Συντριπτική είναι η στήριξη της κοινής γνώμης στα μέτρα φύλαξης των συνόρων στον Έβρο. Ωστόσο η δημιουργία κλειστών δομών στα νησιά για τους μετανάστες και πρόσφυγες διχάζει τους πολίτες, ενώ έκδηλη είναι η ανησυχία για την εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού.

Τα ευρήματα προκύπτουν από τη δημοσκόπηση της PULSE που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

Οσον αφορά στο πολιτικό βαρόμετρο η  Νέα Δημοκρατία ενισχύεται κατά 1% συγκριτικά με την προηγούμενη δημοσκόπηση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει 0,5% με την «ψαλίδα» να διαμορφώνεται στο 14%.

Κορωνοϊός

Ειδικότερα, στην ερώτηση πόσο ανησυχούν οι πολίτες για τον κορωνοϊό μετά και τα νέα κρούσματα στη χώρα μας συνολικά το 42% των πολιτών απαντά ότι ανησυχεί πολύ (17%), ή αρκετά (25%), το 26% μέτρια, ενώ συνολικά το 26% από λίγο (17%) έως ελάχιστα ή καθόλου (9%). Το 6% των ερωτηθέντων δηλώνει δεν ξέρω/ δεν απαντώ.

Οι νέοι 17 έως 29 ετών απαντούν ότι ανησυχούν από αρκετά έως πολύ από την επιδημία σε ποσοστό 27%, μέτρια απαντά το 24%, λίγο ελάχιστα έως καθόλου το 35%, ενώ το 14% δηλώνω δεν ξέρω δεν/ απαντώ. Οι ερωτώμενοι ηλικίας 30 έως 44 ετών απαντούν ότι ανησυχούν αρκετά έως πολύ σε ποσοστό 39%, μέτρια απαντά το 25%, λίγο ελάχιστα έως καθόλου το 28% ενώ το 8% απαντά δεν ξέρω/ δεν απαντώ.

Στους μεσήλικες 45 έως 59 ετών ανησυχεί από αρκετά έως πολύ το 43%, μέτρια ανησυχεί για την επιδημία το 31%, το 23% δηλώνει ότι ανησυχεί ελάχιστα έως καθόλου, ενώ το 3% δηλώνει δεν ξέρω/ δεν απαντώ. Για τις μεγαλύτερες ηλικίες 60 ετών και άνω το 54% ανησυχεί αρκετά έως πολύ, το 27% ανησυχεί μέτρια, λίγο ελάχιστα έως καθόλου απαντά το 17%, ενώ 2% δηλώνει δεν ξέρω/ δεν απαντώ.

Το 79% συνολικά των ερωτηθέντων δηλώνει ότι ξέρει πολύ (42%) έως αρκετά (37%) τα μέτρα προφύλαξης από το νέο κορωνοϊό, το 12% απαντά ότι γνωρίζει τα μέτρα μέτρια, ενώ το 4% δηλώνει ότι γνωρίζει τα μέτρα προφύλαξης λίγο (2%) ή ελάχιστα έως καθόλου (2%). Το 5% των ερωτώμενων δηλώνει δεν ξέρω/ δεν απαντώ.

Προσφυγικό/ ελληνοτουρκικά

Στην ερώτηση πόσο ανησυχούν για το προσφυγικό/ μεταναστευτικό μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις το 83% των ερωτώμενων συνολικά απαντά πολύ (62%) ή αρκετά (21%), το 7% μέτρια, ενώ συνολικά το 5% λίγο (3%) ή ελάχιστα έως καθόλου (2%). Το 5% απαντά δηλώνει δεν ξέρω/ δεν απαντώ.

Για το προσφυγικό/ μεταναστευτικό ανησυχεί αρκετά έως πολύ το 93% των εκλογέων της ΝΔ, 3% των εκλογέων μέτρια, 1% απαντά ότι ανησυχεί λίγο, ελάχιστα ή καθόλου, ενώ 3% δηλώνει δεν ξέρω/ δεν απαντώ.

Όσον αφορά τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό αρκετά έως πολύ ανησυχεί το 73%, το 13% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι αντιδρά μέτρια, το 11% λίγο, ελάχιστα ή καθόλου, ενώ το 3% απαντά δεν ξέρω/ δεν απαντώ.

