Επιστροφή στην «κανονικότητα» για την αλλαντοβιομηχανία Creta Farms προσδοκάται να επιτευχθεί μετά και την υπογραφή χθες από τους δύο βασικούς μετόχους αδερφούς Δομαζάκη του Μνημονίου Κατανόησης (Memorandum of Understanding -MoU) με τις πιστώτριες τράπεζες, εξέλιξη η οποία «ανοίγει» τις γραμμές χρηματοδότησης από πλευράς πιστωτικών ιδρυμάτων και ενεργοποιεί τις διαδικασίες αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή.

Ειδικότερα, χθες το πρωί -σε διαφορετική ώρα- οι δύο βασικοί μέτοχοι εισήλθαν στο γραφείο του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδ. Γεωργιάδη (ο οποίος ανέλαβε τη σχετική πρωτοβουλία) όπου και υπέγραψαν ξεχωριστά το σχετικό MoU.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει το Μνημόνιο Κατανόησης, τοποθετείται άμεσα επικεφαλής Οικονομικής Αναδιάρθρωσης (CRO) εκπρόσωπος της EY. Η ελεγκτική εταιρεία, πέρα από την επιτήρηση της πορείας των χρημάτων που μπαίνουν στην αλλαντοβιομηχανία από τις τράπεζες, αναλαμβάνει και τη διαδικασία για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή.

Παράλληλα, προβλέπεται η επιστροφή των σημάτων και των πατεντών της αλλαντοβιομηχανίας από την κυπριακή εταιρεία συμφερόντων των αδερφών Δομαζάκη στη μητρική εταιρεία.

Από την πλευρά των τραπεζών υπήρξε δέσμευση ότι θα ανοίξουν άμεσα οι γραμμές πίστωσης έτσι ώστε η αλλαντοβιομηχανία να μπορέσει να επανέλθει σε ομαλή λειτουργία.

Το χρονοδιάγραμμα

Σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα, έως τις 31 Ιουλίου 2019 θα πρέπει να έχουν μεταβιβασθεί στη μητρική τα σήματα της Creta Farms, ενώ ο αρχικός στόχος για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή θέλει τη διαδικασία αυτή να έχει φτάσει τουλάχιστον σε προχωρημένο στάδιο έως τις 30 Οκτωβρίου 2019.

Οι ενδιαφερόμενοι

Μέχρι στιγμής, καταρχήν εκφρασμένο ενδιαφέρον για την αλλαντοβιομηχανία έχει εμφανίσει ο κ. Θόδωρος Δουζόγλου ο οποίος συμπράττοντας με τον Κωνσταντίνο Δομαζάκη έχει καταθέσει Δεσμευτική Επιστολή ( Letter Of Intent) στην οποία αναφέρεται η πρόθεσή του να εισέλθει στην Creta Farms μέσω της εταιρίας του SCDGROUP LTD που εδρεύει στην Κύπρο, εισφέροντας κεφάλαια έως του ποσού των 15 εκατ. ευρώ.

Επίσης, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ζωηρό ενδιαφέρον έχει και το αμερικανικό επενδυτικό fund HIG Capital, η πρόταση του οποίου φέρεται να περιλαμβάνει γενναίο κούρεμα στις δανειακές υποχρεώσεις της αλλαντοβιομηχανίας.

Οι τελευταίες εξελίξεις ενδυναμώνουν και το σενάριο της ύπαρξης εν τέλει ενδιαφέροντος και από πλευράς του ομίλου Chipita, ο οποίος να υπενθυμιστεί εξαγόρασε το 2017 -έπειτα από μια μακρά περίοδο διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες που διήρκεσε σχεδόν δύο χρόνια- την αλλαντοβιομηχανία Νίκας. Πάντως, σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση ενδιαφέροντος από πλευράς Chipita και όχι μόνο, φέρεται να έχει το κεφάλαιο της δανειακής αναδιάρθρωσης. Να σημειωθεί ότι στο μνημόνιο δεν υπάρχει όρος για αναδιάρθρωση δανεισμού, γεγονός όμως που δεν μπορεί να αποκλεισθεί τη στιγμή που θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ενδιαφερόμενων με τις τράπεζες. Σημειώνεται ότι το σύνολο των δανείων της Creta Farms την 31η Δεκεμβρίου ήταν 109,53 εκατ. ευρώ. Από πλευράς τραπεζών δεν αποκλείεται να εμφανιστούν διατεθειμένες να συζητήσουν υπό προϋποθέσεις κάποιο μικρής έκτασης κούρεμα δανείων, ωστόσο η προσέγγιση κάθε πιστωτικού ιδρύματος θα εξαρτηθεί και από τις προβλέψεις που έχει πραγματοποιήσει.

Αξίζει πάντως να επισημανθεί ότι δεν έχει διευκρινιστεί εάν ο έλεγχος της Deloitte  που έχει ζητήσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (ελέγχονται τόσο οι καταγγελίες του κ. Κ Δομαζάκη αλλά και τα στοιχεία της έκθεσης της PwC) συνεχίζεται προκειμένου να επιβεβαιωθεί η ροή του χρήματος, ήτοι τα 11,6 εκατ. ευρώ,  αλλά και τα αποδεικτικά στοιχεία πάνω στα οποία στηρίζεται το αρχικό πόρισμα της PwC, το οποίο δεν δημοσιοποιήθηκε ποτέ στην πλήρη μορφή του. 

Κινητοποίηση του ΥΠΑΝ

Σχολιάζοντας την υπογραφή του MoU, ο Αδ. Γεωργιάδης επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι καταλυτικό για να πείσει τους αδερφούς Δομαζάκη ήταν ότι θα τόνιζε ο ίδιος το βάρος της ευθύνης τους, καθώς, όπως τόνισε, «η εταιρεία αυτή την εβδομάδα θα έκλεινε, δεν θα υπήρχε επόμενη εβδομάδα για την εταιρεία». Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν μπαίνει στις λεπτομέρειες αναδιάρθρωσης αλλά στο διπλωματικό κομμάτι για να προχωρήσουν οι τράπεζες για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή υποστηρίζοντας παράλληλα ότι υπάρχουν πολλοί επενδυτές που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Σημειώνεται ότι η κινητοποίηση του υπουργού ήρθε μετά και την ενημέρωση για το σοβαρό πρόβλημα στην εταιρεία από τον υφυπουργό Υποδομών και βουλευτή Ρεθύμνης, Γιάννη Κεφαλογιάννη.

Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Δομαζάκης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «θεωρώ ότι πλέον με την τοποθέτηση CRO και τη διασφάλιση μέσω του MοU της συνεχούς ενημέρωσης των μετόχων και των πιστωτών δημιουργούνται οι συνθήκες ώστε να υπάρξει έλεγχος στην οικονομική διαχείριση της εταιρείας στοιχείο απαραίτητο ώστε ο επενδυτής να γνωρίζει σαφώς που καλείται να επενδύσει».

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ - Της Δανάης Αλεξάκη