Ενεργοποιούνται από την Πρωτοχρονιά οι νέες αντικειμενικές αξίες για όλες τις μεταβιβάσεις -οι οποίες ίσχυσαν από φέτος μόνο για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ-, με αποτέλεσμα να αυξηθούν και όλοι οι φόροι που επιβάλλονται στα ακίνητα.
Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι οι αγοραπωλησίες κατοικιών, οικοπέδων, επαγγελματικών ακινήτων θα κοστίζουν έως και 50% ακριβότερα σε 3.792 περιοχές σε όλη τη χώρα όπου οι τιμές ζώνης κινήθηκαν ανοδικά.
Ταυτόχρονα και περίπου 20 φόροι, τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις που επιβάλλονται στην απόκτηση και την κατοχή ακίνητης περιουσίας θα επηρεαστούν από την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών.
Οι επιβαρύνσεις όμως στα ακίνητα δεν θα σταματήσουν, καθώς, με βάση τις μνημονιακές δεσμεύσεις, από το καλοκαίρι θα ακολουθήσει ακόμη μία αναπροσαρμογή τιμών στα ακίνητα.
Υπενθυμίζεται ότι ιδιώτες εκτιμητές θα προσδιορίσουν τις τιμές «ζώνης» σε όλη τη χώρα και για το 2019, αφού με πρόσφατη τροπολογία μονιμοποιήθηκε ο ρόλος τους στον καθορισμό των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.
Συγκεκριμένα, ο προσδιορισμός των αντικειμενικών αξιών ακινήτων θα ανατίθεται στους ειδικούς εκτιμητές που έχουν πιστοποιηθεί στο Μητρώο Πιστοποιημένων Εκτιμητών και οι οποίοι θα έχουν τα απαραίτητα κριτήρια.
Οι ίδιοι εξάλλου θα δεσμεύονται από τον σχετικό Κώδικα Δεοντολογίας του υπουργείου Οικονομικών και θα επιλέγονται ύστερα από δημόσια πρόσκληση με διαφανείς διαδικασίες.
Οι ιδιώτες εκτιμητές του υπουργείου θα διαμορφώνουν με βάση επιστημονικά τεκμηριωμένη εισήγηση τα έγγραφα εκτίμησης και αφού έχουν συγκεντρώσει τα απαραίτητα στοιχεία, τα τελευταία θα ψηφιοποιούνται μέσω κωδικών του TAXISnet που θα διαθέτουν στην εφαρμογή της ΓΓΠΣ.
Όσον αφορά τους φόρους που θα επηρεαστούν από τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες, μεταξύ αυτών, είναι ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων, ο ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομές με εξαίρεση την πρώτη κατοικία, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), που επιβάλλεται υπέρ των δήμων μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, ο φόρος δωρεάς, γονικής παροχής, κληρονομίας ακινήτων, κ.ά.
Ειδικότερα οι φόροι που θα επηρεαστούν άμεσα είναι οι εξής:
1. Ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων θα ακολουθήσει τη νέα τιμή ζώνης, αφού υπολογίζεται με συντελεστή 3% επί των αντικειμενικών αξιών και επιβαρύνει τους αγοραστές.
2. Ο φόρος χρησικτησίας θα ακολουθήσει και αυτός τις νέες αντικειμενικές, ενώ υπολογίζεται επίσης με 3% επί των αντικειμενικών αξιών.
3. Ο φόρος ανταλλαγής συνένωσης οικοπέδων υπολογίζεται με συντελεστή 1,5% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.
4. Ο φόρος διανομής, ο οποίος αφορά συνένωση περιουσίας από έναν συνιδιοκτήτη ακινήτου και επιβάλλεται με συντελεστή 0,75% επί της αντικειμενικής αξίας.
5. Ο ΦΠΑ 24% που επιβάλλεται σε αγοραπωλησίες ακινήτων πάνω στην αντικειμενική αξία των ακινήτων.
6. Ο δημοτικός φόρος μεταβίβασης ακινήτων που επιβαρύνει τις μεταβιβάσεις ακινήτων υπολογίζεται με ποσοστό επί του φόρου μεταβίβασης.
