Το 8% των μαθητών που συμμετείχαν στην έρευνα με τίτλο «Άγχος Εξέτασης στους μαθητές Λυκείου που κατοικούν σε αστικά και ημιαστικά κέντρα στην περιφέρεια Θεσσαλίας» σχεδόν λυγίζουν από το άγχος που προκαλούν οι εισαγωγικές για τα Πανεπιστήμια εξετάσεις, σύμφωνα με τα αποτελέσματα.
Στην έρευνα συμμετείχαν 800 μαθητές από Γενικά και Επαγγελαμτικά Λύκεια σε Λάρισα, Γόννους και Φαρκαδόνα. Η έρευνα υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Φαρκαδόνας και έλαβε την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και του ΙΕΠ, την στήριξη των Δευτεροβάθμιων Διευθύνσεων Λάρισας και Τρικάλων, του ΠΕΚΕΣ Θεσσαλίας, του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Τεμπών, και του τμήματος Προγραμματισμού του Δήμου Φαρκαδόνας, ενώ επιστημονικά υπεύθυνος της δράσης είναι ο επίκουρος καθηγητής Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Μπονώτης.
Το άγχος, όπως είπε στην ΕΡΤ Λάρισας, η ψυχολόγος στο Κέντρο Κοινότητας Φαρκαδόνας Δήμητρα Παπαστεργίου, «προτιμάει» τα κορίτσια, πολύ περισσότερο σε σχέση με τα αγόρια. Η έρευνα έδειξε, επίσης, ότι οι μαθητές στα αστικά κέντρα έχουν περισσότερο άγχος σε σχέση με τις ημιαστικές περιοχές.
Άλλο εύρημα της έρευνας είναι, ότι, η πλειονότητα των μαθητών θεωρούν πώς χωρίς φροντιστήριο δεν είναι εφικτό να πετύχουν την εισαγωγή τους στο Πανεπιστήμιο.
Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων γίνεται αυτή την ώρα σε μια εκδήλωση ανοιχτή προς το κοινό καθώς και στο εκπαιδευτικό προσωπικό και στους μαθητές που έλαβαν μέρος στην έρευνα αυτήν, στην Ιατρική Σχολή στην πλ. Ταχυδρομείου.
Το επόμενο διάστημα θα γίνεουν και παρεμβάσεις συμβουλευτικών δράσεων στα σχολεία που συμμετείχαν με σκοπό την διαχείριση του άγχους σε συμφωνία με τα αποτελέσματα της έρευνας.
Στην εκδήλωση ομιλητές είναι οι κκ. Ελένη Ξυνοπούλου, η ψυχολόγος MSc υπ. Διδάκτωρ ΠΘ Δήμητρα Παπαστεργίου και ο ψυχολόγος MSc Κοινωνικής Ψυχολογίας Νίκος Ντιρογιάννης.

ert.gr