Για το προσφυγικό/ μεταναστευτικό ανησυχεί αρκετά έως πολύ το 94% των εκλογέων του ΚΙΝΑΛ, 5% των εκλογέων μέτρια, ότι ανησυχεί λίγο ελάχιστα ή καθόλου απαντά το 1%.

Στην ερώτηση πόσο σας ανησυχεί η στάση της Τουρκίας και τα ελληνοτουρκικά θέματα, το 84% συνολικά απαντά πολύ (61%) ή αρκετά (23%), το 6% των ερωτηθέντων απαντά μέτρια, ενώ το 5% συνολικά απαντά λίγο (3%), ή ελάχιστα έως καθόλου (2%).

Ελληνοτουρκικά

Στην ερώτηση πόσο σας ανησυχεί η στάση της Τουρκίας και τα ελληνοτουρκικά θέματα, το 84% των ερωτηθέντων απαντά πολύ και αρκετά, και μόλις το 5% απαντά ότι ανησυχεί λίγο, ελάχιστα ή και καθόλου. Στο ίδιο ερώτημα το 92% των εκλογέων της ΝΔ απαντά αρκετά έως πολύ, το 4% μέτρια, ενώ το 4% δηλώνει δεν ξέρω / δεν απαντώ. Το 82% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει αρκετά έως πολύ, το 6% μέτρια, το 9% λίγο ελάχιστα έως καθόλου, ενώ το 3% απαντά δεν ξέρω/ δεν απαντώ.

Αρκετά έως πολύ ανησυχεί και το 91% των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ, μέτρια για τα ελληνοτουρκικά ανησυχεί το 8%, ενώ το 1% ανησυχεί λίγο ελάχιστα έως καθόλου.

Έβρος - μέτρα φύλαξης

Το 76% συνολικά των ερωτώμενων κρίνει τα μέτρα και τις ενέργειες της κυβέρνησης για τη φύλαξη των συνόρων, στον Έβρο, κινούνται σίγουρα σε σωστή κατεύθυνση (46%) ή μάλλον σε σωστή κατεύθυνση (30%), συνολικά το 18% των ερωτηθέντων απαντά  ότι τα μέτρα είναι μάλλον σε λανθασμένη (10%) ή σίγουρα σε λανθασμένη (8%) κατεύθυνση, ενώ 6% δηλώνει δεν ξέρω/ δεν απαντώ.

Συνολικά το 46% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι σίγουρα σε σωστή (25%) ή μάλλον σε σωστή κατεύθυνση ενώ το 46% συνολικά δηλώνει ότι οι κλειστές δομές είναι μάλλον σε λανθασμένη κατεύθυνση (20%) ή σίγουρα σε λανθασμένη κατεύθυνση (26%). 8% δηλώνει δεν ξέρω/ δεν απαντώ.

Πρόθεση ψήφου/ καταλληλότερος για πρωθυπουργός

Στην πρόθεση ψήφου το ποσοστό της ΝΔ διαμορφώνεται στο 39% (έναντι 38% της προηγούμενης σφυγμομέτρησης), του ΣΥΡΙΖΑ 25% (έναντι 25,5%), 6,5% σημειώνει το Κίνημα Αλλαγής (σταθερό), 5% το ΚΚΕ (σταθερό), 5,5% καταγράφει η Ελληνική Λύση (έναντι 4,5%), το ΜέΡΑ25 καταγράφει 2,5% (έναντι 3%), 1,5% η ΧΑ (σταθερό), 1% η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, 3,5% των ερωτηθέντων ψηφίζουν άλλο (έναντι 4%), το 3% άκυρο/ λευκό/ αποχή  (έναντι 3,5% στην προηγούμενη έρευνα) ενώ το 7,5% των ερωτηθέντων δηλώνουν αναποφάσιστοι/ δεν απαντώ (έναντι 8,5%).

Καταλληλότερο για πρωθυπουργό κρίνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη το 45% των ερωτηθέντων (έναντι 44% της προηγούμενης σφυγμομέτρησης), ενώ το 26% κρίνει ως καταλληλότερο για πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα (το ίδιο ποσοστό με την προηγούμενη έρευνα) με τη διαφορά μεταξύ των δύο ανδρών να φθάνει το 19%. Το 25% απαντά ότι δεν θεωρεί κανέναν από τους δύο καταλληλότερο για πρωθυπουργό (ίδιο ποσοστό με την προηγούμενη έρευνα), ενώ το 4% δηλώνει δεν ξέρω/ δεν απαντώ.

Πηγή: ΣΚΑΙ