Λίγο πριν τα μεσάνυχτα ολοκληρώθηκε ακόμα ένας μαραθώνιος δημοτικού συμβουλίου στο Δήμο Λαρισαίων. Tο θέμα που μονοπώλησε το ενδιαφέρον αφορούσε τη σύναψη δανείου ύψους 3,9 εκατομμυρίων ευρώ για την ανανέωση του στόλου καθαριότητας και την ενίσχυση της Υπηρεσίας Καθαριότητας με τη πρόταση της δημοτικής Αρχής να περνά.

Ουσιαστικά όλοι συμφώνησαν πως ο στόλος της υπηρεσίας Καθαρισμού του Δήμου Λαρισαίωn έπρεπε να είχε αντικατασταθεί εδώ και χρόνια, προσπαθώντας όμως να συμφωνήσουν στο τρόπο αποπληρωμής.

Συμφωνία στο σκοπό, όχι όμως και στον τρόπο μεταξύ Δημοτικής Αρχής και Αντιπολίτευσης.

Οι εξηγήσεις πριν τα… χαρακώματα

Το λόγο πήρε πρώτα ο Δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης, εξηγώντας τη διαδικασία όπως και το επιτόκιο που δίνει το Ταμείο Παρακαταθηκών (3,7%), εξηγώντας πως με την πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου και την παρουσίαση σε κάποια τράπεζα, ουσιαστικά θα επιλεχθεί το χαμηλότερο επιτόκιο, ξεκινώντας ουσιαστικό ο Δήμος διαπραγματεύσεις για την αγορά.

Με τον αντιδήμαρχο, Θάνο Αδαμόπουλο να εξηγεί τα οικονομικά δεδομένα του Δήμου και το δάνειο των 3.9 εκατ. ευρώ, αλλά και τις συνθήκες όπου μπορεί να παρθεί το δάνειο, που ο Δήμος Λαρισαίων έχει μία θετική εικόνα πιάνοντας όλα τα επιτρεπτά όρια, σε σύγκριση με το πρόγραμμα λίσινγκ.

Ενώ συμπλήρωσε, «θα πρέπει να παρθεί απόφαση για να πάρουμε προτάσεις και να συζητήσουμε. Σκοπός είναι να υπάρχει απόφαση οργάνων. Δεν συζητάμε σήμερα όρους. Εμείς συζητάμε για το σκοπό. Μέσω λίζινγκ μιλάμε για 2.3 εκατ. ευρώ κι εμείς θα δίναμε και κάποια χρήματα για να φτάσουμε στα 2.9 εκατ. Με το δάνειο το ποσό ανεβαίνει στα 3.9 εκατ. ευρώ όπου θα έχουμε μία συνολική ανανέωση του στόλου. Επιλέγουμε περισσότερα χρήματα με μικρότερο κόστος. Ο Δήμος έχει 14 εκατ. ευρώ διαθέσιμα, άρα το δάνειο που θέλουμε είναι επενδυτικό».

Για να πάρει το λόγο ξανά ο Απόστολος Καλογιάννης. «Εμείς επιθυμούμε η καθαριότητα να παραμείνει δημοτική υπηρεσία. Αυτό χρειάζεται όμως προσωπικό κι ανανέωση του στόλου. Το δάνειο είναι επενδυτικό λοιπόν κι όχι για λειτουργικά έξοδα. Κι ένα δάνειο με βάθος δεκαετίας μας δίνει τη δυνατότητα διαχείρισης τοκοχρεολυσίων 500.000 ευρώ το χρόνο.

Σε σύγκριση με το λίζινγκ έχει ορισμένα θετικά στοιχεία, αλλά τους όρους θα τους συζητήσουμε όταν έρθει η ώρα. Το σημαντικό όμως είναι πως το δάνειο θα είναι μικρότερο και θα αγοραστούν περισσότερα μηχανήματα. Ενώ σε αντίθεση με το λίζινγκ θα μπορέσουμε να συζητήσουμε και με άλλες εταιρίες για καλύτερες εκπτώσεις».

Παράλληλα ο Δήμαρχος Λαρισαίων ξεκαθάρισε πως η αποπληρωμή θα γίνει αποκλειστικά από τα ανταποδοτικά τέλη, που έτσι κι αλλιώς χρησιμοποιούνται όλα αυτά τα χρόνια για την καθαριότητα.

Οι πρώτες κόντρες

Η ένταση άρχισε να ανεβαίνει από τις ερωτήσεις, με την πλευρά της αντιπολίτευσης θέτει ερωτήματα σχετικά με τα διαθέσιμα που έχει ο Δήμος και γιατί δεν γίνεται άμεσα η αγορά από αυτά χωρίς να χρειαστεί να προχωρήσουν σε κάποιο δάνειο.

Μάλιστα «οι σκιές» που ανέφερε ο επικεφαλής της «Λαρισαίων Κοινόν» Κ. Βαιούλης ζητώντας διαπαραταξιακή επιτροπής για να ελεγχθούν τα οικονομικά του δήμου προκάλεσε την έκρηξη του δημάρχου που μίλησε για προσβολή στο πρόσωπό του.

Η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Λαρισαίων κ. Ρένα Καραλαριώτου, ξεκαθάρισε πως είναι αναγκαίο να ανανεωθεί ο στόλος, θέτοντας όμως την απορία για το τι έγινε τα προηγούμενα χρόνια.

Μεταξύ άλλων ανέφερε, «εμείς δώσαμε τα τελευταία έξι χρόνια περίπου 2 εκατ. ευρώ για ανταλλακτικά. Δεν έχει σημασία το προσωπικό, καθώς μιλάμε για αντικατάσταση των μηχανημάτων. Γιατί λοιπόν τώρα είναι επείγον να πάρουμε το δάνειο; Γιατί τελικά θέλετε να πάρουμε δάνεια; Υπάρχει οικονομική αδυναμία στο Δήμο και δεν μπορούμε να δώσουμε 3.9 εκατ. ευρώ; Γιατί να φορτωθούν οι Λαρισαίοι με ένα δάνειο»;

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Πέτρος Κρίκης, άφησε αιχμές τονίζοντας πως πόροι του Δήμου πήγαν για άλλα έργα κι όχι για την καθαριότητα, ενώ οι κύριοι Βαϊούλης και Γαμβρούλας συμφώνησαν πως είναι αναγκαίο να ανανεωθεί άμεσα ο στόλος με τον δεύτερο όμως να ζητά να μπούνε στο τραπέζι όλοι οι τρόποι για την αγορά των μηχανημάτων.

Υπερψηφίστηκε

Με 25 «ναι» (περιλαμβάνοντας τις θετικές ψήφους της ΠΡ.ΑΞΙ. και της Ορμής Ανανέωσης) πέρασε η διάταξη, ενώ τα 24 «όχι» ακούστηκαν από τη Λάρισα Μπροστά, τη Λαϊκή Συσπείρωση και την Λαρισαίων Κοινών.

Βέβαια ο Απόστολος Καλογιάννης λίγο πριν την ολοκλήρωση μίλησε για μικροψυχία κάποιων συμβούλων, τονίζοντας πως είδε μία αντιπολίτευση που ήθελε να μην γίνει έργο.

Τέλος σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα συζητηθούν οι όροι του δανείου και σύμφωνα με το Απόστολο Καλογιάννη αν οι διαδικασίες κινηθούν γρήγορα τα νέα μηχανήματα θα δοθούν στην υπηρεσία εντός του 2021.

tinealarissa.gr