαίτερα όταν ο δείκτης επικινδυνότητας είναι 3 και άνω,  στην κατάσβεση των σιτοκαλαμιών, καθιστά αδύνατη την επέμβαση,  όταν απαιτηθεί,  σε πυρκαγιές στους ορεινούς όγκους της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας.
-Στην παρ. 1.6 της εγκυκλίου αναφέρεται ρητά πώς πρέπει να γίνει η καύση των σιτοκαλαμιών.
-Η Π. Υ να αναθεωρήσει τα περσινές περιπολίες σε συνεργασία με ένοπλες δυνάμεις και τις εθελοντικές τις περιπολίες.
- Η ΔΕΗ θα πρέπει από τώρα να αρχίσει τους ελέγχους σε ημιορεινές & ορεινές περιοχές στο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος.
-Οι ένοπλες δυνάμεις όποτε χρειάσθηκαν ανταποκρίθηκαν άμεσα και πρέπει να τους συγχαρούμε δημόσια για αυτό.
- Όσον αφορά τις εθελοντικές οργανώσεις ότι και να πούμε είναι λίγο. Η προσφορά τους είναι δεδομένη και όποτε χρειάσθηκαν ανταποκρίθηκαν άμεσα και αποτελεσματικά. Ειδικά με την πρόληψη όσον αφορά την πυροπροστασία πέρυσι έγιναν αρκετές περιπολίες σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία.