Τον δρόμο της εκπόνησης μελετών και της αναζήτησης χρηματοδοτικών εργαλείων προκειμένου να αξιοποιηθεί από τον Δήμο Λαρισαίων η έκταση 240 στρεμμάτων του ΕΘΙΑΓΕ στη συνοικία Αβέρωφ, αλλάζοντας τη μορφή των γύρω συνοικιών αλλά και της πόλης, άνοιξε η ολοκλήρωση του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών.

Ένας διαγωνισμός ενταγμένος στην πρωτοβουλία του Δήμου Λαρισαίων να αξιοποιήσει την παραχωρηθείσα έκταση εξετάζοντας προτάσεις όπως της δημιουργίας πολιτιστικού ή συνεδριακού κέντρου στον χώρο των αποθηκών, της δημιουργίας βοτανικού κήπου ή μιας νέας εστίας πρασίνου, της λειτουργίας Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Κέντρου Αγροτικής Καινοτομίας ή Μουσείου Εδαφών όπως έχει προταθεί.

Τα βραβεία αλλά και τους επαίνους στους συμμετέχοντες στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό παρουσίασαν χθες, σε συνέντευξη Τύπου, ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης και η γενική διευθύντρια του Δήμου, Λίλη Γιοβρή πλαισιωμένοι από τη γ.γ. του Δήμου, Βάσω Μόσιαλου και τον αντιδήμαρχο Αστικής Ανάπτυξης, Δημ. Μαβίδη παρουσία του τεχνικού συμβούλου του Δήμου, Αντ. Χατζηδιαμαντή.

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα του διαγωνισμού (σ.σ. και οι 14 προτάσεις θα προβληθούν σε έκθεση που θα γίνει τη Μεγάλη Τρίτη 23 Απριλίου, στον Μύλο του Παππά) ο κ. Καλογιάννης εξέφρασε την ικανοποίησή του που «μια διεκδίκηση 30 χρόνων ολοκληρώνεται και μπαίνει στις ράγες της υλοποίησης». Σημειώνοντας ότι «αυτή τη θητεία όχι μόνο καταφέραμε να προσκτηθεί στην πόλη μια σημαντική έκταση 240 περίπου στρεμμάτων του ΕΘΙΑΓΕ, που θα αποτελέσει ένα μεγάλο πνεύμονα πρασίνου – ένα μεγάλο πάρκο, με έκταση σχεδόν διπλάσια του πάρκου Αλκαζάρ, αλλά καταφέραμε να ολοκληρώσουμε και τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών».

Για να υπογραμμίσει πως «με βάση τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα προχωρήσουμε στην εκπόνηση μελετών και σε αναζήτηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων, ώστε σταδιακά αυτός ο χώρος να διαμορφώνεται».

ΒΡΑΒΕΙΑ – ΕΠΑΙΝΟΙ

«Πρόκειται για τον τρίτο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που προκηρύσσει ο Δήμος Λαρισαίων» τόνισε η κ. Γιοβρή που εξήγησε τη διαδικασία που ακολούθησαν τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Ιδεών. Για να διευκρινίσει πως «η επιτροπή έκρινε ότι παρόλο τη σαφή ιεραρχική κατάταξη που διαπιστώθηκε, δεν προκύπτει κάποια πρόταση που να πληροί τα κριτήρια τόσο του αγωνοθέτη, όσο και της ίδιας προκειμένου να βραβευτεί με πρώτο και δεύτερο βραβείο. Πρόκειται για αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών στον οποίο ζητούνται επιλύσεις αρχιτεκτονικής τοπίου και αστικού σχεδιασμού συγχρόνως .

