Μηδενίστηκε η εξάρτηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από τον ELA - του μηχανισμού παροχής έκτακτης ενίσχυσης των τραπεζών σε ρευστότητα, όπως μετέδωσε το Bloomberg βασιζόμενο σε δύο πηγές που δεν κατονομάζει. Η Attica Bank ήταν η τελευταία που είχε την ανάγκη κεφαλαίων από τον ELA και πλέον έχει απεξαρτηθεί και αυτή. 
Το στοιχείο αυτό επιτρέπει στις τράπεζες να ατενίζουν με σχετική αισιοδοξία το ενδεχόμενο αναβάθμισής τους από τους διεθνείς οίκους. Είναι η πρώτη φορά από το 2015 που οι ελληνικές τράπεζες δεν λαμβάνουν χρηματοδότηση από τον ELA.
Η αποπληρωμή του ELA οδήγησε τη ρευστότητα στις τράπεζες σε ποσοστό πάνω από 60% στο τέλος του 2018 ενώ το ποσοστό αυτό θα πρέπει να διαμορφωθεί στο 100% τουλάχιστον. Πριν από αυτό, το συγκεκριμένο ποσοστό προσέγγιζε το 0% με βάση στοιχεία της EBA για τη χώρα μας.
Υπενθυμίζεται ότι την 1η Ιανουαρίου 2012 η ανάγκη του συνόλου των ελληνικών τραπεζών από τα κεφάλαια του ELA ήταν ύψους 17,43 δισ. ευρώ, ενώ τον Αύγουστο του 2018, όταν η Ελλάδα εξήλθε του προγράμματος των δανειστών, ο ELA ήταν ύψους 4,49 δισ. ευρώ.
Τραπεζικές πηγές μιλώντας στο ΑΜΠΕ τόνιζαν πως ο μηδενισμός του ELA δείχνει ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα επανέρχεται στην κανονικότητα.

naftemporiki.gr