«Η πορεία της πανδημίας είναι σχετικά φυσιολογική» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ1, διευκρινίζοντας πως «υπάρχει μια βεντάλια μέτρων που μπορεί να ληφθούν μέχρι να φθάσουμε σε τοπικά lockdown» . Διεμήνυσε πάντως πως αν εφησυχάσουμε θα θέσουμε σε κίνδυνο την επιτυχημένη διαχείριση της πρώτης φάσης της κρίσης.
Όπως εξήγησε ο κ. Πέτσας «ο βασικός δείκτης που παρακολουθούν οι ειδικοί ο R0, είναι πολύ χαμηλότερος από αυτόν που ήταν, όταν ήραμε το lockdown, κάτω από 0,30 σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις. Τι σημαίνει αυτό; Ότι γενικά στον πληθυσμό υπάρχει ο κορονοϊός, αλλά σε χαμηλά επίπεδα.
Τι πρέπει να προσέχουμε; «Τις τοπικές εστίες» σημείωσε. Πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει από την Επιτροπή και από το υπουργείο Υγείας να εξετάσουν όλες τις περιπτώσεις, ώστε να έχουμε ένα μενού επιλογών με μέτρα, που θα φέρουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για περιορισμό της διασποράς σε τοπικό και ευρύτερο επίπεδο.
«Μπορεί να χρειάζεται ένας περιορισμός κίνησης εκτός γεωγραφικών ορίων, ενώ όλες οι υπόλοιπες δραστηριότητες να λειτουργούν κανονικά. Αυτό θα μας το πουν οι ειδικοί. Υπάρχουν όμως και άλλα μέτρα όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας, οι περιορισμός της κυκλοφορίας ή της λειτουργίας κάποιων καταστημάτων», απάντησε ο κ. Πέτσας σε ερώτηση για ενδεχόμενα τοπικά lockdown.
 Άνοιγμα τουριστικής περιόδου με γνώμονα την ασφάλεια
Μιλώντας για το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «κατά τις τελευταίες αφίξεις μέχρι χθες, έγιναν περίπου 1.300 τεστ και βρέθηκαν 30 θετικά κρούσματα. Η μεγάλη πλειονότητα -οι τέσσερις στους πέντε από τους ταξιδιώτες- ήταν Έλληνες που ζούσαν στο εξωτερικό. Δεν έχουμε ακόμα δει αύξηση κρουσμάτων από τουριστικές ροές. Περιμένουμε από 15 Ιουνίου και μετά, σταδιακά αύξηση των τουριστικών ροών και μεγάλη αύξηση από την 1η Ιουλίου. Γι' αυτό θα παρουσιαστεί τα επόμενες μέρες από το υπουργείο Υγείας και από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η στρατηγική την οποία θέλουμε να εφαρμόσουμε για τα τεστ ώστε να έχουμε μια πολύ μεγάλη κάλυψη.
Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι δεν θα είναι λίγοι, θα είναι στοχευμένοι και θα καλύπτουν πολύ μεγάλο αριθμό των επισκεπτών. Έτσι ώστε έγκαιρα να διαγνώσουμε ένα περιστατικό και να το απομονώσουμε από την κοινότητα.

naftemporiki.gr