Προστατεύεται πλήρως η ονομασία «Φέτα» και άλλα 20 προϊόντα της χώρας μας, όπως προκύπτει από το τελικό κείμενο της διεθνούς εμπορικής συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης - MERCOSUR (Αργεντινή, Βραζιλία, Ουρουγουάη, Παραγουάη).
Με τη συμφωνία εκτός από τη Φέτα ΠΟΠ θα προστατευθούν και άλλες 20 σημαντικές ΠΟΠ και ΠΓΕ ονομασίες, όπως για παράδειγμα το «ούζο» και το «τσίπουρο», οι οίνοι (ρετσίνα Αττικής, Αμύνταιο, Νεμέα, Νάουσσα, Αμύνταιο, Σαντορίνη και Σάμος), τα ελαιόλαδα (Καλαμάτα, Σητεία, Λυγούριο Ασκληπιείου και Κολυμβάρι Χανίων) αλλά επίσης και η μαστίχα Χίου, ο κρόκος Κοζάνης, η ελιά Καλαμάτας, η Κονσερβολιά Αμφισσας, η κεφαλογραβιέρα, το μανούρι και η κορινθιακή σταφίδα Βοστίτσα.
«Άλλη μία σοβαρή διαπραγματευτική προσπάθεια της χώρας μας καταλήγει σε μια ακόμα σημαντική επιτυχία για τα προϊόντα της πατρίδας μας. Τα προϊόντα ποιότητας της χώρας μας θα αποκτήσουν όχι μόνο προστασία αλλά και ευνοϊκή πρόσβαση σε μια τεράστια αγορά, όπως αυτή των χωρών της MERCOSUR (Μερκοσούρ)», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης.
Ο αρμόδιος υπουργός ευχαρίστησε «την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τους συνεργάτες μου και τα στελέχη του υπουργείου μου αλλά και τα συναρμόδια υπουργεία για αυτή την προσπάθεια που και μακρόχρονη και επίπονη ήταν αλλά είχε αίσιο και ελπιδοφόρο τέλος για τον αγροδιατροφικό τομέα της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και πρόσθεσε: «Η πολιτική μας για την προστασία, προώθηση και αξιοποίηση των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων της χώρας μας παραμένει αταλάντευτη και αδιαπραγμάτευτη και αυτό το αποδεικνύουμε στην πράξη».
Σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ, ο τομέας των αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ θα επωφεληθεί από τη μείωση των υφιστάμενων υψηλών δασμών που επιβάλλει η MERCOSUR στα εξαγωγικά προϊόντα της ΕΕ, και συγκεκριμένα στις σοκολάτες και τα είδη ζαχαροπλαστικής (20%), τους οίνους (27%), τα οινοπνευματώδη ποτά (20-35%) και τα αναψυκτικά (20 έως 35%). Μάλιστα, όπως σημειώνει η συμφωνία θα προβλέπει, επίσης, την άνευ δασμών πρόσβαση, με την επιφύλαξη ποσοστώσεων, για τα γαλακτοκομικά προϊόντα της ΕΕ (σημερινός δασμολογικός συντελεστής 28%), ιδίως για τα τυριά.

ethnos.gr