Το πολιτικό ρίσκο έχει μειωθεί σημαντικά, η δημοσιονομική πολιτική καθίσταται λιγότερο περιοριστική και οι βελτιωμένες προοπτικές στην ανάπτυξη λογικά θα φέρουν αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης. Στην εκτίμηση αυτή προβαίνει η Citi, η οποία κάνει λόγο για ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Η ανάλυση έρχεται λίγο πριν από την αξιολόγηση της S&P, αργότερα σήμερα.
Σύμφωνα με τη Citi, οι θετικές εξελίξεις στην κατανάλωση, σε συνδυασμό με την κατάργηση των capital controls, και μια σχετική χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής, αναμένεται να στηρίξουν την εγχώρια ζήτηση. Επιπλέον, οι μηχανισμοί μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων με κυβερνητική χρηματοδότηση προβλέπεται ότι θα διευκολύνει τη ρευστότητα, η οποία παραμένει «σφιχτή».
Πάντως, η Citi υπογραμμίζει ότι η ανταγωνιστικότητα έχει βελτιωθεί λιγότερο απ’ ό,τι σε άλλες χώρες στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, επισημαίνοντας ότι οι εγχώριες αποταμιεύσεις εξακολουθούν να είναι ανεπαρκείς για την κάλυψη των επενδυτικών αναγκών της οικονομίας, αφού οι πραγματικές επενδύσεις μειώθηκαν κατά 65% από το 2007. Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτηρίζει παράγοντα – κλειδί για τη μελλοντική ανάπτυξη την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών.
Μέχρι στιγμής η Citi διατηρεί την πρόβλεψη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα στο 1,7% το 2019 και στο 1,9% το 2020. Στο 1,8% το 2019 και στο 2,3-2,5% το 2020 τοποθετεί τον πήχη το ΙΟΒΕ. Ανάπτυξη 1,7% «βλέπει» για το 2019 το ΚΕΠΕ.

naftemporiki.gr