Το πρότζεκτ «εστίαση» επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καθώς μελετάτε έως και διπλάσιος χώρος έξω για κάθε μαγαζί, περισσότεροι ημιυπαίθριοι, λιγότερα ή και μηδενικά τέλη.
Σταδιακά, χιλιάδες επιχειρήσεις που κατέβασαν ρολά από τα μέσα Μαρτίου ετοιμάζονται να ανοίξουν.
Ανάμεσα σε αυτές, είναι χιλιάδες καταστήματα του κλάδου της εστίασης που δέχθηκε σφοδρά πλήγματα το τελευταίο διάστημα.
Ένας από τους κλάδους που «χτυπήθηκαν» ιδιαιτέρως είναι αυτός της εστίασης, καθώς η δυνατότητα κατ’ οίκον παραδόσεων ελάχιστα βοήθησε στο να συγκρατηθεί ο τζίρος τους.
Οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι τουλάχιστον το 1/3 των επιχειρήσεων εστίασης, δεν θα θελήσει ή δεν θα μπορέσει να σηκώσει ρολά, εάν δεν εφαρμοστούν δραστικά μέτρα στήριξης της ρευστότητας και της ανταγωνιστικότητας τους.
Με δεδομένο ότι στον κλάδο απασχολούνται περί τις 700.000 εργαζόμενοι, είναι προφανές το πλήγμα και στα ποσοστά ανεργίας.
Έτσι, η κυβέρνηση προχωρά στη λήψη μέτρων για την τόνωση του κλάδου της εστίασης που απασχολεί περισσότερους από 190.000 εργαζομένους με ποσοστό συμμετοχής 10,76% στην αγορά εργασίας.
Παπαθανάσης: Από 1η Ιουνίου ανοίγει με τα νέα μέτρα η εστίαση
«Από 1η Ιουνίου ανοίγει με τα νέα μέτρα η εστίαση» ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ν. Παπαθανάσης.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι «εντός του Ιουνίου θα λειτουργήσουν και οι εσωτερικοί χώροι των επιχειρήσεων»
«Πήγαμε καλά αυτή την βδομάδα, την Δευτέρα έχουμε το δεύτερο στάδιο ενώ έως την 1η Ιουνίου θα έχει επανεκκινηθεί το 70 με 75% της οικονομίας τόνισε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Σκάι.
Όπως ανέφερε ο ίδιος ισχύουν και για τον Μάιο τα υπάρχοντα μέτρα ενώ τα νέα μέτρα για τον Ιούνιο θα ανακοινωθούν σύντομα.
Το σχέδιο
Το σχέδιο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο σε επιχειρήσεις προβλέπει:
– Μείωση του ΦΠΑ στον καφέ που σερβίρουν οι καφετέριες από 24% στο 13%. Ενδεχομένως, να μειωθεί κατά μία ή δύο ποσοστιαίες μονάδες και ο ΦΠΑ στην εστίαση και συγκεκριμένα από 13% στο 12 ή 11%. Αν και εκπρόσωποι του κλάδου της εστίασης ζητούν τη μείωση του ΦΠΑ στο 6% (από 13%) για το φαγητό και στο 13% (από 24%) για τα αναψυκτικά και τα ποτά, το υπουργείο Οικονομικών στην παρούσα φάση δεν φαίνεται να συμφωνεί.
– Μείωση της προκαταβολής φόρου. Υπάρχουν εισηγήσεις για μια γενική μείωση της προκαταβολής φόρου στο 70% ή 50% για επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Επίσης, εξετάζονται σενάρια η μείωση της προκαταβολής φόρου να ισχύσει για συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας ή για τις επιχειρήσεις που έχουν σημαντική μείωση των ακαθάριστων εσόδων. Σημειώνεται ότι η προκαταβολή ανέρχεται στο 100% του φόρου και αφορά το επόμενο έτος, δηλαδή το 2021.
Ανήσυχοι οι άνθρωποι της εστίασης
Μεγάλη οικονομική ζημία στον κλάδο της εστίασης έχει προκαλέσει ο κοροναϊός.
Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία της Εργάνης, ότι τον Μάρτιο του 2020, υπήρξαν 28.000 λιγότερες θέσεις εργασίας στον κλάδο, συγκριτικά με τον ίδιο μήνα το 2019.
Η ανησυχία για το μέλλον επιχειρήσεων και εργαζομένων είναι έντονο, με τις επιχειρήσεις ακόμα να είναι κλειστές.
Και παρότι, θεωρητικά, επίκειται επαναλειτουργία τους, οι προϋποθέσεις που θα χρειάζεται να πληρούν, η μεγάλη ζημία που έχουν ήδη υποστεί και η κάθετη πτώση του τουρισμού από την πανδημία, προκαλούν περαιτέρω ανησυχίες.
Ο Βασίλης Βασιλάκης, από το Σωματείο Εστιατόρων Κέρκυρας, εξήγησε πως η καλοκαιρινή σεζόν στο νησί του ξεκινούσε από το Πάσχα.
«Έχουμε πτώση τζίρου 85% τα μαγαζιά της εστίασης. Φυσικά δεν έχουμε κάνει καμία πρόσληψη» τόνισε, προσθέτοντας ότι ζητούν επιδότηση εργασίας και όχι ανεργίας από το κράτος.
Από την πλευρά του, ο Γιάννης Παπαδόπουλος, από το Σωματείο Εστιατόρων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, αιτήθηκε  επιδότηση του 50% του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων της εστίασης «για να ανταπεξέλθουμε».
«Πρέπει να παρέχουμε 4-5 μήνες εργασίας για να συγκεντρώσουμε ικανό προσωπικό από άλλες περιοχές» σημείωσε, ζητώντας ουσιαστικά μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση.

(in.gr)