Από μόνο του το εγχείρημα μοιάζει ιδιαίτερα απαιτητικό και αυτό μαζί με το μέγεθος του πεδίου, ενέτειναν τη δυσκολία του θέματος. Παρόλα αυτά υπήρξαν λύσεις οι οποίες προσπάθησαν να ανταποκριθούν σε όλα τα μέτωπα χωρίς να μπορέσουν να ολοκληρώσουν την προσπάθεια στο σύνολό της, και να διατυπώσουν προτάσεις με δυνατότητα υλοποίησης. Οι διαγωνιζόμενοι κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν ένα πολυδιάστατο προγραμματικό σύνολο και να δημιουργήσουν μια περιβαλλοντική ενότητα που να λαμβάνει υπόψη της το σύγχρονο τοπίο αλλά και να εισάγει μια νέα δημιουργική σχέση καθημερινού χρήστη και φυσικού περιβάλλοντος με ευαισθησία και ενσυναίσθηση ως προς αυτό.

Οι υποβολές δεν ανταποκρίθηκαν στο παραπάνω κριτήριο και παρουσίασαν προτάσεις που ενώ είχαν ενδιαφέρουσες σχεδιαστικές προσεγγίσεις, παρέμειναν αποσπασματικές.

Η επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα τη βράβευση των τριών συμμετοχών με κωδικούς αριθμούς 31224791ZX (Νο 2), 05032011FA (Νο 5), 18041502OE (Νο 13) με ισότιμο, τρίτο βραβείο. Επίσης αποφάσισε τη βράβευση με τρεις ισότιμους επαίνους λόγω των αξιόλογων σχεδιαστικών προσεγγίσεων τις συμμετοχές με κωδικούς αριθμούς 29092909AA (Νο 8), 11112228XY( Νο 9), 20190101DT (Νο 1)».

Να σημειωθεί πως την Επιτροπή αποτελούσαν οι εξής: Γ. Τσολάκης, αρχιτέκτονας μηχανικός, ελεύθερος επαγγελματίας ως πρόεδρος της επιτροπής. Στυλιανή Στ. Λεφάκη, αρχιτέκτονας μηχανικός, επίκουρος καθηγητής Αρχιτεκτονικής Σχολής Α.Π.Θ.. Μιχάλης Νίκ. Κανταρτζής, αρχιτέκτονας μηχανικός, ελεύθερος επαγγελματίας. Σοφοκλής Χρ. Κωτσόπουλος, αρχιτέκτονας μηχανικός, εντεταλμένος επίκουρος καθηγητής Αρχιτεκτονικής Σχολής Α.Π.Θ.. Ευαγγελία Γιοβρή, αρχιτέκτονας μηχανικός, γενική διευθύντρια της του Δήμου Λαρισαίων.

ΒΡΑΒΕΙΑ

Αναλυτικότερα τα βραβεία απονεμήθηκαν ως εξής: 3ο Βραβείο (συμμετοχή με κωδικό 31224791ZX) στην Ομάδα Μελέτης: Ζούπας Γ. Δημήτριος. 3ο βραβείο (συμμετοχή με κωδικό 05032011FA) στην Ομάδα Μελέτης: Αδαμάκης Στέφανος (34%), Μπουραζά Χρυσάνθη (25%) Μουντριχάς Νικόλαος (25%), Κουζούπη Ασπασία (16%). 3ο βραβείο (συμμετοχή με κωδικό 18041502OE) στην Ομάδα Μελέτης: Γουρδούπης Δημήτριος (100 %), Τρυφωνίδου Κατερίνα.

ΕΠΑΙΝΟΙ

Επαινο έλαβαν οι εξής: Συμμετοχή με κωδικό 29092909AA στην Ομάδα Μελέτης: Χελιδώνη Αικατερίνη (55%), Κατσαρός Αντώνιος (45%). Συμμετοχή με κωδικό 11112228XY στην Ομάδα Μελέτης: Τέλλιος Αναστάσιος (45%), Ζαβράκα Δέσποινα (45%), Νάνη Θεοδώρα -Ραφαέλα (10%). Συμμετοχή με κωδικό 20190101DT στην Ομάδα Μελέτης: Ταμπάκη Δήμητρα (50%), Γρουσόπουλος Θεόδωρος (50%).

Να σημειωθεί τέλος ότι ο κ. Χατζηδιαμαντής μεταξύ άλλων επισήμανε πως «η αξιοποίηση αυτού του χώρου αλλάζει τη μορφή της πόλης, με χρήσεις που θα έχουν βιωσιμότητα».

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ Ελευθερία