Πολλές αντιδράσεις προκάλεσε σε μερίδα πολιτών και της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», η βούληση της Διοίκησης του Δήμου Καρδίτσας να παραχωρήσει στην Εκκλησία την χρήση ενός στρέμματος του πρώην στρατοπέδου «Λουμάκη» για ανέγερση του νέου Ιερού Ναού του πολιούχου της Καρδίτσας Αγίου Σεραφείμ.

Έγιναν ακόμη και δυναμικές κινητοποιήσεις για την αποτροπή της παραχώρησης, ωστόσο η Δημοτική Αρχή «πέρασε» με μεγάλη πλειοψηφία το θέμα από το Δημοτικό Συμβούλιο, διευθετώντας έτσι μια εκκρεμότητα που υπήρχε από το 2018.

Πάντως, όπως είπε στο KarditsaLive.Net ο Δήμαρχος κ. Βασίλης Τσιάκος, στις προθέσεις του ήταν αμέσως μετά την άρση του lockdown για την πανδημία του κορωνοϊού, να προωθήσει το μείζον ζήτημα εκπόνησης της μελέτης ανάπλασης και αξιοποίησης του πρώην στρατοπέδου «Λουμάκη».

Εξάλλου η μελέτη είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ένταξη του έργου σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα όπως το νέο ΕΣΠΑ.

Πράγματι, μετά την ψήφιση της παραχώρησης χρήσης του 1 στρέμματος (στην Εκκλησία) από τα 55 στρέμματα της συνολικής έκτασης όπου βρίσκεται το «Λουμάκη», ο κ. Τσιάκος σήμερα (Τρίτη 23/6), συναντήθηκε στο Δημαρχείο με μελετητές που είχαν συμμετάσχει στον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Ιδεών τον Δεκέμβριο του 2017.

Σκοπός της συζήτησης ήταν να υπάρξει εμπεριστατωμένη ενημέρωση της Δημοτικής Αρχής γύρω από τις προτάσεις (1ο, 2ο, 3ο Βραβείο και 1η. 2η, 3η, Εξαγορά) στις οποίες κατέληξε η Επιτροπή Αξιολόγησης των συνολικά 22 φακέλων που είχαν υποβληθεί στο Διαγωνισμό.

Ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος δήλωσε στο KarditsaLive.Net ότι είναι αποφασισμένος να ξεκινήσει το γρηγορότερο την εκπόνηση της μελέτης ανάπλασης του «Λουμάκη» η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για την χρηματοδότηση και υλοποίηση αυτού του μεγάλου έργου που θα αλλάξει την φυσιογνωμία στη νότια πλευρά της πόλης.

Βέβαια χρειάζεται να εξασφαλιστούν από ιδίους πόρους αρκετά χρήματα, όμως ο κ. Τσιάκος υπογράμμισε πως η Δημοτική Αρχή θα κάνει ότι χρειάζεται για να βρεθούν σύντομα οι πιστώσεις.

Επιπλέον, ο Δήμαρχος αποκάλυψε στην ηλεκτρονική εφημερίδα μας πως θα ζητήσει από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας την παραχώρηση στον Δήμο Καρδίτσας και της έκτασης περίπου 61 στρεμμάτων του εγκαταλελειμμένου στρατοπέδου «Κιούση», επί της οδού Κουμουνδούρου μετά τις σιδηροδρομικές γραμμές, για να την αξιοποιήσει ως χώρο πρασίνου, αναψυχής και άθλησης.

Να σημειωθεί ότι μαζί με την μεταβίβαση στο Δήμο Καρδίτσας της κυριότητας του «Λουμάκη», παραχωρήθηκαν και οι κοινόχρηστες εκτάσεις, συνολικού εμβαδού 11.486,73 τ.μ. (δρόμοι 2.399,68 τ.μ., πεζόδρομοι 3.352,20 τ.μ. και κοινόχρηστο πράσινο 5.734,85 τ.μ.), του πρώην στρατοπέδου «Κιούση» που προκύπτουν από την πολεοδόμησή του επ' ωφελεία της Στρατιωτικής Υπηρεσίας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει να θυμηθούμε τι αναφέρει στο μεγαλύτερο μέρος της η πρόταση που έλαβε το 1ο Βραβείο στον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Ιδεών τον οποίο είχε διοργανώσει ο Δήμος επί Δημαρχιακής θητείας του κ. Φώτη Αλεξάκου.

Ο ίδιος μιλώντας στο KarditsaLive.Net επισήμανε ότι στόχος του Διαγωνισμού ήταν ο Δήμος να έχει στα χέρια του ολοκληρωμένες προτάσεις από τις οποίες θα μπορούσε να αντλήσει χωρίς δεσμεύσεις απέναντι στους μελετητές, πολλές διαφορετικές, η καινοτόμες ιδέες για την ανάπλαση και αξιοποίηση του «Λουμάκη» και στη συνέχεια να προχωρήσει βασιζόμενη σε αυτές στην εκπόνηση της τελικής μελέτης έργου.

karditsalive.Net