Σαρωτικούς ελέγχους σε εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις ξεκινά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδίου δράσης που έχει εκπονήσει για φέτος, με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, της διακίνησης «μαύρου» χρήματος και κατ' επέκταση την αύξηση των δημόσιων εσόδων.
Από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν τουλάχιστον το 70% θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας. Ποσοστό εξάλλου τουλάχιστον 75% των ελέγχων θα αφορά καταρχήν χρήσεις της τελευταίας τριετίας για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
Είναι αξιοσημείωτο επίσης ότι κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους έχουν προγραμματιστεί να διενεργηθούν από τις ελεγκτικές υπηρεσίες, εκτός από τους ανωτέρω ελέγχους, και 2.500 έλεγχοι για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των μη ετήσιων υποχρεώσεων των φορολογιών κεφαλαίου.
Παραβατικότητα και εισπραξιμότητα
Σύμφωνα με τις νεότερες οδηγίες του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλή όλες οι υποθέσεις θα πρέπει να αξιολογούνται από τους ελεγκτές με σκοπό την προτεραιοποίηση αυτών που παρουσιάζουν μεγαλύτερη παραβατικότητα και εισπραξιμότητα, με βάση πάντα αντικειμενικά κριτήρια ανάλυσης κινδύνου και στοιχεία από εσωτερικές και εξωτερικές πηγές πληροφόρησης, δηλαδή από άλλους οργανισμούς, φορείς, ΔΕΚΟ, το Χρηματιστήριο, αλλά και τράπεζες. Πληροφορίες οι οποίες θα ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα του φορολογικού ελεγκτικού μηχανισμού, την επίτευξη των στόχων του Επιχειρησιακού Σχεδιασμού έτους 2019 και τη διασφάλιση των δημόσιων εσόδων. Θα πρέπει να αναφερθεί εξάλλου ότι για το 2019 η ΑΑΔΕ έχει προγραμματίσει να διενεργηθούν 25.000 πλήρεις και μερικοί φορολογικοί έλεγχοι από τις ελεγκτικές υπηρεσίες ΚΕΜΕΕΠ, ΚΕΦΟΜΕΠ και ΔΟΥ. 

naftemporiki.gr