7. Το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, αποδίδεται στους δήμους και υπολογίζεται με συντελεστή από 0,25‰ - 0,35‰ (ανάλογα με τις αποφάσεις του κάθε δήμου) επί των αντικειμενικών τιμών ζώνης των ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων.
8. Το τεκμαρτό εισόδημα κατοικίας. Οι νέες τιμές ζώνης θα επηρεάσουν άμεσα το τεκμαρτό εισόδημα που προκύπτει με βάση την επιφάνεια των κατοικιών που διαμένει ο φορολογούμενος. Τα ποσά των τεκμηρίων διαβίωσης για τα διαμερίσματα και τις μονοκατοικίες που χρησιμοποιούν οι φορολογούμενοι κλιμακώνονται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των συγκεκριμένων ακινήτων. Ειδικότερα, τα τεκμήρια προσαυξάνονται κατά 40% για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμενική τιμή ζώνης πάνω από 2.800 ευρώ και έως 4.999 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Έτσι, σε όσες περιοχές οι αντικειμενικές αξίες μετά τις μειώσεις «πέσουν» από το όριο των 2.800 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, θα μειωθούν αντίστοιχα και τα τεκμήρια που διαμορφώνονται από την αξία της ακίνητης περιουσίας, από την άλλη πλευρά όμως θα αυξηθούν όπου οι αντικειμενικές θα αυξηθούν.
9. Το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα από μισθώματα το οποίο προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου με συντελεστή 3%.
10. Τα τέλη υπέρ του ταμείου νομικών που επιβαρύνουν τα μεταβιβαστικά συμβόλαια και υπολογίζονται ως ποσοστά επί των αντικειμενικών αξιών των μεταβιβαζόμενων ακινήτων.
11. Το τέλος μεταγραφής συμβολαίων.
12. Ο φόρος κληρονομιάς ακινήτου.
13. Ο φόρος γονικής παροχής ακινήτου.
14. Ο φόρος δωρεάς ακινήτου.
15. Το τέλος εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο.
16. Πρόστιμα διατήρησης αυθαιρέτου.
17. Τα πρόστιμα νέων αυθαιρέτων τα οποία συνδέονται επίσης με τις αντικειμενικές αξίες.
18. Ο ειδικός φόρος ακινήτων 15% επί της αντικειμενικής αξίας που επιβάλλεται στα ακίνητα που ανήκουν σε εξωχώριες (Off Shore) εταιρείες.
19. Η εισφορά σε γη και χρήμα κατά την ένταξη στο σχέδιο πόλης.
20. Ο συμπληρωματικός φόρος επί συνόλου περιουσίας.
Αυξομειώσεις στον ΕΝΦΙΑ
Μειωμένες από 2,72% έως 30% θα είναι οι επιβαρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ του 2019 για περίπου 5,4 εκατ. νοικοκυριά με ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας έως 200.000 ευρώ.
Μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία έως 60.000 ευρώ, για τους οποίους ο λογαριασμός πληρωμής για τον ΕΝΦΙΑ του 2019 θα είναι κατά μέσο όρο μειωμένος κατά 55 ευρώ, αφού είναι οι ιδιοκτήτες που απολαμβάνουν τη μεγαλύτερη έκπτωση, 30%.
Μειωμένος θα είναι ο λογαριασμός και για ιδιοκτήτες με ακίνητα αξίας από 150.000 έως 200.000 ευρώ, με το ποσό της μείωσης να φτάνει κατά μέσο όρο τα 22 ευρώ.
Στους κερδισμένους συγκαταλέγονται και οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους αγροτεμάχια, αφού διατηρούν τη φοροαπαλλαγή από τον συμπληρωματικό φόρο και το 2019.
Στον αντίποδα, αυξημένος θα είναι ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ τον επόμενο χρόνο για 500.000 ιδιοκτήτες με χαρτοφυλάκιο ακίνητης περιουσίας αξίας μεγαλύτερης από 200.000 ευρώ.

Γιώργος Κούρος (Η Ναυτεμπορική)