Ένα καινοτόμο πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών συνεχίζει να εφαρμόζεται στην πόλη της Λάρισας για πέμπτο έτος από τον δήμο Λαρισαίων, στοχεύοντας στη στήριξη και ανακούφιση των οικογενειών που δεν έχουν τη δυνατότητα διακοπών τους καλοκαιρινούς μήνες.
Το πρόγραμμα που έχει την ονομασία «Κατασκήνωση στην Πόλη» αποτελεί μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία του δήμου σε συνεργασία με τους φορείς της πόλης, με την ανταπόκριση των παιδιών να είναι τεράστια.
Φέτος περίπου 2.200 παιδιά αναμένεται να συμμετέχουν και να παρακολουθήσουν δωρεάν έως τις 6 Σεπτεμβρίου, τα εκπαιδευτικά και ψυχαγωγικά προγράμματα που αφορούν αθλητικές δραστηριότητες, εικαστικά εργαστήρια, θεατρικό παιχνίδι, κουκλοθέατρο, παιδική λογοτεχνία, ζαχαροπλαστική, μαθήματα φωτογραφίας, σκάκι, φυσικές επιστήμες, εκδρομές και πικ - νικ, θέατρο σκιών, ρομποτική, κηπουρική, μελισσοκομία, αστρονομία, ανακύκλωση, κυκλοφοριακή αγωγή, επισκέψεις σε μουσεία και χώρους πολιτισμού και πολλές άλλες εκπλήξεις.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δημήτρης Δεληγιάννης υποστήριξε ότι με το πρόγραμμα «διαμορφώνεται μια φιλοσοφία ότι η πόλη και οι φορείς της στηρίζουν τα παιδιά της».
Όπως είπε, η «Κατασκήνωση στην Πόλη» είναι ενταγμένη στο πλαίσιο του προγράμματος «η Πόλη που Μαθαίνει» και περιλαμβάνει τη συνεργασία των δομών του δήμου με τους φορείς της πόλης».
Μεταξύ άλλων ο κ. Δεληγιάννης χαρακτήρισε το πρόγραμμα πετυχημένο, καθώς ξεκίνησε πριν πέντε χρόνια με 150 παιδιά, ενώ φέτος υπάρχουν πάνω από 2.200 αιτήσεις.
Αναφορικά με το περιεχόμενο και τις δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της «Κατασκήνωσης στην Πόλη», ο αντιδήμαρχος είπε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό πρακτορείο Ειδήσεων, ότι τα παιδιά περνάνε δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους, αποκτούν διαφορετικές παραστάσεις και παράλληλα, ευαισθητοποιούνται για πολύ σημαντικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον πολιτισμό αλλά και με τα κοινωνικά προβλήματα μιας πόλης.
«Είναι πολύ σημαντικό ότι τα παιδιά επισκέπτονται τα μουσεία της πόλης μαθαίνουν την ιστορία, ευαισθητοποιούνται για θέματα όπως είναι οι εξαρτήσεις αλλά και για τα άτομα με αναπηρία, ενώ παράλληλα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν αθλητικούς χώρους της πόλης όπως είναι και η δημοτική πισίνα της Λάρισας.
Και βέβαια τα παιδιά έχουν δημιουργική απασχόληση σε θέματα όπως η ρομποτική, όπως και ζητήματα που έχουν να κάνουν με την παράδοση του Καραγκιόζη, ενώ μπορούν να παίξουν σκάκι, να μάθουν για τα αστέρια σε μαθήματα αστρονομίας κ.α» σημείωσε ο κ. Δεληγιάννης.
Μιλώντας για τους λόγους που το πρόγραμμα «Κατασκήνωση στην Πόλη» είναι εξαιρετικά επιτυχημένο και η συμμετοχή των παιδιών μεγάλη, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Λαρισαίων, σημείωσε πως οφείλεται στο γεγονός ότι «δίνει διέξοδο στις οικογένειες που δεν μπορούν να κάνουν διακοπές τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και διότι το πρόγραμμα είναι ελκυστικό και αρέσει στα παιδιά, καθώς κοινωνικοποιούνται διαμορφώνουν ομάδες και φιλίες».
Αξίζει να σημειωθεί πως σε διάφορες κοινές δράσεις της «Κατασκήνωσης στην Πόλη» συμμετέχουν και τα παιδιά των προσφύγων από τη δομή φιλοξενίας προσφύγων στο Κουτσόχερο.
Η πρώτη περίοδος ξεκίνησε τη Δευτέρα 24 Ιουνίου και ολοκληρώνεται στις 12 Ιουλίου 2019. Ακολουθούν η Β΄ κατασκηνωτική περίοδος από 15 Ιουλίου 2019 έως 2 Αυγούστου 2019 και η Γ΄ κατασκηνωτική περίοδος από 16 Αυγούστου έως 6 Σεπτεμβρίου 2019.

Ηλίας Σκυλλάκος (AΠΕ-ΜΠΕ)