Συγκαλείται σήμερα εκτάκτως η κρίσιμη συνεδρίαση της Ιεραρχίας προκειμένου να αποφασίσει σχετικά με το κοινό ανακοινωθέν του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι Μητροπολίτες δεν αναμένεται να στραφούν κατά του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, ο οποίος έχει δηλώσει ότι δεν θα κάνει τίποτα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους. Επίσης δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αμφισβήτηση του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος αναμένεται ότι θα παραπέμψει το θέμα σε ειδική Σύνοδο για βελτιωτικές τροποποιήσεις και συζητήσεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα «περάσει» το θέμα ως «πρόθεση συμφωνίας» προκειμένου να συζητηθεί σε ειδική Συνοδική Επιτροπή.

Εκτός από αυτήν την υποχώρηση από την αρχική θέση της συμφωνίας, ο Αρχιεπίσκοπος, προκειμένου να κατευνάσει τα πνεύματα, δεν αποκλείεται να αναφερθεί και σε θέμα έλλειψης περίπου 2000 κληρικών. Ο Αρχιεπίσκοπος ενδέχεται να πει ότι η συμφωνία αναφέρεται σε 10.000 θέσεις και οι κληρικοί είναι περίπου 8500 οπότε υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν περισσότεροι διορισμοί.

Το σημερινό σκηνικό πάντως έχει στοιχεία «μάχης» καθώς τις τελευταίες ημέρες Μητροπολίτες που θεωρούνται θρησκευτικοί «ηγέτες» αμφισβήτησαν τις επιλογές του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, ο οποίος σήμερα θα προσπαθήσει να αντιστρέψει το κλίμα που έχει οξυνθεί, κυρίως λόγω της ρύθμισης για τη μισθοδοσία των κληρικών αλλά και την εκκλησιαστική περιουσία.

Ένα ακόμα στοιχείο «μάχης» είναι και οι συμμαχίες που έχουν διαμορφωθεί στους κόλπους της Ιεραρχίας των 82 Μητροπολιτών της Εκκλησίας της Ελλάδος. Με βάση τις συμμαχίες αυτές ακόμα και αν δεν αναμένεται να τεθεί θέμα διαδοχής, ωστόσο διαμορφώνεται μέτωπο αντιπολιτευτικής στάσης.

Ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, Θεσσαλονίκης Ανθιμος, Καλαβρύτων Αμβρόσιος, Σιατίστης Παύλος, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, Δημητριάδος Ιγνάτιος, ο Σπάρτης Ευστάθιος, ο Βεροίας Παντελεήμων, ο Ναυπάκτου Ιερόθεος και ο Σάμου Ευσέβιος, έχουν αναφερθεί κατά της συμφωνίας.

Σύμφωνοι με τις κινήσεις του Ιερώνυμου είναι μεταξύ άλλων ο Ιωαννίνων Μάξιμος, και ο Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ. Την ίδια στιγμή ο μητροπολίτης Κηφισίας Κύριλλος με επιστολή προς τους κληρικούς της περιοχής του τους καλεί να εμπιστευτούν τον Αρχιεπίσκοπο

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, από την πλευρά του, εκφράζει την έντονη δυσφορία του για το ότι δεν ενημερώθηκε εγκαίρως για την ατζέντα της συνάντησης των κ.κ. Τσίπρα και Ιερώνυμου, και διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί κανένα σχέδιο, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του. Την εκτίμηση ότι «δεν μπορεί να περάσει από κανένα εχέφρονα άνθρωπο» η συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο προσθέτοντας ότι «δεν το θεωρώ καθόλου δεδομένο ότι θα περάσει από την Ιεραρχία» διατύπωσε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ.

Ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ έκανε λόγο για μια προσπάθεια «αποσυνδέσεως του κράτους από το έθνος» χαρακτηρίζοντας «μείζον νομικής τάξης θέμα» τη συμφωνία του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο.

Όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει «θράσος άγνοιας» σε ορισμένους που μιλούν για τα θέματα των σχέσεων Κράτους-Εκκλησίας απάντησε ότι «μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν νομικοί σε διατεταγμένη υπηρεσία». Κάτα τον Μητροπολίτη Πειραιώς η συμφωνία «είναι δυσμενής γιατί καλεί την εκκλησία να παραιτηθεί από την απαίτηση της περιουσιάς της χωρίς καμία διασφάλιση και να διαγραφούν από το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου οι κληρικοί». Επικαλέστηκε, μάλιστα, ό,τι συνέβη το 1952 όταν το Δημόσιο συμφώνησε με την Εκκλησία να του δώσει 770.000 στρέμματα γης και σε αντιστάθισμα δόθηκαν 164 ακίνητα με όρο να μην φορολογείται και τελικά η εκκλησία πήρε μόνο 60 ακίνητα. «Με τέτοιες ιστορικές καταβολές μπορούμε να συμφωνήσουμε έναντι της περιουσίας που εχουμε δώσει στο κράτος;» αναρωτήθηκε ο κ. Σεραφείμ.

Επιμένοντας στο θέμα της περιουσίας και της μισθοδοσίας είπε ότι «η Εκκλησία είνα αυτόνομη και αυτοδιοίκητη. Η μισθοδοσία είνα έννομη υποχρέωση αλλιώς ας μας δώσει πίσω την περιουσία». «Να μας δώσει την περιουσία μας που αξίζει τρισεκατομμύρια» πρόσθεσε ο κ. Σεραφείμ σχολιάζοντας ότι «τα κομμουνιστικά κοσμοείδωλα πεθαναν, δεν μπορουμε να παντρέψουμε τα κομμουνιστικά κοσμοείδωλα αυτά με κράτη δικαίου που είναι η Ευρώπη».

Αν και είπε ότι δεν έχει αντίρρηση στο 50-50 έσοδα από την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, αναρωτήθηκε «γιατί όμως να μπει το δημόσιο συνέταιρος; Για να άρει την αμφισβήτηση; Έχει έννομη πράξη η αμφισβήτηση».

Τόνισε, δε, ότι «βεβαίως έχουν δίκιο να διαμαρτύρονται οι κληρικοί γιατί διακυβεύεται το μέλλον τους. Έχουν επενδύσει τη ζωή τους με αποκλειστική προσφορά στην Εκκλησία».

Παρέθεσε, τέλος, έναν διάλογο που είχε με τον Πατριάρχη της Ρωσίας όταν αυτός συνάντησε τον Αλέξη Τσίπρα και «του είπε ότι "εμείς για 70 χρόνια πεινάγαμε, εσείς που είστε νέος άνθρωπος πιστεύετε ότι η σωτηρία είναι η ιδεολογια που κατέρρευσε εδώ;" και δεν πήρε απάντηση».

Οι κληρικοί αποφάσισαν να τηρήσουν στάση αναμονής έως και την σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας Μετά τις αποφάσεις θα πράξουν ανάλογα. Επίσης την εκτίμηση ότι η συμφωνία δεν θα περάσει από τη Σύνοδο της Ιεραρχίας, εκφράζουν τα μέλη του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος (ΙΣΚΕ), που συνεδρίασαν την Τετάρτη.

Την ίδια στιγμή όλο και πληθαίνουν οι αντιδράσεις για τη συμφωνία. Η Πανελλήνια Ενωση Θεολόγων ΠΕΘ σε ανακοίνωσή της αναφέρει «ότι η συμφωνία δεν αποδεικνύεται ως προϊόν προηγηθείσας διαλογικής συμπεριφοράς. Είναι εμφανής η υποτίμηση ενός κλάδου δημοσίων λειτουργών που στοχοθετούνται ώστε να φαίνεται ότι η δική τους δημοσιοϋπαλληλική σχέση είναι τροχοπέδη για άλλη».

Ισμήνη Χαραλαμποπούλου (Πρώτο Θεμα)