Σε «τεχνικούς λόγους» αποδίδει ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) τη μη αύξηση των συντάξεων χηρείας σε εφαρμογή του ν. 4611/2019.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο φορέας, «η διαδικασία αύξησης των συντάξεων χηρείας, σε εφαρμογή του ν. 4611/2019, δεν είναι εφικτό να ολοκληρωθεί αυτόν το μήνα για τεχνικούς λόγους (πληθώρα περιπτώσεων, υπολογισμός του ευνοϊκότερου για τους δικαιούχους τρόπου υπολογισμού)».

Ο ΕΦΚΑ υπογραμμίζει πάντως πως «σε κάθε περίπτωση, οι αυξήσεις για όλες ανεξαιρέτως τις κατηγορίες των δικαιούχων θα ενσωµατωθούν στο σύστηµα πληρωµών των συντάξεων και θα καταβληθούν με αναδρομική ισχύ, δηλαδή από τη δημοσίευση του σχετικού νόμου στο ΦΕΚ (Παρασκευή 17 Μαΐου 2019)».

Όπως έγραφε χθες η «Ν» όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν σύνταξη χηρείας (θανάτου), δεν είδαν προχθές καμία αύξηση των συντάξιμων αποδοχών τους, παρά τη ρητή αναφορά της πρόσφατης ρύθμισης που περιλαμβάνεται στον νόμο για τις «120 δόσεις» ότι οι συντάξεις χηρείας θα αυξηθούν από το 50% στο 70% του ποσού που ελάμβανε ο θανών δικαιούχος.

Επισημαίνεται ότι ο πρόσφατος νόμος 4611/2019 στο άρθρο 19 (σύνταξη λόγω θανάτου), παράγραφος 7, αναφέρει: «Οι διατάξεις του παρόντος εφαρμόζονται, από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, και σε όσες αποφάσεις συνταξιοδότησης έχουν ήδη εκδοθεί κατ' εφαρμογή του ν. 4387/ 2016». Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο νόμος να ισχύει από τις 17 Μαΐου, όμως οι συντάξεις Ιουνίου που θα έπρεπε να καταβληθούν αυξημένες, κατά περίπου 40% καταβλήθηκαν χωρίς αυξήσεις.

Εκτιμάται ότι οι αυξήσεις στις συντάξεις χηρείας αφορούν περίπου 47.000 δικαιούχους.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